Gazze odunla ısınmaya geri dönüyor

İsrail'in gazı kesmesi, ormanları ve meyve bahçelerini fosfor bombalarıyla yakması üzerine Gazze Şeridi'nde odunculuk mesleği tekrar can buldu

Fotoğraf: Independent Arabia

Omzunda bir balta, elinde ise geleneksel bir demir testere tutan Taysir, Gazze'nin güneyindeki sokaklarda dolaşıyor, uzun ömürlü ağaçlarla dolu meyve bahçeleri arıyor, böylece onların gövdelerini kesip yakacak odun yığınlarına dönüştürüyor. 

İsrail sınırına yakın tarım arazisinde çok eski zeytin ağaçlarıyla dolu bir meyve bahçesi bulan Taysir, hemen yaşı 100'den fazla olduğu tahmin edilen bir ağacın dallarını kesmeye başladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yemek pişirmek için gaz yok

Taysir, ateş yakmak, yemek pişirmek ve ekmek yapmak için kuru ağaç gövdelerini ve dallarını yakacak olarak kullanıyor.

Gazze'de yemek pişirmek için gaz yok ve tüm fırınlar Gazze Şeridi'nin aç sakinlerine kapılarını kapatmış durumda.

İsrail'in Gazze'ye amansız saldırılarının başlangıcından bu yana Tel Aviv, Gazze Şeridi sakinlerine yemeklik gaz tedarikini kesti.

Uzun süren çatışmalar ve kuşatma nedeniyle her türlü yakıt rezervi tükendi ve aile reislerinin yemek pişirmek için odun ateşine başvurmaktan başka seçeneği yok.

Çeyrek asır önce ortadan kaybolan odunculuk mesleği Gazze'ye otomatik olarak geri döndü.

Taysir konuyla ilgili şöyle konuştu:

Alternatif yakıt ve pişirme gazı kaynağı sağlamak için tarım alanlarından yakacak odun toplamak amacıyla kendimizi riske atıyoruz. Yakacak olarak kullanmak için sokaklarda dolaşıp elde ettiklerimizi odun olarak kullanıyoruz.


Sabahın köründe odun toplamak için yola çıkan Taysir, bazen 10 kilometreyi aşan uzun mesafeler kat ederek tehlikelerle karşı karşıya kalıyor.

Taysir yaşadığı zorlukları şöyle aktardı:

Ağaçtan düştüm ve neredeyse bacağım kırılıyordu. Çalışırken İsrail bombardımanına da maruz kalıyoruz. Kısa bir süre önce sınıra yakın konuşlanmış İsrail tankları yanımıza top mermisi attı.


Odunculuk çalışmalarının Gazze'deki zor koşullara uyum sağlama ve alternatifler bulma çabası olduğunu ifade eden Taysir, Gazze'nin zamanla atalarının yaşadığı hayat tarzına geri döndüğüne dikkat çekti.

Bugün Gazze Şeridi'nde yaşayanlar yaşamı sürdürmeye çalışırken yıllar öncesine gidiyor.

Taysir gençlerden oluşan üç ekiple çalışıyor; bunlardan ilki dal ve ağaç gövdelerini kesmekle uğraşıyor.

İkincisi sokaklardan ve tarım arazilerinden kuru odun toplamada çalışıyor ve üçüncüsü büyük kütükleri taşımayı kolaylaştırmak için küçük parçalara ayırıyor. 


Çocuklarımız yaşayabilsin diye

Aynı ağaç bahçesinde Vail, düşen dal ve biraz odun topluyordu. Vail şöyle dedi:

Hayati ihtiyaçları gidermeye çalışıyoruz, yemek pişirmek için gaz yok, odun olan her yere geliyoruz, dün mezarlıklardaydık, biz yaşayalım, çocuklarımız yaşasın diye ağaç kesiyoruz. Onları beslemek istiyoruz. Yaşam için gerekli olan hiçbir şeye sahip değiliz.


Eşeğin çektiği arabada kuru ağaç artıklarını toplayan Vail, "Sokaklardan yakacak odun toplamaya, ekmek pişirmek için odun ve kuru ağaç yaprağı aramaya geldik" dedi.

Meyve bahçesinin uzak bir tarafında bulunan Hamis, zeytin ağacının gövdesini baltayla vurarak kesen Vail, şunları söyledi:

Yakacak odunları kırıyoruz, insanların kırmasına yardımcı oluyoruz ve onlara da odun gönderiyoruz ki gaz ve elektrik yokluğundan dolayı zor durumda kalmasınlar. Yakacak odunun alternatifi yok. Ben de odunculuk mesleğinde gönüllü çalışıyorum. Bu kadim meslek atalarımız zamanında vardı ve bitmişti, ama gaz ortadan kalkınca geri döndü. İnsanlar yemek pişirebilsin diye oduna döndük.
 


Odunculuk mesleğini sadece erkekler yapmıyor. Seher, tüm tehlikelere rağmen tarım alanlarını geziyor, ilkel bir şekilde ağaçları keserek kuru odun elde edip satıyor.

Seher şöyle konuştu:

Yakacak odun ucuz değil. Çocuklarıma un almak ve onları beslemek için bir kilosunu yaklaşık iki dolara satıyorum. Yakacak odun bile kıtlaştı, birçok tarlayı ve araziyi geziyoruz ve odunları yanmış halde buluyoruz.


Yakacak odun kıtlaşıyor

İsrail, Gazze'nin güneyindeki tarım alanlarını bombaladı ve Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre ordu, Gazze'deki toplam tarım alanının yüzde 40'ını yok etti, yangın söndürücü ve fosfor bombaları da çalıların ve meyve bahçelerinin yanmasına neden oldu.

Gazzeliler, yemek pişirmek için odun yakmaya ve içmeden önce suyu sterilize etmek için kaynatmaya mecbur, eğer odunu ateş yakmak için kullanmazlarsa açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar ki gerçekte olan da bu.

Dünya Gıda Programı sözcüsü Abir Atifa, "kuşatma nedeniyle Gazze'deki gıda güvensizliği oranının son iki ayda yüzde 94'e yükseldiğini" doğruladı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU