Kuveyt Üniversitesi'ndeki felsefi konferans, ateizm gerekçesiyle yasaklandı

Şeyha El Casim: Yasak, hükümetin aşırılık yanlısı seslerden korkmasından kaynaklanıyor

Kuveyt Üniversitesi / Fotoğraf: KUNA

Kuveyt Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, "Fizik, Felsefe ve Büyük Varoluş Soruları" başlıklı bir felsefi konferansının yapılmasını yasakladı.

Konferansın, geçen pazar günü fakültenin felsefe bölümünde düzenlenmesi planlanmıştı. Konferans, Kuveyt Üniversitesi'nde felsefe profesörü olan Dr. Şeyha El-Casim tarafından verilecekti.

Yasağın nedenleriyle ilgili olarak Casim, Independent Arabia'ya şöyle konuştu:

Dekanı'nın açıklamasına göre iptalin nedeni, konferans konularının ateizmle ilgili olmasıdır. Konferansın iptal edilmesi ve ateizmle ilgili olarak etiketlenmesi sansür, düşünce vesayeti ve bir tür gözdağı demektir. Benim açımdan bunun önlenmesi hükümetin herhangi bir İslami temsilciden veya sesten korkmasıyla ilgilidir. Ne olursa olsun, kültürel komite, topluma hizmet eden kültürel çalışmalarına devam ediyor, üniversite yönergelerine bağlı kalmayı sürdürüyor ve herhangi bir eylemin üniversite yönergelerine dayandırılmasını talep ediyor.


Bilimin şeytanlaştırılması

Fizikçi araştırmacı Yusuf el-Bennayi ise salı günü, "İçinde Yaşadığımız Bilimsel Utanç" başlıklı konferansın yasaklanmasının ardından bir bildiri yayınladı ve şöyle dedi:

Toplumun büyük bir kısmı, görünüşte modern tarzda giyiniyor, modern kıyafetler giyiyor, bilimsel teknolojinin her türlüsünü kullanıyor, ama içinde hâlâ bilimle savaşan bir ortaçağ zihniyetiyle yaşıyor. Yapmak istediğim, üç büyük bilimsel devrimi, yani Büyük Patlama Teorisi, Evrim ve Doğal Seleksiyon Teorisi ile beynin ve bilincin doğası ve mekanizması hakkındaki sinir bilimi ve psikoloji teorilerini açıklamaktı. Felsefi çıkarımlardan ve günümüz insanının bunlarla ilgili konumundan bahsetmek istiyordum. Daha önceki teoriler ateizmle ilişkilendiriliyordu. Bilim, bu niteliklerle tanımlanacak bir din, ideoloji veya politik düşünce midir? Galileo Galilei döneminde miyiz yoksa 2023 yılında mıyız? Bilim şeytanlaştırıldı, ideolojikleştirildi, siyasi çatışma içine sokuldu ve ortam bilim ile din arasında hayali bir çatışmaya dönüştü. Bu konferans ileride Kuveyt Üniversitesi'nin sınırları dışında düzenlenecek. 
 


Ayrıca, Edebiyat Fakültesi Dekanı Abdulmuhsin el-Mudac, yöneltilen eleştirilere şu şekilde cevap verdi:

Konferansın iptali, felsefe bölümünün kültürel komitesi tarafından yapılan bir hatanın düzeltilmesi amacıyla yapıldı. Kuveyt Üniversitesi'nde ateizme değinen bir konferansın sunulmasını kabul etmiyoruz. Öğrencilerimizin yeteneklerini ve düşünce kapasitelerini geliştiren tüm kültürel etkinlikleri desteklemeye istekliyiz, ancak aynı zamanda çocuklarımızın inançlarına zarar veren şeylere üniversite kampüsünde izin vermeyiz. Felsefe bölümünün kültürel komitesi tarafından yapılan bir hataydı ve programlarını bize sunmaları, etkinliklerini açıklamaları ve istişarelerini yapmaları, öğrencilerimize faydalı olacak şeyleri sunmaları gerekiyordu. Bu konferansın konularını incelerken ateizme değindiğini, Kuveyt Üniversitesi'nde sunulmasının mantıksız olduğunu gördük. Üniversitedeki hocalarla istişare ettikten sonra konferansı iptal etme kararı aldım.


Yasak kararı tartışma yarattı

Ayrıca Kuveyt İlerleme Hareketi, yasak kararını "Kuveyt'in hükümetin aşırı gerici partilerle yaptığı gizli anlaşma nedeniyle tanık olduğu gerileyici sürecin" bir parçası olarak değerlendirdi ve şu açıklamayı yaptı:

Yazarlar, entelektüeller, akademisyenler, hukukçular, medya figürleri, sanatçılar, politikacılar ve temsilciler de dahil olmak üzere toplumdaki öncü güçleri, bu utanç verici geri çekilmeye karşı çıkmaya ve yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kuveyt devletinin sivil karakterindeki hak ve özgürlüklere bağlılıklarını bildirmeye çağırıyoruz.


Kuveytli yazar Hasan el-İsa çarşamba günü yazdığı makalesinde, konferansın iptalini kınayarak şu yorumu yaptı:

Otoriter yönetimlerin baskıcı doğası nedeniyle düşünce kalıplarının dışında yüksek sesle düşünmeyi istemek bile resmi yetkilileri korkutuyor. Hemen kendilerini rahatlatmak için 'Rüzgârın geldiği kapıyı kapat ve dinlen' atasözünün dediğini uyguluyorlar. Onlar kendilerini köhneleşme ve donukluktan kurtaracak düşünce ve yenilenme rüzgarlarına zaten kapıları kapatmışlar. Bilim ve yaratıcı düşünce alanındaki bu acınası duruma, devlet okullarının anaokulundan başlayarak Kuveyt Üniversitesi ve çoğu özel üniversitenin temsil ettiği yerlere nasıl geldiğimizi gösteriyor.

 

 

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU