İsveç Savunma Bakanı: "Rus tehdidine karşı en kısa sürede NATO'ya katılmalıyız"

Pal Jonson, Türkiye ve Macaristan'ın da desteğini alacaklarına inandığını söyledi

Pal Johnson, 4 Ekim'deki açıklamasında "Türkiye'yle iyi ilişkiler kurmak istediklerini" söylemişti (Reuters)

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, "Rusya tehdidine" karşı ülkenin en kısa zamanda NATO'ya katılması gerektiğini söyledi.

Jonson, Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian'a açıklamasında, şu ifadeleri kullandı: 

Rusya'yı bir tehdit olarak göz ardı etmek istemiyoruz çünkü Ukrayna'da ne kadar dayanıklı olduklarını kanıtladılar. Dolayısıyla pozisyonumuza sadık kalmak zorundayız. Bunu da ulusal zayıflıklarımızı en iyi şekilde güçlendirerek ve mümkün mertebe en kısa sürede NATO'ya tam entegrasyonu sağlayarak yapabiliriz.

Jonson, İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamayan Türkiye ve Macaristan'ın da nihayetinde sürecin tamamlanmasına katkı vereceğine inandığını belirtti. 

İsveçli bakan, ülkesinin NATO'ya "önemli askeri kaynaklar ve stratejik derinlik" sağlayacağını söylerken, üyelik sürecinin tamamlanmasına ilişkin net bir tarih veremeyeceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jonson, her şeye rağmen sürecin olumlu işleyeceğine dair inancını koruduğunu belirterek, "ABD, BK, Almanya, Fransa ve diğer Kuzey ülkelerinden aldığımız güvenlik güvenceleri sayesinde, NATO üyeliğine başvurmadan önce olduğumuzdan daha güvendeyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuzda İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, İsveç'in NATO'ya üyeliğine yönelik protokolün TBMM'de görüşüleceğini söylemişti. 

TBMM Dışişleri Komisyonu'ndan 16 Ekim'de yapılan açıklamadaysa protokolün onaylanmasına dair müzakerelerin ertelendiği duyurulmuştu.

Türkiye, İsveç'ten terörle mücadele kapsamında PKK ve FETÖ'nün faaliyetlerini engellemesini istiyor. İsveç de bu doğrultuda terörle mücadele yasalarını sıkılaştırmıştı. Ankara, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin yeniden başlatılmasını ve Müslüman ülkelerden büyük tepki toplayan Kuran yakma eylemlerinin yasaklanmasını da talep ediyor. 

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise 23 Eylül'deki açıklamasında, İsveç'in güvenliğini tehdit eden bir durum olmadığını, bu nedenle ülkenin NATO üyeliğini onaylamak için aceleci davranmayacaklarını söylemişti. 
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşın ardından İsveç ve Finlandiya, NATO'ya katılma kararı almıştı. Bu doğrultuda iki ülke de 18 Mayıs 2022'de resmi başvuru yapmıştı. Yoğun diplomasi trafiğinin ardından, iki ülkenin de üyeliğine başta karşı çıkan Ankara'nın onayıyla 4 Nisan 2023'te Finlandiya, resmen NATO'ya katılmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU