Fetih Hareketi'nin 8. Kongresi öncesinde anlaşmazlıklar ve bölünmeler yaşanıyor

"Barguti" ve "Dahlan" kanatlarının hırsları, veraset ve örgütsel reform mücadelesiyle çatışıyor

Geçen ay Ramallah'ta düzenlenen Fetih Hareketi Devrim Konseyi toplantısı / Fotoğraf: Filistin Wafa Ajansı

Fetih hareketinin geniş bir kesimi, 8. Genel Kongre'yi Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve bazı mevcut liderlerin dışlanması için bir aşama olarak görüyor.

Fetih Hareketi'nin liderliği kongreyi "taze kan pompalamak için örgütsel ve siyasi bir hak" olarak görüyor.

Fetih liderleri, son iki yılda hareketin 8. Genel Kongresi'nin düzenlenmesi hakkında konuşmaktan geri durmadı.

Bu kongre, "İsrail saldırganlığının artması nedeniyle" iki kez ertelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veraset mücadelesi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi Devrim Konseyi, kongrenin düzenleneceği tarihi 17 Aralık olarak belirledi.

Bu tarih Başkan Abbas'ın başa geçmesiyle ilgili tartışmaların artması ve hareketin mevcut liderliğinin saflarında onun yerine geçme mücadelesinin yoğunlaşması ışığında belirlendi.

Her ne kadar Fetih hareketinin tüzüğü hareketin genel kongresinin 5 yılda bir yapılmasını öngörse de bu gerek lider Yaser Arafat gerekse mevcut başkan Mahmud Abbas döneminde uygulanmaktan çok uzak kaldı.

Hareketin 7. Kongresi 2016 yılında Ramallah'ta düzenlendi. 6. Kongre ise hareketin kurulduğu 1965 yılından bu yana Filistin'de ilk kez 2009 yılında Beytüllahim'de düzenlendi.

Fetih'in 6. Genel Kongresi, 1988'de Tunus'un başkentinde düzenlenen kongreden 21 yıl sonra gerçekleşti.

1988'de Tunus'ta gerçekleşen kongre 1993 yılında İsrail ile İlkeler Bildirgesi Anlaşması'nın (Oslo) imzalanmasına, Filistin Yönetimi'nin kurulmasına ve ardından hareketin liderlerinin Filistin'e dönüşüne sahne oldu.

6. Kongreden 3 yıl sonra Fetih Hareketi Merkez Komitesi, en önde gelen lider olarak kabul edilen Muhammed Dahlan'ı üyelikten çıkarmaya karar verdi.

Fetih hareketinin liderleri, 8. Kongrenin "Dahlan ve ona yakın olanları üyelikten çıkaran 7.Kongrenin bir kopyası olacağını ve hareket üyelerini dışlama ve ötekileştirme politikasının devam edeceğini" öne sürdü.

Liderler şunları kaydetti:

Eğer Fetih hareketinin saflarında birliği yeniden tesis etmek ve iç anlaşmazlıklara son vermek istiyorsak bu, hareketin görevden alınan ve hareketin liderliğinin tamamının performansından memnun olmayan üyeleriyle kongre öncesinde kapsamlı bir diyalog kurulmasını gerektiriyor. Ancak ufukta böyle bir şey görünmüyor.


Keyfi hedefler

Hareketin liderleri, "Hareketin bir araya getirilmesinin ikinci bir kuruluş gerektirdiğini ve genel kongrenin toplanmasından önce tüm üyeler arasında geniş ve kapsamlı iç diyalogların yapılması lüzumunu" ifade ettiler.

Ancak bu fikrin "romantik ve hareketin mevcut liderliği altında gerçekleştirilemez" olduğunu da sözlerine eklediler.

Liderlere göre, "Kongrenin başarısının gereklilikleri açık ve hareketin kolektif çıkarlarından farklı hesaplamalara konu olan keyfi hedeflerle tamamen çelişiyor."
 

Hareketin toparlanması için ikinci bir kuruluşa ihtiyacı var (Filistin Wafa Ajansı).jpeg
Hareketin toparlanması için ikinci bir kuruluşa ihtiyacı var / Fotoğraf: Filistin Wafa Ajansı

 

Fetih hareketi liderlerinin saflarında anlaşmazlıkların arttığının bir göstergesi olarak, düzinelerce lider, 2021'de yapılması planlanan ancak Başkan Abbas tarafından iptal edilen yasama seçimleri sırasında resmi listeden ayrı bir seçim listesinde aday olma girişiminde bulundu.

O dönemde, hareketin merkez komitesinin üyeleri Nasır el-Kudva ve İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan Mervan Barguti, milletvekili seçimleri için ortak hazırladıkları aday listesini (Özgürlük) sunmak için inisiyatif aldılar.

Bunun üzerine hareketin liderliği, Nasır el-Kudva'yı ihraç etti ve Mervan'ın eşi Fadva Barguti, Cemal Havil ve Fahri Barguti de dahil olmak üzere listedeki adayları toplantılardan uzaklaştırdı.

Fetih'teki kaynaklar, Fadva Barguti'nin geçen ayın 24'ünde düzenlenen Devrim Konseyi olağan oturumuna davet edilmemesine şaşırdıklarını ve atmosferin "olumlu ve onun davetine uygun" olduğunu kaydettiler.

Kaynaklara göre hareketin liderliği, Mervan Barguti'nin 8. Kongrede Merkez Komite üyeliğine aday olacağını düşünüyor.

Barguti 2009'daki 6. kongreden bu yana komite üyeliğine sahip.


Ulusal gündemler

Fetih Hareketi Sözcüsü Hüseyin Hamayel, tüzük ve örgütsel kararlara bağlı kaldıkları sürece hareket üyelerinin herhangi bir şekilde ötekileştirilmeyeceğini veya dışlanmayacağını vurguladı.

Hamayel kamu yararı ve ulusal gündemler için çalışan herkesin memnuniyetle karşılanacağını ifade etti.

Hamayel, "Başkan Abbas'ın 8. Kongreyi zamanında düzenlemeye kararlı olduğunu çünkü bunun siyasi ve örgütsel bir yetki olduğunu" söyledi.

Hazırlık heyetlerinin toplantılarına başladıklarına dikkati çeken Fetih Hareketi Sözcüsü, "Kongrenin hareketin iç tüzüğünü yenilemek ve Merkez Komite ve Devrim Konseyi de dahil olmak üzere liderlik organlarını seçmek için çalışacağını belirterek, yaklaşımın gençlere harekete liderlik etmeye katılma fırsatı vermek olduğunu" ifade etti.

Kongrenin bine ulaşabilecek üye sayısı, hareketin ofisleri ve komiserliklerin yanı sıra Filistin'deki ve yurt dışındaki seçilmiş bölgelerinden bireyleri ve Devrim Konseyi ile Merkez Komite'nin mevcut ve eski üyelerini içeriyor.  

Tüzüğe göre hepsi üyelerin yüzde 70'ini oluşturuyor. Kongrenin hazırlık komitesi geri kalan yüzde 30'u güvenlik ve askeri sektörlerden ve Fetih'in nitelikli üyelerinden seçmek için çalışıyor.

Adını açıklamak istemeyen bir başka Fetih hareketi yöneticisi, Başkan Abbas'ın "hareketin iç tüzüğünden uzakta güç ve kontrol mantığıyla" yola devam edeceğini öne sürdü.

Yönetici sözlerini şöyle sürdürdü:

Ek grupları dışlamak onların zayıflamasına ve ötekileştirilmesine yol açacaktır. Harekette piramidin tepesinin değiştirilmemesi aynı uygulamaların devamına yol açacaktır. Başkan, halefi konusunda henüz karar vermedi ve kimse ne düşündüğünü bilmiyor.


Dahili mutabakatlar

Fetih yöneticisi, hareketin ayrışan üyeleri arasında iç tüzük temelinde uzlaşma sağlanması gerektiğini vurguladı:

Statüleri ne kadar yüksek olursa olsun, harekete karşı suç işleyenlerden hesap soruyoruz. İster Merkez Komitesinin beş üyesini kendi kararlarına aykırı olarak seçimlere aday gösteren mevcut liderlik olsun, ister ona rakip liste oluşturanlar olsun, herkes hata yaptı ve iç kuralları ihlal etti. Neden bazıları sorumlu tutulurken bazıları görmezden geliniyor? Yaşananlar Başkan Abbas'ın kişisel ruh haline ve hareket içindeki gerilimlere göre bir hesap verme sorumluluğudur.
 


Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Sabri Saydam, kongrenin geçen yıl iki kez ertelenmesini "İsrail saldırganlığının tırmanmasına ve Filistin liderliğinin bu saldırganlığı yerel ve dış düzeylerde durdurmak için harekete geçmekle meşgul olmasına" bağladı.

Başkan Abbas'ın şu sıralar tarihi Devrim Konseyi tarafından belirlenen kongrenin düzenlenmesi için çabaladığını söyleyen ve hazırlık heyetlerinin kongreye iyi bir hazırlık yapılması için çalışmalara başladıklarına dikkati çeken Saydam, konferansın üyeleriyle ilgili olarak Fetih Hareketi Merkez Komitesi'nin hareketin tüzüğüne uygun olarak listeler hazırlamaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Kadınların katılımının yüzde 30'lara çıkmasının yanı sıra, gençlik grubuna demografik yapıyla orantılı olarak normal büyüklükte bir kadro verilmesinin istendiğine dikkat çeken Saydam, "Hareketin liderliğinden figürlerin ayrılması veya başkalarının harekete geçmesi hakkında konuşmak için henüz çok erken. Bu konuyla ilgili tartışma şimdi değil, kongre yaklaştıkça kızışacak" dedi.

 
Kongrenin iptali

Görevden alınan yönetici Muhammed Dahlan'ın liderliğindeki Demokratik Reform Hareketi'nin Sözcüsü Dimitri Diliani "8. Kongre geçersizdir, çünkü hareketin tüzüğüne uyulmaması nedeniyle, 7. Kongrenin geçersiz sonuçlarına dayanmaktadır. Bunun genel bir Fetih kongresi olarak tanınmasını kabul etmiyorum. Hareket içindeki etkili kişiler tarafından düzenlenen herhangi bir toplantı, tüzüğe uymadığı ve dağılma durumunu sona erdirmek için öncesinde kapsamlı bir iç diyalog yapılmadığı sürece tanınmaz."

Kongre öncesinde "hareketin etkili isimleri arasında iç çatışmaların" yaşanacağını öne süren Diliani, 7. Kongre sırasında popüler liderlerin dışlanmaya çalışılmasının kutuplar arasında daha fazla iç çatışma yaratacağına dikkat çekti.

Demokratik Reform Hareketi Sözcüsü şöyle devam etti:

Bu çatışmalar, Fetih içinde sessiz bir isyan istemiyorsa Başkan Abbas'ı kongreyi düzenlemeyi ertelemeye itebilir.
 

Çatışmalar Başkan Abbas'ı kongreyi ertelemeye itebilir (Filistin Wafa Ajansı).jpg
Çatışmalar Başkan Abbas'ı kongreyi ertelemeye itebilir / Fotoğraf: Filistin Wafa Ajansı

 

Diliani, kongrede eleneceklerine inanan çok sayıda hareket liderinin kongreyi iptal için çalışmaya başladığını söyledi.

Eski El-Fetih yöneticisi Nebil Amr, hareketin "açık ve gizli bölünmeler ve ayrılmalardan" muzdarip olduğunu belirtti.

Çoğunluğu oluşturan ötekileştirilmişler ordusunun varlığına dikkat çeken Amr, daha önceki iki Fetih kongresinin, tüm taban ve liderlik düzeylerinde üyelerinin çoğunluğunun yaygın bir şekilde ötekileştirilmesiyle sonuçlandığına dikkat çekti.

Amr, "Ötekileştirme olgusunu ortadan kaldırmaya çalışan birleşik bir kurucu konferansın kurulması" ihtiyacını vurguladı.

 
Başarılı olanı ehlileştirmek

Eski Fetih yöneticisi, "Hareketin statüsündeki ve duruşundaki hızlı düşüşün durdurulması, kongre üyelerinin, oyların önceden paylaştırılması yöntemi kullanılarak seçilmesinden kaçınılmasını gerektirir."

Fetih kongresi, düzenlenmesine hazırlanmak açısından yorucu, sonuçlarıyla ilgilenmek ise daha da yorucu.

 
Bu sözler, Merhum Filistin lideri Yaser Arafat'a ait. Amr, Arafat'ın, "Başarılı olanları ehlileştirmek için uzun zaman, başarılı  olmayanları yatıştırmak için ise daha uzun zaman harcadığını, bazen olayların ayrılma ve bölünmelere vardığını" ifade ettiği sözlerini aktardı.

Amr'a göre Arafat, bunun Fetih'in bir parti ya da hareket olmamasından kaynaklandığını düşünüyor. 

Arafat, şunları söyledi:

Fetih, pek çok eğilimi, konumu ve geçmişi olan geniş bir halk hareketi; bu yüzden kongrelerinden korkuyorum.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU