Ayrılıkçı Katalan liderlere af önerisinin ardından Barselona'da onbinlerce kişi sokağa çıktı

Muhafazakar ve radikal sağ partiler af önerisine karşı çıkıyor

Bağımsızlık referandumunun mimarı olan ayrılıkçı Katalan lideri Charles Puigdemont, İspanya'dan kaçarak Belçika'ya yerleşmişti (Reuters)

Barselona'da onbinlerce kişi, 6 yıl önce gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunu düzenleyen Katalan liderlerin affedilme ihtimaline karşı sokağa çıktı.

Ülkedeki ayrılıkçı Katalan partileri, İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) önderliğinde kurulması planlanan yeni hükümeti af karşılığında destekleyebileceklerini açıklamış, Başbakan ve PSOE lideri Pedro Sanchez de bu talebi değerlendireceğini duyurmuştu.

Bunun üzerine bağımsızlık karşıtı grup Societat Civil Catalana'nın Barselona'da organize ettiği gösteriye muhafazakar ve radikal sağ İspanyol partileri katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya'da temmuzda yapılan genel seçimleri muhafazakar Halkın Partisi (PP) birinci sırada tamamlasa da hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu sağlayamamıştı.

PP'nin hükümeti kuramamasıyla birlikte İspanya Kralı Felipe, hükümet kurma görevini seçimi ikinci sırada tamamlayan PSOE'ye verdi. Ancak PSOE lideri Sanchez de, eski Katalunya bölgesel lideri Carles Puigdemont'ın ayrılıkçı partisi Junts'tan destek almadan hükümeti kuracak sayıya ulaşamıyor.

Puigdemont, 6 yıl önce Katalunya'da gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunun mimarlarından biriydi ve referandumdaki rolü nedeniyle yargılandığı İspanya'yı terk etmek zorunda kalmıştı.

Af tartışmalarına karşı çıkan muhalefet, Katalan ayrılıkçılarla ilgili bir af çıkarma niyetinin Sanchez'in koltuğunda kalma çabalarının bir parçası olduğunu savunuyor.


Pazar günü gerçekleştirilen gösteride bir konuşma yapan PP lideri Alberto Núñez Feijóo, af tartışmalarının birçok İspanyolun karşı çıktığı bir "geri adım" olduğunu öne sürdü.

Feijóo yaptığı konuşmada, "Katalunya kanunların olmadığı bir şirket ya da topluluk değildir ve başbakanlık makamı satılamaz veya takas edilemez" ifadelerini kullandı.

Organizatörler Barselona'da düzenlenen gösteriye 300 bin kişinin katıldığını iddia ederken, polis göstericilerin 50 bin kişi olduğunu açıkladı. Geçen ay Madrid'de düzenlenen benzer bir gösteriye de 40 bin kişi katılmıştı.

PSOE'nin Katalunya şubesine başkanlık eden Salvador Illa, gösterinin ülkedeki siyasi kutuplaşmayı derinleştirmekten başka bir işlevi olmadığını öne sürdü.

PSOE lideri Pedro Sanchez'in yeni hükümeti parlamentonun onayına sunmak için 27 Kasım'a kadar süresi bulunuyor. Sanchez'in çabaları başarısız olursa, parlamento feshedilecek ve İspanya ocakta bir kez daha sandık başına gidecek.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU