Beyin hasarının onarılması için bağımlılar alkolden kaç ay uzak durmalı?

Belirli bir süre yapılacak alkol perhizi, beyin sağlığını geri getirebilir

Beyindeki alkol kaynaklı hasarın onarılması için içkisiz geçecek ilk ayın çok önemli olduğu belirtiliyor (Independent Türkçe / Midjourney)

Yeni bilimsel araştırma alkol bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin beyin sağlığı açısından iyi haberler getirdi.

Bulgulara göre alkol almayı bıraktıktan sonra, bağımlılığın beyinde yarattığı hasar son derece hızlı biçimde onarılabiliyor.

Bilimsel adıyla alkol kullanım bozukluğundan mustarip kişilerin beyin kortekslerinde incelme eğilimi oluyor. Beynin buruşuk dış tabakası olan bu bölge, pek çok üst düzey bilişsel işlev için kritik öneme sahip.

ABD'de yapılan yeni araştırmaysa içkiyi bırakanların zaman içinde kortikal kalınlıklarını geri kazandıklarını gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre 7,3 ay boyunca alkol almayan eski bağımlıların beyin kortekslerinin kalındığı, hiç bağımlı olmamış kişilerinkiyle kıyaslanabilir düzeye geliyor.

Stanford Üniversitesi'nden psikiyatrist ve davranış bilimcisi Timothy Durazzo liderliğindeki ekip, "alkol perhizi sırasında kortikal kalınlık değişikliklerini araştıran az sayıda çalışma olduğunu" belirtiyor. Üstelik bu az sayıdaki çalışma da perhizin yalnızca ilk ayıyla sınırlı.

Bu yüzden Stanford ekibi, alkolü bırakan eski bağımlıların beyinlerini uzun süre boyunca inceledi.

Çalışmaya toplamda, 88 bağımlı katıldı. Bu kişilerin beyin taramaları alkol almadıkları süre boyunca belirli aralıklarla yapıldı.

Araştırmacılar bu kişilerle kıyaslamak için daha önce hiç alkol bağımlılığından mustarip olmamış 45 katılımcıyı daha benzer şekilde inceledi.

Tüm katılımcıların beyinlerindeki 34 bölgenin kortikal kalınlığı ölçüldü.

Hakemli bilimsel dergi Alcohol'de yayımlanan araştırmada, bağımlıların alkolsüz geçirdiği 7,3 ayın sonunda beyinlerinin kortikal kalınlığında iyileşmeler görüldüğü ve bunların epey yaygın olduğu belirlendi. 34 bölgenin 24'ünde kortikal kalınlığın kayda değer derecede arttığı görüldü.

Öte yandan yüksek tansiyonu veya kolesterolü olan bağımlıların beyinlerinin bazı kısımlarında kortikal kalınlaşma daha yavaş gerçekleşti. Aynı durum halihazırda sigara içen bağımlılar için de geçerliydi.

Tüm bu umut verici bulgulara rağmen araştırma ekibi, söz konusu araştırmanın daha fazla kişi üzerinde tekrarlanması gerektiğinin de altını çiziyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, WION

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU