Maui küle döndü: Alarm sistemlerinin çalışmamasıyla ilgili soruşturma başlatıldı

Hawaii'deki yetkililer, yangın riskine karşı 2014'te uyarılmıştı

Yangın, Lahaina'da 1000'den fazla binada tahribata neden oldu (Reuters)

ABD'nin Hawaii eyaletindeki yangınlarda son belirlemelere göre en az 80 kişi hayatını kaybetti. 

Hawaii Valisi Josh Green, dünkü açıklamasında bu sayısının çok daha yükselebileceğine dikkat çekerken, ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölgede sağlık krizi yaşandığını bildirdi.

Hawaii'yi kasıp kavuran yangınların neden çıktığı henüz bilinmiyor. Ancak ABD Başkanı Joe Biden'in "felaket bölgesi" ilan ettiği Maui Adası'ndan yetkililer, salı günü başlayan yangınlarda alarm sistemlerinin çalışmadığını söyledi.

ABD'nin medya kuruluşlarından NBC News'a konuşan ve kimliklerini paylaşmayan yetkililer, adanın batısındaki Lahaina kasabasında alarm sistemlerinin devreye girmediğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vali Green de yapılan incelemelerde alarmların devreye girmediğini doğrulayarak, durumla ilgili kapsamlı soruşturma başlatılacağını söyledi. 

Yetkililerin paylaştığı bilgilere göre Hawaii'de toplamda 400 acil durum sireni bulunuyor. Bunların 80'i Lahaina'da yer alıyor. Hawaii'deki acil durum yönetiminden sorumlu Adam Weintraub da söz konusu 80 alarmın devreye sokulmadığını belirtti.

Weintraub, bunun yerine yetkililerin cep telefonlarına kısa mesaj göndererek ve  televizyonla radyo üzerinden uyarı mesajları yayımlayarak durum bilgilendirmesi yaptığını ifade etti. 

35 bine yakın kişinin yaşadığı Maui Adası'nın Belediye Başkanı Richard Bissen ise "her şeyin çok hızlı geliştiğini" söylerken, alarm sistemlerinin çalıştırılmamasına dair yorum yapmayı reddetti.

13 bin kişinin yaşadığı ve yılda ortalama 2 milyon turistin ziyaret ettiği Lahaina'daki yangından kurtulan bazı kişiler, yetkililerin etkin şekilde halka acil durum uyarısı yapmadığını da iddia etti. 
 

oprah.jpg
ABD'nin ünlü talk show sunucularından Oprah Winfrey de Hawaii'deki afetzedelere yardıma gitti (Instagram / @kakoo_haleakala)


ABD'nin Kansas eyaletinden ailesiye Hawaii'ye tatile giden 35 yaşındaki Tee Dang, Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'ye yetkililerin kendilerine hiçbir uyarı yapmadığını savundu. 

Lahaina sakinlerinden Lee Munn ise arkadaşının evinde otururken bir anda yanık kokusu almaya başladıklarını ve dumanları gördüklerini söyledi. 42 yaşındaki Munn, "Hepimiz panikledik. Toplanıp evden çıkana kadar her yer kapkara dumanla doldu" dedi.

Kasabada yaşayan 63 yaşındaki Carl Cudworth ise telefonuna gelen uyarı mesajı sayesinde ailesiyle birlikte zamanında evden kaçmayı başardıklarını belirtti.

Yetkililer, Lahaina'daki yangınların kontrol altına alındığını ve kasabanın yüzde 80'inin kül olduğunu bildirdi.

Öte yandan kasabada cuma gününden itibaren güvenlik gerekçesiyle yerel saatle 22.00-06.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağı da duyuruldu. 

 

lahaina.jpg
Büyük felaketin ardından Lahaina sakinlerinin elektrikleri de kesildi (AP)


Maui Adası'nda yer alan Pulehu ve Kiehi kasabalarındaki yangınlarsa yüzde 80 oranında kontrol altına alındığı aktarıldı. Büyük Ada'daki yangındaysa 271 yapının hasar aldığı veya yok olduğu belirtildi.

Kâr amacı gütmeyen Hawaii Yaban Hayatı Yönetimi Kuruluşu'ndan (HWMO) Elizabeth Pickett, Dora Kasırgası'nın da yangınların yayılmasında etkili olduğuna dikkat çekti.

Pickett, BK merkezli haber ajansı Reuters'a devrilen ağaçların ve elektrik direklerinin yolları tıkadığını ve bölgelere ulaşımı zorlaştırdığını da söyledi.

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ve ortağı Lauren Sanchez, Maui Adası'ndaki afetzedelere destek için 100 milyon dolar bağışta bulundu. ABD'nin ünlü talk show sunucularından Oprah Winfrey de adaya giderek yangından etkilenenlere yardım etti.
 


2014'te uyarı yapılmıştı

Öte yandan ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), HWMO'nun 2014'te hazırladığı raporda adanın yangın riski altında olduğuna dair yetkililere uyarıda bulunulduğunu yazdı. 

Raporda, özellikle Maui Adası'ndaki Lahaina'nın otlak alanlara yakınlığı, sarp arazi yapısı ve sık esen güçlü rüzgarlar nedeniyle ciddi yangın riski oluşturduğu ifade ediliyor.

Haberde, raporda yer verilen otlak alanların düzenlenmesi ve yerel halka acil durum eğitimi sağlanması gibi önerilerin, yetkililer tarafından hayata geçirildiği belirtildi. 

Ancak Pickett, çalışmada acil durum müdahale kapasitesinin geliştirilmesi, lojistik sorunların giderilmesi ve fonlamanın artırılması gibi taleplerin yetkililer tarafından dikkate alınmadığını savundu.

HWMO yetkilisi, "Biz bu konu üzerine epey çalıştık. Bazı önlemlerin alınabileceğini gösterdik. Fakat bunun için fon sağlanmaması bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi. 

WSJ, Hawaii eyaletinden ve Maui Adası'ndan yetkililerin yorum taleplerini reddettiğini bildirdi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, NBC News, BBC, Reuters, CNN, AP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU