Cemal Canpolat: CHP'liler belediyelerde iş bulabilmek için İYİ Parti'nin kapısına gitmek zorunda kalmayacak

CHP İstanbul İl Başkan adayı Cemal Canpolat, bugün CHP İstanbul İl Binasında yaptığı basın toplantısıyla adaylığını resmen açıkladı

Fotoğraf: Twitter

Canpolat'ın adaylık açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu, Eren Erdem, Hasan Efe Uyar, Zeynel Emre; milletvekilleri Hüseyin Yıldız, Gamze Akkuş İlgezdi, Oğuz Kaan Salıcı ve CHP PM üyeleri Müslim Sarı, Turan Aydoğan da katılarak destek verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Açıklamada "devrimci olmadan değişimin mümkün olmadığını" belirten Canpolat; parti yönetiminin ısrarla kendisi olmaktan kaçtığını belirterek, CHP'nin sol-sosyal demokrat söylemlerden uzaklaştığını dile getirdi.

Gazeteci Barış Yarkadaş'ın sosyal medyada yaptığı paylaşıma göre Canpolat, en yüksek alkışı ise şu sözleriyle aldı:


CHP’lilerin belediyelerde iş bulabilmek için İYİ PARTİ’nin kapılarına gitmek zorunda bırakılmasına son vereceğiz. 

İlçe başkanlarımızı sahipsiz bırakmayacak ve örgütümüze sahip çıkacağız.

Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3-4 TV eliyle itibarsızlaştırılmaya çalışılmasına izin vermeyeceğiz. Sayın genel başkanımıza sahip çıkacağız, yenilenmeyi sayın genel başkanımız ile yapacağız.

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre Canpolat açıklamasında şunları söyledi:

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal sorunlardan, siyasi gerilimden ve kutuplaşmadan iktidar doğrudan sorumlu olsa da, 70 yıldır tek başına iktidar ol(a)mayan bizler de bu sürecin hem kurbanı hem sorumlusuyuz. Artık ne yalnızca eleştirme, ne de seyirci olma lüksümüz var!

2017 ve 2018 denemelerinde, 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin sokakta ve sandıkta “Millet İttifakını” da aşan; SP’den HDP’ye, milliyetçilerden sosyalistlere kadar uzanan adı konmamış daha geniş bir ittifakla başarı elde etmesi, AKP’nin “ideolojik-politik hegomanyasini” ciddi bir şekilde sarsti, psikolojik üstünlük önemli ölçüde el değiştirdi, iktidar ile muhalefet arasında roller değişti ve kutuplaşmayı reddeden yeni bir siyaset yapma tarzı öne çıktı…

17 yıl sonra ilk kez kaybeden AKP, iktidarı tümüyle kaybetmemek için hem daha statükocu bir yere, hem de psikolojik yenilgisinin bir sonucu olarak savunmacı ve daha saldırgan bir zemine savruldu. Pandemi koşullarında fazlasıyla ağırlaşan, TÜİK’e rağmen gizlenemez hale gelen mevcut ekonomik ve siyasi veriler AKP’nin savunmacı ve saldırgan politik hattıyla birleşince, AKP’nin yönetememezlik halinin daha da derinleşeceği açıkça görülüyor. AKP’nin kendisini sürekli tekrarlayan söylemlerinin hiçbir hükmü kalmamıştır. Kaybettiklerini gördükçe panikliyorlar, panikledikçe tepkisel davranıyorlar, yeni bir “yarın hayali” de üretemiyorlar, metropollerde çözülüyorlar!

Yoksullukla zenginlik arasındaki uçurum arttıkça, umutsuzluk derinleştikçe, “oy moy yok” örneğinde olduğu gibi 7 milyonluk yeni seçmen kuşağı “z” kuşağından da oy alamadıkları hatta alamayacaklarını 2019 yerel seçim sonuçlarına bakarak rahatça söyleyebiliriz.

"CHP, vatandaşlara yarınlar için hayal kurdurtmalıdır"

Bu gerçekliğe rağmen, partimiz CHP 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ve yenilenen 23 Haziran 2019 İstanbul seçimlerinde yakaladığı psikolojik üstünlüğü devam ettirmekte zorlanıyor. Nitekim, AKP-MHP bloğundan “kaçan oylar” henüz CHP ile buluşmuyor, en azından araştırma sonuçlarına yansımıyor. “Yönetenlerin eskisi gibi yönetemediği, yönetilenlerin de eskisi gibi yönetilmek istemediği” kesin olsa da, partimiz CHP milyonlara “ekonomik sorunları da, siyasi sorunları da biz çözeriz” kararlığını yansıtmalı, vatandaşlarımıza yarınları için hayal kurdurmalıdır. Eğer CHP bugün bunu yapamıyorsa; bunun en önemli nedeni “dışarıdan” değil “parti içindeki dar kadrocu” anlayıştandır!

"Eşitlik, kardeşlik özgürlük eski dönem ideolojisi gibi sunuluyor"

Türkiye’de uzun süredir siyasal içerik tartışılmıyor, yeni düşünsel açılımlar üretilmiyor ya da üretilenler geniş kitlelerde karşılık bulmuyor. Nitekim gençler arasında yapılan araştırmalarda gençlerin yüzde 77,9’u “hiçbir parti yeterli politika üretemiyor” diyor! Bu sonuç maalesef CHP için de fazlasıyla geçerlidir! Dünyada da Türkiye’de de yoksullarla zenginler, emek ile sermaye arasındaki makas zenginler lehine giderek açılırken, eşitsizlik daha da derinleşiyor, gelir dağılımı adaletsizliği zirve yapıyor. Düne göre değil bugünkü koşullara uygun, eşitliği savunan kamucu, millileştirmeci, toplumcu sol ideolojik bakış daha da önemli bir hal alması gerekirken, bilerek ve isteyerek önemsizleştiriliyor, “eşitlik, kardeşlik, özgürlük” ekseninden ideolojik bakmak ve düşünsel açılımı savunmak “eski dönem ideolojisi” gibi sunularak itibarsızlaştırılıyor! Bu yaklaşım partimiz CHP’ye de doğrudan yansıdığı için, parti yöneticileri ve üyeleri düşünsel yan yana gelişlere değil, daha çok kişilerin öne çıktığı “parti içi ittifaklara” odaklanıyor.

"Tercihini düşünsel değil kişiler üzerinden yapan parti kadroları"

Tartışmalar, itirazlar ve şikayetler düşünceler üzerinden değil kişiler üzerinden yürüyor. Parti kadrolarının önemli bölümü iktidar deyince ‘İlçe’de, il’de, Genel Merkez’de iktidar olmayı anladığı için, uzun süredir parti, düşünsel yan yana gelişlerden daha çok, son kurultayda da görüldüğü gibi çıkar birliği olan dar kadrocu grupların etkisinde şekil alıyor. Tercihini düşünsel değil kişiler üzerinden yapan parti kadroları mahalle delege seçimlerinden itibaren partide büyük yarılmalara neden oluyor, en yakınındaki insanı, zaman zaman neredeyse en büyük düşman ilan edecek duruma geliyorlar ve bu gerçek her tarafa sirayet ediyor! Bunun bir başka yansımasını da çok düşük oy aldığımız illerde görüyoruz. Seçimlerde aldığımız oy çok düşük olmasına rağmen, kurultayda delege temsiliyeti çok yüksek olan yerlerde ideolojik eğitimlerle bu illerde halka daha çok değmeleri sağlanması gerekirken, böyle bir çalışma olmadığı için buralardaki delegasyon önemli ölçüde “siyasi olmayan” bu “dar kadrocu” grupların istediği güç ve alan haline geliyor! Oysa kendisini “başta Kurtuluş Savaşımız olmak üzere Aydınlanma ideallerini, emek mücadelelerini, sosyal demokrasinin özgürlük, eşitlik ve dayanışma ilkelerini benimseyen çağdaş demokratik sol bir siyasal partidir” diye tarif eden partimiz CHP’nin parti içindeki bütün farklı eğilimleri ötekileştirmeden kucaklaması, farklı yorumlara saygı göstermesi, dünyadaki birçok sol, sosyal demokrat partide olduğu gibi ayrılıkların ve birleşmelerin kişisel değil düşünsel temelde olması gerekir. Çünkü günümüzde bir sonuç alma sanatına dönüşen siyaset, sayı azaltma değil, sayı arttırmayı sağlamalı ve “Başka Bir Türkiye Mümkün” hayali üzerine kurgulanmalıdır!

"CHP ile diğer partilerin davranış kalıpları benzeşmeye başladı"

Partiye oy verenlerle partiyi yönetenlerin düşünsel tercihleri farklılaşınca, ideoloji de önemsizleştirilince kişisel tercihler ve çıkarlar öne çıkıyor ve partimiz CHP ile diğer partilerin davranış kalıpları da benzeşmeye başlıyor! Parti yönetimi ısrarla kendisi olmaktan kaçıyor, kendi yazılı belgelerine yansıyan sol, sosyal demokrat söylemlerden uzaklaşıyor! Umut verici olamadığı gibi, beklentilere cevap veremiyor, partiyi de “iktidara yürüyen” bir çekim merkezi yapamıyor!

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU