Gazze'deki mevcut durum hakkında İsrail'deki anlaşmazlıklar arttı

Tel Aviv'de yükselen sesler savaşın sona ermesini ve "hepsine karşı hepsi" ilkesi üzerine müzakere yapılmasını talep ediyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: AFP

İsrail Savaş Kabinesi'nin üç üyesi Binyamin Netanyahu, Yoav Gallant ve Benny Gantz, Gazze'deki Hamas hareketi tarafından alıkonulan İsraillilerin ailelerini, onları geri getirmek için büyük çaba sarf ettiklerini temin etmek için harekete geçiyor.

Ancak ailelerin sesleri yükseliyor ve savaş operasyonlarını durdurmaya ve mahkumların veya İsraillilerin 'kaçırılan' şeklinde adlandırdığı kişilerin geri dönüşünü garanti altına alacak bir anlaşmaya varmaya çağıran sloganlar daha da yükseliyor.
 


Her geçen gün savaşlar artıyor ve daha fazla İsrail askeri ölüyor. Tel Aviv, Hamas unsurlarından daha fazlasının öldürüldüğünü ve bazı tünellerin ele geçirildiğini duyursa da mahkumların aileleri, güvenlik görevlileri, askerler ve politikacılar arasında endişeler artıyor.

Bu kişilerin görüşleri, karar vericilerin "Hamas ve altyapısını yok etmeden savaşın sona erdiğini ilan etme" kararıyla uyuşmuyor.

İnsanlar her savaş gününün daha fazla yakınlarının hayatını tehdit ettiğini düşünüyor ve onları bunda İsrail'deki geniş kesimler destekliyor.

Liderlik ise savaşın zor ve uzun olduğunu ilan ediyor. Bu tartışmanın ve anlaşmazlığın devam etmesi ile birlikte bugün, savaşın Hamas'ı ortadan kaldırmak ve Gazze'de bulunan tüm mahkumları (sayısı 240'ı aşan) serbest bırakmak gibi hedefinin gerçekten gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği sorusu gündeme geliyor.

Cevap, karar vericiler için bile zor bir görev. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bir basın toplantısında bir soruya böyle yanıt verdi.

Başbakan Netanyahu da son görüşmesinde ailelerle görüşmedi. İsrail'deki karar vericilere ve Hamas'a mahkumları iade etmek için uluslararası baskı kampanyalarını başlattı.


ABD'nin Mısır üzerindeki baskısı ikilemi çözüyor

İsrail'de en yüksek ses, savaşı durdurmaya ve savaşı mahkumların serbest bırakılmasını sağlamak için bir zaman çerçevesi belirlemeye çağırıyor.

Ancak Gazze savaşını, Hamas'ı ve askeri yapısını ortadan kaldırmadan bitirmeyi kabul etmeyenler var.

Hatta Gazze'de hiçbir unsurunu bırakmamak istiyorlar. Bu kişiler, İsrail toplumunda büyük bir çatlak seviyesine ulaşan tartışma ve anlaşmazlıkların zirvesinde, hedeflere daha yakın bir çözüm bulmaya çalışıyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ben Gurion Enstitüsü İsrail ve Siyonizm Araştırmalarının Başkanı Profesör Avi Bareli, görevi karar vericilerin ortaya koyduğundan daha zor, daha tehlikeli ve daha uzun görüyor.

Çünkü mevcut durumda, nüfus yoğunluğu ve Hamas unsurlarının yaygınlaşması nedeniyle, iki hedefi birden gerçekleştirmek mümkün değil.

Ayrıca Hamas'ın temel liderliklerini Gazze'nin kuzeyinden tamamen temizlemenin zaman alacağı görüşünde.  

Diğer yandan, kuzeyde veya güneyde kaçırılan kişileri ve yerlerini kurtarma meselesi, tüm güvenlik teşkilatını meşgul etmeye devam edecek.

Bu nedenle, Gazze'nin güneyinde ne yapılması gerektiği sorusu ilk olarak gündeme getiriliyor.

Bareli, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Bu bölgede Hamas hem yeraltında hem de yer üstünde var. Bu, hükümetin orduyu ve diğer güvenlik teşkilatlarını görevlendirdiği çifte görevi, hareketi tüm sektörden söküp mahkumları serbest bırakmayı, son derece zor bir görev haline getiriyor, hatta İsrail için bir açmaz oluşturuyor.


Bareli, Hamas'ı Gazze'den temizlemeden savaşı bitirmeme çağrısı yapan seslerden sadece biri.

Bu nedenle, karar vericilere, ABD'den Mısır'a baskı yapması ve hareketi Gazze'den çıkarması için rol alması talebinde bulunma önerisini sundu.

Mısır'a, hareketin Güney Gazze'den çıkarılıp kaçırılan kişilerin serbest bırakılmadığı sürece savaşın bitmeyeceği, aksine şiddetinin artacağı konusunda güvence verilmesi gerektiği ifade edildi.

Bareli'ye göre, ABD'nin, Mısır'dan Gazze'nin tüm nüfusunu geçici olarak Kuzey Sina'da, yani Mısır'ın Refah şehri ve diğer yerlerde barındırmasını talep etmesi ve bu talebi, etkili baskıyı desteklemesi ve ardından Hamas unsurlarının, Gazze'deki İsrailli mahkumların geri verilmesi karşılığında tahliye edilmesi umudunu taşıyor.

Tel Aviv'den üst düzey bir kaynak, İsrail'de, çifte görevin yerine getirilmesinin zorluğu hakkındaki tartışmanın zirvesinde, mahkumları iade etme anlaşmasının hala uygulama gününden uzak olduğunu söyledi.

"Ordu operasyonlarını ve yoğun bombardımanını sürdürdüğü sürece, mahkumları geri döndüren bir anlaşmaya varmak imkânsız olacaktır" diyen kaynak, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bugün bile, Hamas'ın elinde bulunan 80 kadın ve çocuk ile Filistinli kadın ve çocuk güvenlik mahkumlarının yer aldığı bir anlaşmadan bahsedilse bile, özellikle bombardıman ve kara operasyonları nedeniyle, mesajların Hamas'ın dış temsilcileri ile Gazze Şeridi'ndeki karar vericiler arasında yeraltı tünellerinde aktarılmasında çok büyük bir zorluk var.

Savaş kabinesinde herhangi bir anlaşmayı göz ardı etmiyorlar, bu da her bir rehine karşılığında çok sayıda Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını içeriyor, ancak şu anda İsrail'de rehinelerin serbest bırakılmasının eşi görülmemiş bir şekilde yüksek bir öncelik olduğu konusunda bir fikir birliği var. Bu, diğer taraftaki, yani Gazze Şeridi'ndeki müzakerecileri öldürmeye yönelik (haklı) girişimle paralel olarak nasıl yapılabilir? Sorun budur ve mevcut durumda bunun çözümü yoktur.


Savaş kabinesinin güvenlik güçleri başkanları ile yaptığı son açıklamalarda, askeri liderliğin, söylenen her şeye rağmen, iki hedefin de aynı anda gerçekleştirilebileceğine dair inancını koruduğu ortaya çıktı.

Bir askeri yetkili durumu şöyle özetledi:

Orduya Hamas'a karşı askeri baskıyı artırması için zaman verilirse, hareketin rehinelerin serbest bırakılması konusundaki müzakerelerde daha fazla esneklik göstermesi ihtimali artacaktır.


Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı'nda görevli yetkililere göre zaman boyutu artık daha belirleyici bir boyuta dönüşüyor.

ABD baskılarına göre iki hafta içinde savaş sona ererse, savaşın hedefleri değil, sadece rehineler için bir anlaşma sağlanabilecek.

Şu anki durum böyle. Yani mevcut seçenek ya savaşın sonuna kadar devam etmesi ya da rehineler.


Cibril ve Şalit anlaşmaları İsrail için ulusal bir zayıflığa işaret ediyor

Gazze'deki savaşın zorluğu ve bitirilmesinin beklendiği uzun süre karşısında, Hamas liderlerinin zaman zaman İsrail bombardımanının onlarca İsrailli esiri öldürdüğünü iddia eden açıklamaları karşısında, Tel Aviv'in önünde iki seçenek var:

Ya Gazze'de Hamas olmadan bir zafer görüntüsü ya da koşul "hepsine karşı hepsi" olsa bile en fazla canlı esirle birlikte esirlerin geri dönmesini garantilemek.

Bu, İsrailliler ve medya tarafından konuşulan ve esirlerin geri dönmesini savaşın devamına tercih edenler tarafından tekrarlanan bir koşul.

Bazıları, esirler için bir anlaşma seçeneğini tercih ederek, İsrail güvenliği için en tehlikeli olarak kabul edilenler de dahil olmak üzere tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını, ancak onları Gazze'ye nakletme şartıyla talep etti.

Daha fazla eski güvenlik ve askeri yetkili, liderliğe, daha sonra sektörde serbest bırakılan Filistinli tutukluları tasfiye etmek için bir plan hazırlamasını önerdi.

Konuşmalarında, Tel Aviv'in Gilad Şalit anlaşmasında serbest bırakılan tüm güvenlik tutuklularını ortadan kaldırabildiğini ekliyorlar.
 


Ayrıca, Likud Partisi'nin eski milletvekili ve Avukat Uriel Lynn, "Kim, savaşın durmaksızın devam edeceğini, hatta haftalarca veya hatta aylarca süreceğini söylüyorsa, yanılıyor" dedi.

Lynn, "Bu arzuya katılmak ve hepimizin bu arzuyu paylaştığını varsaymak çok kolay. Ancak daha geniş bir bakış açısıyla, gücün sınırlarının olduğunu anlamakla yükümlüyüz. Gazze'deki savaşın şu anda belirli bir son noktası olmadan devam etmesi sürdürülemez" şeklinde konuştu.

Avukat Lynn, ailelerin esirlerini derhal serbest bırakma talebini destekleyen seslerden biri. Lynn, Netanyahu ve Gantz'ın, Hamas'ın tüm esirleri serbest bırakmadan ateşkes yapılmayacağını söylediklerine güvenmediğini ifade ediyor.

"Mücadelenin durmaksızın devam etmesinin rehinelerin serbest bırakılmasına neden olacağından emin değilim" diyen Lynn, bu konuda şunları söyledi:

Bugün, Hamas'ı 7 Ekim'den sonra iyi anlayan birçok uzmanımız var. Ondan önce, hareketin büyük saldırısına yönelik niyetini ve hazırlığını anlayan uzmanımız yoktu. Gerçek şu ki, Hamas'a ulusal zayıf noktamızı öğrettik... Her şey Ariel Şaron'un liderlik ettiği Cibril' Anlaşması'yla başladı ve Binyamin Netanyahu'nun onayladığı Şalit Anlaşması'yla devam etti.


Beklentiler neler?

"İsrail, birkaç gün içinde Hamas'a karşı savaşta büyük anlam taşıyan askeri başarılar elde edebilecektir. Bu aşamada durmalı ve bunu akıllıca yapmalıyız. İnsani motivasyonlara dair bir adım atmalıyız" şeklinde konuşan Avukat Lynn, son olarak sözlerine şunları ekledi:

ABD'nin önerdiği gibi insani bir ateşkes konusunda anlaşmalıyız. Dış medyada daha fazla imkân, güç ve çabaya yatırım yapmalıyız ve rehineleri kurtarmak için gerçek bir çaba göstermeliyiz, bu elbette zaman sınırlamaları içinde yapılmalıdır. Hamas, rehinelerin elindeki en güçlü silah olduğunu çok iyi biliyor. Kesinlikle rehinelerin serbest bırakıldığı bir duruma ulaşmayı istemeyecek, çünkü bu bize onu yok etmeyi kolaylaştıracaktır. Gerçek bir karşılık almak isteyecektir, ancak bu girişimi biz yapmalıyız çünkü şu anda ailelerimize karşı görevimiz en yüksek hedeftir. Gazze'deki savaşın devamının bedelinin iyice düşünmemiz gereken bir noktaya geldik.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU