Rus Tümgeneral Ukrayna'da Rusya'nın kendi mayınıyla öldü

Bu olay, Ukrayna'nın hava saldırısında 5 subayın daha öldürülmesiyle Rusya'nın ağır kayıplar verdiği bir haftanın ortasında gerçekleşti

(AFP)

Üst düzey bir generalin, kendi tarafının yerleştirdiği bir kara mayınıyla öldüğü haberlerinin ardından Rusya, Ukrayna'da sadece bir hafta içinde 6 kadar üst düzey subayını kaybetmiş olabilir.

Kremlin yanlısı Lenta gazetesi, 14. Kolordu Komutan Yardımcısı 45 yaşındaki Tümgeneral Vladimir Zavadski'nin salı günü işgal altındaki Ukrayna'da öldüğünü bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zavadski'nin eğitim gördüğü seçkin bir askeri akademi olan Moskova Yüksek Kombine Silahlar Komutanlığı Okulu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Tümgeneral'in ölümünü duyurdu ancak bu gönderi daha sonra silindi.

Rusya Savunma Bakanlığı haberlerle ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Zavadski'nin çatışmada öldürüldüğüne dair bir bildirim yapılmadı. Rus güvenlik servisleriyle bağlantısı olduğunu iddia eden VChK-OGPU adlı Telegram kanalına göre Tümgeneral, Vladimir Putin'in kendi güçleri tarafından Ukraynalı keşif gruplarını hedef almak üzere yerleştirilen bir kara mayını patlamasında öldü.

Telegram kanalından, "Soruşturma, düşmanla [sabotaj ve keşif birimi] mücadele etmek amacıyla komşu bir birim tarafından daha önce yerleştirilmiş bir mayının patlaması olasılığını değerlendiriyor" dendi.
 

Ukraynalı askerler
Ukraynalı askerler 4 Şubat'ta Donetsk bölgesindeki cephe hattının yakınındaki üslerine giden yolda yürürken  (AFP)


Olayın, kuvvetlerinin cephe hattından uzağa "anlamsız" bir şekilde yeniden konuşlandırılması sırasında meydana geldiği ancak kara mayınının patlamasının tam olarak nerede gerçekleştiğiyle ilgili çelişkili haberler olduğu belirtildi. Lenta'nın haberinde Zavadski'nin Harkiv Oblastı'ndaki İzyum yakınlarında öldürüldüğü belirtilirken, şehrin Eylül 2022'de Ukrayna tarafından geri alındığı ve halihazırda Ukrayna'nın kontrolündeki topraklardaki cephe hattından onlarca kilometre uzakta bulunduğu kaydedildi.

Zavadski'nin Ukrayna'da öldüğü haberinin bildirilmesi, Rus subaylar arasında sadece bu hafta yaşanan son ölüm vakası olacaktı. 

Ukrayna Ulusal Direniş Merkezi salı günü, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki Herson Oblastı'ndaki Yuvileine köyüne düzenlediği hava saldırısında en az 5 üst düzey subayın daha öldüğünü belirtti.

Kiev Independent'ın haberine göre, Telegram kanalından yapılan açıklamada, Ukrayna saldırısının pazartesi günü gerçekleştiği ve Rus yetkililerin toplantı için bir araya gelmesinin planlandığı bir binayı hedef aldığı belirtildi.

Ulusal Direniş Merkezi'nin paylaştığı fotoğraflarda Rus "kolluk kuvvetlerine" ait bir binanın hasar aldığı ve yakınındaki park halindeki araçların da zarara uğradığı görülüyor.

Çoğu habere göre, savaş alanındaki son kayıplar, 22 aydır süren savaştaki üst düzey Rus askeri yetkililerin ölü sayısını en az 12'ye çıkardı.

Ancak yine de haberler farklılık gösteriyor. Ukraynalı yetkililer şimdiye kadar Putin'in generallerinden 16'sının çatışmalarda öldüğünü iddia ederken, Rusya sadece 6'sını kabul ediyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU