Ukrayna'da geçen hafta neler yaşandı?

Avdiyivka şiddetli çatışmaların merkezi konumunda

ATACMS sistemlerinin ilk versiyonlarından biri 2021'de New Mexico'da test edilmişti (ABD ordusu)

Tüm dünyanın dikkati İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği bombardımana ve Ortadoğu'da giderek artan gerilime çevrilse de, hafta boyunca Ukrayna'da da önemli gelişmeler yaşandı.

ABD hafta başında Ukrayna'ya sürpriz bir şekilde Amerikan ordusunun kullandığı Taktiksel Füze Sistemi'ni (ATACMS) verirken, Ukrayna yönetimi ülkenin doğusundaki harekatta Rus güçlerinin ağır kayıplar verdiğini öne sürdü.

Bunun yanı sıra Kiev yönetimi ve Ukrayna parlamentosunun Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ndeki Rus etkisini silmek için attığı adımlar da Rusya-Ukrayna savaşında bu hafta yaşanan önemli gelişmelerden biri oldu.

ATACMS sistemlerinin Ukrayna'ya verilmesi

ABD ordusunun elindeki uzun menzilli taktik füze sistemi ATACMS'ın gizli bir şekilde Ukrayna güçlerine teslim edildiği ortaya çıktı.

Salı günü, Ukrayna güçleri ATACMS'larla Azak Denizi kıyısında yer alan işgal altındaki Berdiansk ve Ukrayna'nın doğusunda yer alan Luhansk'taki havaalanlarını vurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırılarda çok sayıda Rus helikopterinin ve mühimmat deposunun imha edildiği öne sürüldü.

ATACMS sistemlerinin ateşlendiği anı gösteren bir video paylaşan Ukrayna Genelkurmay Başanı Valeriy Zalujni, destekleri için de "ortaklarına" teşekkür etti.

Ukrayna yönetimi uzun süredir uzun menzilli füze sistemlerinin tedarik edilmesini istiyordu. Ancak ATACMS'ların ne zaman teslim edildiği veya tedarik kararının ne zaman alındığına ilişkin halen net bir bilgi yok.

Yaklaşık 160 kilometre menzile sahip sistemlerin, Rus güçlerinin pozisyonlarını etkilemesi ve özellikle hava güçlerinin operasyonel kapasitesini etkilemesi bekleniyor.

Ukrayna yönetimi, ATACMS'ların tedarik edilmesini ABD yönetiminden gelen güçlü bir destek mesajı olarak yorumluyor.

Doğu cephesinde şiddetli çatışmalar

Ukrayna'daki savaş geçen hafta Donetsk bölgesindeki Avdiyivka kenti çevresinde yoğunlaştı.

Rus güçleri şehri kuşatma altına almaya çabalarken, Ukrayna yönetimiyse Rus birliklerinin kent çevresinde ağır kayıplar verdiğini öne sürdü.

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamaya göre, perşembe günü Rusya'nın savaşın başından bu yana verdiği en büyük asker ve tank kaybını verdi. Zelenski de Avdiyivka'da yaşananların Rusya için bir "felaket" olduğunu iddia etti.

Rusya'nın ağır kayıplar verdiği iddiaları doğrulanamasa da sosyal medyada yayılan görüntülerde kent çevresinde çok yoğun çatışmaların yaşandığı görülüyor.

Askeri uzmanlar, Rusya'nın sanayi bölgesinde yer alan ve yüksek bir konumu bulunan şehri ele geçirerek ateş üstünlüğü elde etmeyi amaçladığını belirtiyor.

Şehirde halen 1600'dan fazla sivil yaşıyor.


Herson'da nehir ötesi operasyon

Avdiyivka'daki çatışmaların yanı sıra Ukrayna'nın Herson'da Dinyeper Nehri'nin karşı kıyılarına bir operasyon gerçekleştirdiği de iddia edildi.

Kiev yönetimi konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Rusya yanlısı askeri bloggerlar Ukrayna birliklerinin nehri geçmeyi başardığını bildirdi.

WarGonzo isimli popüler askeri blogger, çatışmaların Kiynikiy köyünde sürdüğünü ve Kiev güçlerinin nehrin doğu kıyısında bir tutunma noktası oluşturmaya çalıştığını belirtti.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nde Rusya etkisi

Ukrayna Parlamentosu, Rusya ile işbirliği yapmakla suçladığı Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ni yasaklayacak bir yasaya 19 Ekim'de ilk onayı verdi.    

Rus Ortodoks Kilisesi ile aynı çizgide olmadığını söyleyen Ukrayna Ortodoks Kilisesi ise Kiev'in kendisine yönelttiği suçlamaları reddetti, yasa tasarısının anayasaya aykırı olacağını söyledi.

Yasanın yürürlüğe girmesi için ikinci okumada desteklenmesi ve Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy tarafından onaylanması gerekiyor. Tasarının yasalaşması halinde "Ukrayna'ya karşı silahlı saldırıda bulunan devletlere bağlı" dini organizasyon faaliyetleri mahkeme kararıyla yasaklanacak.

Herson ve Zaporijya'da savaş suçu kanıtları

Birleşmiş Milletler'e bağlı bir komisyon, cuma günü Rus güçlerinin Ukrayna'da işlediği savaş suçlarına dair yeni kanıtlar bulunduğunu duyurdu.

450 mağdur ve tanıkla görüşen komisyon, Rus gözaltı merkezlerinde yaygın şekilde işkence suçu işlendiği sonucuna ulaşırken, Herson ve Zaporijya kentlerinde cinayet, tecavüz ve çocuk kaçırma gibi savaş suçlarının kanıtlarına ulaştı.

Raporda tutuklu kişilere elektrik verilerek işkence edildiği, 16'dan 83 yaşına kadar birçok kadına tecavüz edildiği ve Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırıldığı gibi detaylar yer aldı.

Raporda Ukrayna güçlerinin de Rusya'yla işbirliği yaptığı iddiasıyla üç Ukraynalıya kötü muamele ettiği dosyalar da yer aldı. Ukrayna güçleri daha önce Rus savaş esirlerini istismar etmekle suçlanmıştı.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından hazırlanan rapor, sadece çatışmaların ilk aylarından itibaren Rus işgali altında olan Herson ve Zaporijya kentlerinde yaşanan savaş suçları incelenerek hazırlandı.


Independent Türkçe, CNN, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU