WSJ, İsrail'in bombaladığı Şifa Hastanesi'ndekilerle konuştu: "Gidecek yerimiz yok”

"Sistem tamamen çöktü"

İsrail bombardımanlarıyla yerlerinden edilen Filistinliler, Şifa Hastanesi'nin etrafında kurdukları tentelerde yaşam mücadelesi veriyor (AFP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), İsrail'in saldırdığı Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne giderek Filistinlilerle görüştü.

Hastanenin dışında ailesiyle çadırda yaşayan 25 yaşındaki Filistinli Fadi Ronaey, "Burası en güvenli yer. Eğer çıkıp Gazze'nin güneyine doğru gidersek büyük ihtimalle yolda öldürülürüz" dedi.

Şifa Hastanesi'nde çalışan cerrah Hasan Ebu Sitta ise "Halk burayı terk edemiyor çünkü gidecek başka yerleri yok" ifadelerini kullandı. 

Hastanenin müdürü Muhammed Ebu Selime, cep telefonunun tahliye uyarılarıyla dolup taştığını fakat hastaları bırakıp hiçbir yere gitmeyeceklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şifa Hastanesi'nin plastik cerrahi bölümünün başındaki Ahmed Mohelallati, savaşın başladığı 7 Ekim'de hastanenin yaralılarla dolup taştığını belirtti.

Cerrah, "Yerde en az 200 yaralı vardı. Birilerinin bir şeyler yapmasını bekliyorlardı. Yaşadığım en kötü günlerden biriydi. Buradaki sistem tamamıyla çöktü" dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), savaşın başından beri yerleşkedeki polikliniklere ve hastanenin çevresine saldırılar düzenliyor. 

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre son olarak İsrail ordusu, hastane yerleşkesindeki bir polikliniği top ve roket atışlarıyla vurdu.  İsrail güçleri, dün gecenin ilerleyen saatlerinde de yerleşkeyi bombardımana tutmuştu.  

Tel Aviv yönetimi, Hamas militanlarının hastanenin altında karargah kurduğunu ve burayı ellerindeki yakıtları depolamak amacıyla kullandığını öne sürerken, örgütse iddiaları yalanlıyor.

Hamas'ın üst düzey isimlerinden Mahmud Mirdevi, İsrail'in saldırılarını gerekçelendirmek için yalan söylediğini savunarak, uluslararası kuruluşları hastanedeki durumu incelemeleri için Gazze'ye çağırdı.

Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşundan Yossi Mekelberg ise şu değerlendirmeyi yaptı: 

İsrail istihbaratının haklı olduğunu ve Hamas'ın karargahını Şifa Hastanesi'nin altında inşa ettiğini varsayalım. Bu en büyük canlı kalkanın oluşturulduğu anlamına gelir ve kınanması gerekir. Ancak bu, orada bir hastane olduğu gerçeğini değiştirmez. Hiç kimse hiçbir koşul altında hastanelere saldırmamalıdır.

 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 4 bin 506'sı çocuk, 3 bin 27'si de kadın 11 bin 78 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 27 bin 490'a yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 354'ü asker en az 1400 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU