Drakula'ya ilham veren Kazıklı Voyvoda'nın vegan beslendiği ortaya çıktı

Bilim insanlarına göre, III. Vlad vegan veya vejetaryen beslendiyse bu, etikle ilgili bir seçim olmayabilir

Bram Stoker'ın 1897 tarihli korku romanı Drakula defalarca beyazperdeye uyarlandı. Bu uyarlamalardan biri de 1931 yapımı Dracula filmiydi (Wikimedia Commons)

Yeni bir araştırma, Drakula'nın ilham kaynağının esasen vegan veya vejetaryen olabileceğini ortaya koyuyor.

Bram Stoker'a kurgusal vampir karakterini yaratırken ilham veren 15. yüzyılın ikonik prensi III. Vlad, 1400'lerin ortalarında Romanya'nın güney bölgesinde yaşadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kazıklı Voyvoda diye de bilinen askeri yöneticinin, tarihçilere göre çoğu kazığa oturulan 80 binden fazla kişiyi öldürdüğü söyleniyor.

İtalya'daki Catania Üniversitesi'nden Maria Gaetana Giovanna Pittala'nın da aralarında yer aldığı araştırmacılara göre, prensin kaleme aldığı mektuplar üzerinde gerçekleştirilen yeni kimyasal analiz, Kazıklı Voyvoda'nın sağlığına ve yaşadığı çevreye dair ayrıntıları gün yüzüne çıkardı.

Yakın zamanda Analytical Chemistry adlı bilimsel dergide setler halinde yayımlanan yeni araştırmada, bu mektupların yüzeyinden binlerce protein molekülü parçası çıkarıldı ve bozulma belirtileri gösteren yaklaşık 500'ü izole edilip bunların yaşının 500'den fazla olduğunu belirlendi.

Araştırmacılar daha sonra muhtemelen en eskileri olan en çok bozulmuş 100 proteini daha izole etti.

Bu protein moleküllerinin yaklaşık 16'sının insan kaynaklı olduğu ve büyük olasılıkla III. Vlad'dan geldiği belirtiliyor.

Söz konusu proteinler, III. Vlad'ın solunum sorunlarından, özellikle de hemolakri adı verilen ve kelimenin tam anlamıyla kanlı gözyaşı dökmesine yol açabilecek bir hastalıktan mustarip olabileceğini gösteriyor.

Bilim insanları çalışmada, "Hemolakri adı verilen patolojik bir hastalıktan da mustarip, yani kanla karışık gözyaşı dökmüş olabilir" diye yazdı.

Çalışmanın ortak yazarı Gleb Zilberstein, mektuptan çıkarılan moleküller arasında hayvansal gıda proteinlerinin bulunmadığını da belirtti.

Dr. Zilberstein, The Times'a yaptığı açıklamada "Gıda proteinleri sadece bitkisel gıdalarda bulunur. Prototip vampir bir vegan olabilir" dedi.

Bilim insanlarına göre, III. Vlad vegan veya vejetaryen beslendiyse bu, modern zamanlardaki gibi etikle ilgili bir seçim olmayabilir.
 

ezgif-4-6e48942fa0.jpg
Kazıklı Voyvoda'nın 1475'te yazdığı bu mektup, prensin solunum sorunlarından ve kanlı gözyaşı dökmekten mustarip olduğuna işaret eden proteinler içeriyor (Analytical Chemistry, 2023)


Avrupa, Vlad'ın yaşadığı dönemde çok az yiyeceğin olduğu, "çok soğuk bir iklime" sahip bir yerdi.

O dönem, Avrupa'daki aristokratların bile nadir et tükettiği ve çok yetersiz beslendiği belirtiliyor.

Dr. Zilberstein, "Drakula yetersiz beslenme veya kötü sağlık durumu nedeniyle vejetaryen veya vegan olmuş olabilir" diye konuştu.

Yeni bulgular benzer tekniklerin, yazdıkları belgelere dayanarak tarihi kişiliklere nasıl daha fazla ışık tutabileceğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları, ortaçağdan daha fazla kişinin bu mektuplara dokunmuş olabileceğini fakat en fazla öne çıkan eski proteinlerin "mektupları yazıp imzalayan Prens Kazıklı Voyvoda'yla ilişkili olması gerektiğini" söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU