Harkov'daki postaneye S-300 saldırısı: 6 ölü, 16 yaralı

Harkov Valisi Oleh Sinegubov patlamaya, Ruslara ait bir S-300 roketinin yol açtığını söyledi

(AFP)

Yetkililer pazar günü yaptıkları açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki Harkov kentindeki bir posta terminaline düzenlenen füze saldırısında 6 kişinin öldüğünü ve 16 kişinin yaralandığını belirtti.

Harkov Valisi Oleh Sinegubov mesajlaşma uygulaması Telegram'dan yaptığı bir paylaşımda patlamaya, Ruslara ait S-300 roketinin yol açtığını söyledi.

Kurbanların hepsi, Ukrayna'daki özel posta ve kurye şirketi Nova Poşta'nın çalışanlarıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket yaptığı açıklamada, hava saldırısı sireninin saldırıdan çok kısa süre önce çaldığını ve terminaldekilerin sığınağa ulaşacak zamanını kalmadığı belirtti. Nova Poşta, şirketin pazar gününü yas günü ilan ettiğini duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin paylaştığı videoda camları kırılmış bir bina ve inşaat malzemelerinin yerlere saçıldığı görülüyor. Zelenski saldırıyı, "sıradan sivil hedefe" yönelik bir saldırı diye nitelendirdi.

Zelenski sosyal medyada, "Rus terörüne her gün cephe hattındaki sonuçlarla karşılık vermemiz gerekiyor. Ve dahası, bu terörle savaşmak için küresel birliği güçlendirmemiz gerekiyor" diye yazdı.

Rusya terör ve cinayetle hiçbir şey elde edemeyecek. Tüm teröristler için sonuç aynı: yaptıklarının sorumluluğuyla yüzleşme gereği.

Sinegubov, Harkov bölgesinin başka bir yerindeki Kupyansk kentine düzenlenen Rus bombardımanında üç kişinin yaralandığını söyledi.

Kış koşullarının başlamak üzere olduğu bir dönemde hem Moskova hem de Kiev savaş alanında ilerleme kaydetmek için çabalarken Ukrayna'nın elinde tuttuğu ve cephe hattındaki kent, şiddetli çatışmaların merkezinde yer alıyor.

Ukrayna'nın güneyindeki yetkililer pazar günü yaptıkları açıklamada, Rus ordusunun son 24 saat içinde ülkenin Herson bölgesi üzerinde rekor sayıda hava bombası kullandığını açıkladı.

Ukrayna ordusunun Güney Komutanlığı Sözcüsü Natalia Humeniuk, bölgede 36 füze kaydedildiğini ve bazı köylerin birden fazla saldırıya maruz kaldığını söyledi.
 

Avdiyivka
Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Avdiyivka kentinde bir polis memuru, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sırasında hasar görmüş bir binanın önünde duruyor (Reuters)


Bunlar Kiev'in aylardır devam eden zorlu karşı saldırısının ortasında Ukrayna'nın, doğu bölgesinin daha güney tarafında Rus kuvvetlerinin daha fazla toprak kazanmaya yönelik yeni bir hamlesini durdurmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Ukrayna ordusu, Moskova'nın Avdiyivka kentini ele geçirme girişiminin cumartesi günü şiddetli bir direnişle karşılaştığını ve savunmaların yaklaşık 10 yıl önce inşa edilen tahkimatlarla desteklendiğini belirtti.

Ukrayna'nın güneyindeki birliklerinin komutanı General Oleksandr Tarnavski, Telegram'dan yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Düşman daha aktif hale geliyor ama ağır kayıplar veriyor.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın akşam raporunda Avdiyivka'dan bahsedilmedi ama aylar süren çatışmaların ardından mayısta Moskova güçlerinin ele geçirdiği Bahmut kentinin çevresindeki bölgelere saldırılar düzenlendiği bildirildi. Her iki kent de Donetsk'in bölgesinin doğusunda yer alıyor.

Avdiyivka aylardır düşman saldırılarına direniyor. Video görüntülerinde harabeye dönmüş binalar ve zar zor ayırt edilebilen sokaklar görülüyor.

2014'te Ukrayna'nın doğusunun büyük kısmını kontrolüne alan Rus destekli ayrılıkçılar tarafından kısa süreliğine ele geçirilen kenti, sağlam tahkimatlar inşa eden Ukrayna kuvvetleri geri almıştı.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü, Rus birliklerinin Avdiyivka yakınlarında "sınırlı düzeyde ilerlediğini" belirtiyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU