Hamas'ın serbest bıraktığı 12 yaşındaki rehine yaşadıklarını anlattı

Eitan Yahalomi'nin babası halen militanlar tarafından esir tutuluyor

12 yaşındaki Yahalomi'nin esirken neler yaşadığına dair birince elden bir açkıklama yok (Reuters)

Hamas'ın pazartesi serbest bıraktığı 12 yaşındaki Fransız-İsrail yurttaşı Eitan Yahalomi'ye 7 Ekim saldırılarının videolarını zorla izlettirdiği öne sürüldü. 

Fransız medya kuruluşu BFM TV'ye dün konuşan Yahalomi'nin teyzesi Deborah Cohen, "Hamas, operasyondaki korkunç görüntüleri ona zorla izletti. Eitan'ın iyi muamele gördüğüne inanmak istiyordum. Fakat hiç de öyle değil gibi. Bunlar canavar" dedi.

Cohen, militanların Eitan'ı Gazze'ye götürdüğünde, buradaki sivillerin çocuğa vurduğunu da ileri sürdü. Hamas'ın rehin tuttuğu diğer çocuklara da kötü muamele yaptığını savunan Cohen, "Ne zaman bir çocuk ağlasa, onu silahla tehdit edip susturuyorlarmış" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çocuğun büyükannesi Esther Yahalomi de Hamas militanlarının Eitan'ı "kapısı kilitli bir odada 16 gün boyunca tek başına esir tuttuğunu" iddia etti.

Büyükannesi, daha sonra çocuğun Gazze'de başka rehinelerin de yer aldığı bir gruba dahil edildiğini söyledi.

12 yaşındaki çocuk, Gazze Şeridi yakınındaki Yahudi yerleşim bölgesi Nir Oz'da babası Ohad Yahalomi'yle kaçırılmıştı. Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, kaçırılma olayının ne zaman yaşandığına dair bilgi paylaşmazken, Hamas militanlarının babayı halen rehin tuttuğunu aktardı. Hamas'tan iddialara ilişkin henüz açıklama gelmedi.

Öte yandan Hamas'ın cuma günü serbest bıraktığı 78 yaşındaki Ruth Munder ise doğrudan medyaya açıklama yapan ilk rehinelerden. 

Munder, İsrail'in televizyon kanalı Channel 13'e dün verdiği söyleşide, Hamas'ın kendilerine iyi baktığını, sürekli yemek ve çay verdiğini ve çocuklara da şeker dağıttığını söyledi. 
 

rehine.jpg
Eitan Yahalomi, pazartesi serbest bırakıldıktan sonra annesi Batşeva Yahalomi'ye sarılmıştı (Reuters)


Ancak Munder, gün geçtikçe militanların un ve şeker gibi temel gıdalara erişiminin zorlaştığını dolayısıyla rehinelerin de yer yer aç kalmaya başladığını ifade etti.

Munder, 54 yaşındaki kızı Keren Munder ve 9 yaşındaki torunu Ohad Munder–Zichri'yle serbest bırakılmıştı. 78 yaşındaki eşi Avraham Munder ise halen esir tutuluyor.

Ayrıca İsrailli medya kuruluşları Channel 13 ve 12'in iki günce önce yayımladığı haberlerde, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın tünellerde tutulan rehineleri ziyaret ederek, "Burada güvendesiniz. Başınıza bir şey gelmeyecek" dediğini de öne sürmüştü. Kanallar, iddiayla ilgili kaynaklarını açıklamamıştı.

Hamas'ın serbest bıraktığı Taylandlı Vetoon Phoome'nin kız kardeşi Roongarun Wichanguen ise ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e 26 Ekim'de, abisinin tutsakken "iyi muamele gördüğünü" söylemişti.

Roongarun, "Ona çok iyi bakmışlar. Sanki tünelde değil de bir evde kalmış gibiydi. Herhangi bir işkence görmediğini ve düzgün beslendiğini söyledi" ifadelerini kullanmıştı.
 


Rehine takası

ABD, Katar ve Mısır aracılığıyla 22 Kasım'da sağlanan rehine takası anlaşmasında, Gazze'deki çatışmalara 24 Kasım itibarıyla 4 gün ara verilmişti.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid Ensari, pazartesi günü yaptığı duyuruda ateşkesin iki gün daha uzatılmasının kararlaştırıldığını bildirmişti. 

Anlaşmanın başından beri Hamas, biri erkek diğerleri kadın ve çocuklardan oluşan 61 kişiyi serbest bıraktı. İsrail ise aralarında kadınların ve çocukların yer aldığı 180 mahkumu salıverdi. 

Gazze savaşı

İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de en az 6 bin 150'si çocuk ve 4 bini de kadın olmak üzere yaklaşık 15 bin kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 35 bini geçti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Haaretz, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU