Uzun ve mutlu hayat sürenlerden tavsiyeler: "Zamanınızı pişmanlıkla heba etmeyin"

''Keşke bunu 60′larım yerine 30′larımda bilseydim''

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı bir ayrıma göre, 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü ise ihtiyarlık kategorisine alınmıştır (DSÖ)

ABD'li sosyolog ve gerentolog Karl Pillemer mutlu olduğunu söyleyen yaşlıların, uzun ve keyifli bir hayat sürme konusundaki tecrübelerini gençlerle paylaşmasını istedi.

Görüştüğü kişileri, "birçoğu sevdiğini kaybetmiş, zorluklar yaşamış, ciddi sağlık sorunlarıyla boğuşan ancak yine de hayattan keyif alan ileri yaştaki kişiler" olarak niteleyen Pillemer, sonuçları "Yaşam için 30 ders: Bilge insanlardan yaşanmış ve denenmiş dersler" kitabında topladı.

Zaman sınırlı, pişmanlık duyarak heba etmeyin

Pillemer, katılımcı ne kadar yaşlıysa, hayatın göz açıp kapayıncaya kadar geçtiğini söyleme olasılıklarının da bir o kadar yüksek olduğunu söyledi. Ancak yaşlılar, hayatın kısa olduğunu söylerken düşünüldüğü kadar karamsar değildi.

Öte yandan katılımcıların var olmayan durumlardan kaygılanma halleri, gençliklerine dair en büyük pişmanlıkları.

Bir katılımcı bunu, "Endişelenmek hayatınızı boşa harcar" diye tarifledi. Bir başkası da Pillemer'a ''Keşke bunu 60′larım yerine 30′larımda bilseydim'' dedi ve ekledi:

O zaman hayattan keyif almak için çok daha fazla zamanım olurdu.


Acele etmeyin

Yaşlı ve mutlu yetişkinler, gençlikte yapılabilecek en güzel şeyleri şöyle sıralıyor:

- Şu anda değer verdiğiniz insanlara bir şeyler söyleyin. İster teşekkür edin, af dileyin, isterseniz bilgi alın.

- Anne ve babanız, çocuklarınızla geçirebildiğiniz kadar zaman geçirin.

- Sevdiğiniz bir işte çalışın.

- Eşinizi dikkatli seçin, acele etmeyin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pillemer çalışmasına katılan insanları, "zor zamanlarda mutlu ve tatmin edici hayatlar yaşama hakkında sahip olduğumuz en güvenilir insanlar" olarak tanımladı.

Katılımcılardan birine "Neden bu kadar mutlusun? sorusunu yönelten Pillemer, “89 yılımda mutluluğun bir şart değil, bir seçim olduğunu öğrendim'' cevabını alıyor.

Pillemer, hayattan keyif alan yaşlıların, başlarına gelen olaylar ve mutlulukla ilgili içsel tutumları arasında önemli bir ayrım yapabildiğinin altını çiziyor. 

 

Independent Türkçe, Karl PillemerCBNC

DAHA FAZLA HABER OKU