Rus basını, Prigojin'in hayatını kaybettiği kazayı nasıl gördü?

"Dış etkenlerin araştırılması da gündemde"

Kolaj: Independent Türkçe

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'e ait Embraer ERJ-135BJ tipi özel jet Rusya'nın başkenti Moskova'dan St. Petersburg kentine uçtuğu sırada Tver Bölgesi'nde düştü.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Moskova'dan St. Petersburg'a giden özel uçağın Tver bölgesinde düştüğü belirtildi.

Wagner'in sahibi Yevgeni Prigojin ve komutan Dmitri Utkov'un da hayatını kaybettiği öne sürülen uçak kazasını Rus basını nasıl gördü?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İzvestiya

Tüm medya kurumlarından önce İzvestiya gazetesinin internet sitesi, haberi  "Tver vilayetinde uçak düştü" başlığıyla yayımladı.

İzvestiya, haberde şu ifadelere yer verdi:

23 Ağustos Çarşamba günü Tver vilayetinin Bologovsk ilçesinde uçak düştü. Bununla ilgili kaynaklar İzvestiya'ya bilgi verdi ve olayın video görüntüleri kuruma ulaştı. Olayın saat 18.30'da yaşandığı ifade ediliyor. Kaynakların sunduğu bilgiye göre uçakta 7 kişi bulunuyordu. Ölen ve yaralananların olduğu bildiriliyor.


İzvestiya, haberi şöyle duyurdu:

"Tver Valiliği, düşen uçağın sivil araç olduğunu açıkladı"

Rusya Sivil Havacılık Şirketi, Tver vilayetinde düşen uçağın yolcu listesinde Wagner silahlı birlikleri sahibi Yevgeni Prigojin'in isminin olduğunu açıkladı.

Olağanüstü Durumlar Bakanlığı uçakta 10 kişinin bulunduğunu ve üçünün mürettebattan olduğunu ifade etti. Moskova'dan Sankt-Petersburg'a giden uçağın Embraer Legacy marka uçağın Kujenkino beldesinde düştüğü belirtildi. İzvestiya'ya ulaşan video görüntüde uçağın düşüşü ve yanması yer alıyor.

Görgü tanığı uçağın düşüş anını anlattı:

'Boğuk ses duyunca yukarı baktım, dumanların çıktığını, uçağın hız ve irtifa kaybederek aşağı yöneldiğini gördüm. Sonuçta uçak fiilen düşmeye başladı, ağaçların arkasında kaybolunca güçlü bir patlama oldu ve 30 saniye sonra uçağın düştüğü yerden siyah dumanlar yükseldi'


İzvestiya, ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Uçağın düştüğü yerde Prigojin'in telefonu bulundu"

"Biden, Tver vilayetinde uçağın düşmesine şaşırmadı"


Kommersant

Kommersant gazetesinin, jet kazası hakkında haberi şu şekilde:

"Yevgeni Prigojin'in de yolcusu olduğu uçağın düşmesiyle ilgili bilgilerler neler?"

Biz Rusya'yla Birlikteyiz Örgütü Zaporojye Vilayet Başkanı Vladimir Rogov, Wagner örgütü askerlerinden aldığı bilgiye istinaden uçakta bulunan örgüt sahibi Yevgeni Prigojin'in yanı sıra, komutan Dmitri Utkin'in de hayatını kaybettiğini kendi Telegram kanalında yazdı.

Daha sonra Rusya Devlet Sivil Havacılık Şirketi uçak kazasında hayatını kaybedenlerin listesini açıkladı:

Yevgeni Prigojin
Dmitri Utkin
Sergey Propustin
Yevgeni Makaryan
Aleksandr Totmin
Valeri Çkalov
Nikolay Matuseyev.

Mürettebat:

Aleksey Levşin (kaptan pilot)
Rustam Karimov (ikinci pilot)
Kristina Raspopova (uçak görevlisi)


Başlatılan soruşturmada uçağın kullanımı sırasında yaşanmış kural ihlalleri araştırıldığı gibi, 'dış etkenlerin' araştırılması da gündemde.

Beyaz Saray'dan yansıyan bilgide uçak kazasıyla ilgili Başkan Biden'a bilgi sunulduğu ifade edildi.

 

"Flightradar sitesi Prigojin'in jetinin 30 saniye içinde 2,4 kilometre irtifa kaybettiğini haber verdi"

Flightradar 24 sitesinin iletişim başkanı Yan Petçenik, saat 18.19'da uçağın hızla inişe geçtiğini ve yarım dakika içinde 8,5 kilometre yükseklikten 6,1 kilometre indiğini açıkladı.

'Bunun çok hızlı yaşandığı görünüyor. Muhtemelen bir şeylerin yaşanmasından sonra onlar uçakla mücadele ettiler. Uçakta herhangi bir arıza belirtisi görünmüyordu.'

Olay yerindeki tüm delillerin alınmasından sonra Sivil Havacılık Şirketi soruşturmayı bitirdi. Hayatını kaybedenlerin cesetleri teşhis için morga kaldırıldı.


Lenta.ru

Lenta.ru sitesi "Rusya Devlet Sivil Havacılık Şirketi'nin oluşturduğu komisyon, Tver Vilayeti'nde uçağın düşmesine ilişkin araştırmalara başladığını" yazdı ve haberde şu ifadeleri kullandı:

Rusya Devlet Sivil Havacılık Şirketi'nin oluşturduğu komisyon, Tver Vilayeti'nde uçağın düşmesine ilişkin araştırmalara başladı.

Kurum, bununla ilgili olarak kendi Telegram kanalında açıklama yaptı:

'Tver'de düşen uçağın parçası iki kilometre ötede bulundu'


"Aşçı, özel askeri şirket kurucusu, isyancı... Yevgeni Prigojin uçak kazasında hayatını kaybetti. Akıllarda nasıl kaldı"

Wagner Özel Askeri Şirketi ismini ilk kez 2015 yılında Rusya'nın Suriye'de gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda duyurdu. Terörist gruplara karşı savaşan ve muhalefetin kontrolü altındaki şehirlere düzenlenen operasyonlara katılan Askeri Şirket savaşçıları aynı zamanda Esad'ın ordusundan firar edenleri kanlı şekilde infaz etmesiyle de ün kazanmıştı. Mayıs 2023'te Prigojin'e ölümden korkup korkmadığı sorulduğunda ‘Ne zaman öleceğimize bakmamamız gerekir, çünkü hepimiz ne zamansa ölüyoruz' yanıtını vermişti".


Ria Novosti

Ria Novosti, jet kazasını şu haberlerle duyurdu:

"Tver vilayetinde özel uçak düşerek parçalara ayrıldı, yolcuların arasında Prigojin de vardı."

"Prigojin'in düşen uçağında onun adaşının bulunma ihtimali de mevcut."

"Biden, Tver vilayetinde uçağın düşmesine şaşırmadı. Son bir buçuk saatte sporla uğraşmasından dolayı olayın detaylarını bilmediğini söyledi."


TASS

"Prigojin ve Utkin düşen Embrarer uçağındaymış"

"Tver vilayetinde düşmüş ticari uçaktaki yolcuların ve mürettebatın isim-soyisim listesi"

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU