Emily Blunt kekemeliği "bedeninde bir sahtekarın yaşamasına" benzetti

Acı Reçete'nin yıldızı, konuşma bozukluğu deneyimini ödül töreninde anlattı

Emily Blunt (AFP)

Kekemelikle yaşama deneyimi hakkında dokunaklı bir şekilde konuşan Emily Blunt, bunu kişinin kim olduğunu "kesinlikle yanlış yansıtabilen" bir şey diye tanımladı.

40 yaşındaki Britanyalı oyuncu akıcı konuşmada çocukluğundan beri sorunlar yaşıyor. Bu iletişim bozukluğunda konuşan kişi istemsiz olarak sesleri veya heceleri tekrarlayabiliyor, ilk heceyi uzatarak kelimeleri daha uzun hale getirebiliyor veya belirli kelimeleri söylerken sorun yaşayabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sessiz Bir Yer'in (A Quiet Place) yıldızı 16 Kasım Perşembe günü katıldığı Power of Women (Kadınların Gücü) Ödülleri'nde, Amerikan Kekemelik Enstitüsü'yle 17 yıllık çalışmasının takdir edildiği bir ödül aldı.

Ünlü oyuncu şöyle dedi:

[Kekemeliğe] ışık tuttuğum için minnettarım çünkü bu engellilik, arkadaşları korku, utanç ve aşağılanmayla birlikte çoğu zaman gölgelerde yaşıyor.

Variety'ye göre Acı Reçete'yle (Pain Hustlers) tanınan oyuncu daha sonra kekemeliğin ABD'de yaklaşık 3 milyon, dünya çapındaysa yaklaşık 80 milyon kişiyi etkilediğini belirterek toplumun kekemeliği sinirsel bir durum ya da psikolojik bir sorun olarak görmeyi bırakması gerektiğini söyledi.

Blunt, "Bu yanlış" dedi.

Nörolojik, biyolojik, genellikle kalıtsal bir şey ve sizin hatanız değil.

Oyuncunun pek çok hayranı Blunt'ın konuşma bozukluğu yaşadığının farkında olmayabilir. Öte yandan Blunt, bazı telefon konuşmalarının ve yabancı ortamların kekemeliğini daha da güçleştirdiğini belirtti.

Korktuğum ya da birilerini inandırma veya ikna etme baskısı altında olduğum ortamlar beni zorluyor, mesela benden asla size bir şey pazarlamamı istemeyin.

Kekemelikle büyümenin karmaşık doğası hakkında da konuşan Blunt, terapiye rağmen bunun "sizi asla tam anlamıyla terk etmeyen" bir şey olduğunu belirtti.

Seyircilere konuşan Blunt, "Kekemelik bedeninizde bir sahtekarın yaşamasına benziyor. Kira ödemeyen bir sahtekar. Ve nasıl biri olduğunuzu tamamen ve kesinlikle yanlış yansıtıyor" dedi.

Blunt daha önce karakterleri canlandırmanın kekemeliğini nasıl etkilediği ve bu rahatsızlık hakkında daha geniş çapta bilgi paylaşmanın önemi hakkındaki düşüncelerini paylaşmıştı.

2022'de People'a konuşan Blunt, "Oyunculuğa bu yüzden giriştiğimi söyleyemem ama bilirsiniz, başka biri gibi davranırken aptalca bir ses çıkararak veya aksan yaparak ilk kez konuşabilmek biraz şoke ediciydi" demişti.

Toplum buna yeterince maruz kalmadığında [bunun] hakkında yeterince konuşmuyor ve dünya çapında milyonlarca kişi bu sorunla mücadele ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU