İsrail'de iki ateş arasında kalan Ürdünlü işçiler: Normalleşme ve hak ihlali suçlamaları

Ürdünlü işçiler İsrailli muadillerinden daha az hakka sahipler ve ayrımcılığa ve sömürüye maruz kalıyorlar

İsrail'deki Ürdünlü çalışanlar, iki ülke arasındaki siyasi ve güvenlik gelişmelerinden etkileniyor / Fotoğraf: Petra

Boğucu ekonomik baskılar ve artan işsizlik ışığında 2 binden fazla Ürdünlü, maruz kaldıkları olumsuz toplumsal duruma ve çalışma ihlallerine rağmen, yıllardır İsrail'de çalışmak zorunda. 

Bugün Ürdünlü çalışanlar, toplam İsrail işgücünün yaklaşık yüzde birini oluşturuyor. Bazı sektörlerdeki açığı kapatan ucuz işgücü olarak görülüyorlar.

Çoğu, 1994 yılında imzalanan Vadi Arabe Barış Anlaşması uyarınca işe alım şirketleri ve Ürdün ile İsrail arasındaki ikili protokol aracılığıyla otel ve turistik tesislerde inşaat, sağlık, tarım ve temizlik hizmetlerinde çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüs dolayısıyla İsrail'deki Ürdünlü çalışanlardan hayatını kaybedenler oldu. Çeşitli uzmanlıklardan yaklaşık 300 Ürdünlü çalışan İsrail'e dönerken yaklaşık 2 bin Ürdünlü çalışan ise Eylat'taki otellerde çalışmak üzere geri gönderildi.

Bu insanlar, Eylat şehrinin yaklaşık üç kilometre kuzeyinde bulunan İsrail ve Ürdün arasındaki Yitzhak Rabin Geçişi'nden her gün girip çıkıyor.


Zorluklar ve ihlaller

İsrail'deki Ürdünlü çalışanlar, düşük ücretler, yasal korumalar, ayrımcılık, barınma ve ulaşım zorluğu gibi birçok zorluk ve ihlalle karşı karşıya.

İsrail'de çalışan Ürdünlü Muhammed Adnan, Independent Arabia'ya verdiği demeçte, İsrail'de çalışmaları dolayısıyla Ürdün'de gördükleri muamele dolayısıyla bu durumu sakladıklarını söylüyor.

Yıllardır İsrail'in Eylat şehrinde çalıştığını, ancak akraba ve tanıdıklarına Ürdün'ün Akabe şehrinde çalıştığını söylediğini belirtiyor.

Diğerleri ise bazı İsrailli işverenlerin, hatta Ürdünlü aracıların maaşlarının büyük bir kısmını komisyon olarak alarak kendilerini sömürüldüklerinden şikayet ediyor. 

Ürdün Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan önceki açıklamalara göre, Ürdünlü işçiler Eylat ile Akabe arasında bir gece konaklamak ve her gün geçiş yapmak zorunda kalıyor.

Vadi Arabe geçişinden sabah 6.30'da giriş yapmalarına, 23.00'den önce dönmelerine izin veriliyor. 

Ürdün'deki iş fırsatlarının neredeyse yarısına gurbetçi işçiler sahip. Gözlemciler ise hükümetin neden Ürdünlü gençleri İsrail işgücü piyasasına katılmaya teşvik ettiğini merak ediyor.

Bazıları bu kararın sadece ekonomik değil, siyasi boyutlarının da olduğuna inanıyor

Ürdün Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamalara göre, Ürdünlü işçiler Eylat ile Akabe arasında bir gece konaklamak ve her gün hareket etmek zorunda kalıyor. 


Karşılıklı anlaşmalar

The Independent Arabia, Ürdün Çalışma Bakanlığına Eylat ve diğer İsrail şehirlerindeki Ürdünlülerin çalışma koşullarını sordu ancak yanıt alamadı.

Ürdünlü işçilerin İsrail iş kanununa tabi olduğunu aktaran hükümet kaynakları, Amman ile Tel Aviv arasında Ürdünlü işçilerin sorunlarıyla ilgili olarak biri 1996'da, diğeri 2015'te imzalanan ikili anlaşmalar olduğunu söyledi.

Çalışma hakları, ücretler, iş güvenliği, ikamet, sağlık ve sömürüden korunmayı içeren bir dizi kural ve hükmün bu sözleşmeler aracılığıyla düzenlendiğine dikkat çekti. 

Ürdün Çalışma Bakanlığının eski Genel Sekreteri Hamada Ebu Necme ise Çalışma Bakanlığının Ürdünlü çalışanların İsrail'e gönderilmesini organize etmede sözde herhangi bir rolü olduğunu yalanladı.

Bu konunun Ürdün'ün Akabe şehri ile İsrail'in Eylat şehri arasındaki ikili anlaşmalara tabi olduğunu açıkladı.

İsrail'deki Ürdünlü işçilerin durumu, iki ülke arasındaki siyasi ve güvenlik gelişmelerinden etkileniyor. Bu kişiler, toplumsal düzeyde, entegrasyon ve bir arada yaşamanın zorluklarıyla karşı karşıya kalıyorlar. 

Ürdün hükümeti bu güne dek sadece 2019'da Eylat'ta Ürdünlü bir çalışana yönelik yalnızca bir saldırı vakası bildirmişti. 

Ürdün Çalışma Gözlemevi, Ürdünlü çalışanların İsrail'de, özellikle Eylat'ta karşı karşıya kaldığı sıkıntıları belgeliyor. Gözlemevi'nin yöneticisi Ahmed Avad, İsrail'de çalışanların asgari ücretin üçte birini (bin 200 dolar) aldığından bahsediyor.

Ürdünlü avukatlar, Eylat'taki otellerde çalışan Ürdünlülerden maaşları kesilen veya iş kazası geçirdiği halde tazminat almayan eski Ürdünlü işçilerden bazılarının davalarını takip ediyor. 
 


Normalleşme suçlamaları

İki ay önce Washington Enstitüsü tarafından yapılan bir anket, Ürdünlülerin İsrail ile anlaşılmasını reddettiğini gösterdi.

Ankete göre Ürdün ile İsrail arasındaki barış anlaşmasının üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen, Ürdünlülerin çoğunun yüzde 84'lük bir oranla İsrail ile anlaşma yapmayı veya onunla anlaşmayı hala reddettiğine dikkat çekti. 

Ankete katılanların yüzde 76'sı, İsrail'in Ürdün'e insani veya ekonomik yardım yapması fikrini reddediyor. Bu, Ürdünlülerin İsrail şehirlerinde çalışma fikrini reddettikleri anlamına geliyor.

Normalleşmeye Karşı Direniş Komitesi, Ürdün'ün zor ekonomik durumdan ve iş fırsatlarının yokluğundan mustarip olduğu bir dönemde, hükümetin düşük gelirli işlerde ve zor çalışma koşullarında çalıştırmak üzere İsrail'e emek ihraç ettiğini öne sürüyor. 

Bu yaklaşımı reddeden komite, böylece İsrail'in hedeflerine ulaşıldığını, ancak hiçbir ekonomik veya siyasi çıkarın olmadığını söylüyor.

Ancak bu suçlamalara yanıt veren Ürdün hükümeti, Amman'ın vatandaşları hiçbir ülkede çalışmaya zorlamadığını vurguluyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığına göre, İsrail tarafı, 2019'da Ürdün tarafıyla 500 Ürdünlü çalışanı daha Eylat şehrinde çalışmak üzere getirtmek üzere bir anlaşma imzaladı.

Böylece buradaki Ürdünlü çalışan sayısı 2 bine ulaştı. 2014'te İsrail makamları yaklaşık bin 500 Ürdünlüye Eylat'ta çalışmaları için ruhsat vermişti.

 

 

Indepedent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU