Hindistan drone üretiminde "Çin yapımı parça kullanımını yasakladı"

Ordu modernizasyonu için yaklaşık 20 milyar dolar kaynak ayrıldı

Hindistan yapımı drone'lar geçen yıl Yeni Delhi'de yapılan bir etkinlikte görücüye çıkmıştı (AFP)

Hindistan hükümetinin son aylarda ülkedeki askeri drone üreticilerinin Çin yapımı parça kullanmasını yasakladığı iddia edildi.

Reuters'ın 4 ayrı savunma yetkilisine dayandırdığı habere göre, karar olası güvenlik zaafiyetlerinin önüne geçmek için alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan ordusu için bir modernizasyon programı üzerinde çalışan Yeni Delhi yönetiminin, insansız robot helikopterler, uzun süre dayanan sistemler ve diğer otonom platformların kullanımını genişletmek istediği biliniyor.

Hindistan'da yeni yeni oluşmaya başlayan sektör, ordunun ihtiyaçlarına yanıt verecek adımlar atmaya çalışsa da, ülkedeki savunma ve güvenlik çevreleri drone'larda kullanılacak Çin yapımı parçaların Pekin tarafından istihbarat toplama amacıyla kullanılmasından endişe ediyor.

Şubat ve martta drone üreticileriyle iki toplantı yapan Hint ordusundan yetkililerin, "Hindistan'la kara sınırı olan ülkelerden alınacak parçalar güvenlik gerekçesiyle kabul edilmeyecek" dediği belirtildi.

Konuyla ilgili yayımlanan bir ihale şartnamesindeyse, üreticilerden drone parçalarının hangi ülke yapımı olduğunu belirtmeleri istendi.


Hindistan'daki savunma endüstrisinin Çin'e bağımlı hale geldiğini belirten, üst düzey bir savunma yetkilisi üreticilere yapılan "komşu ülkeler" uyarısının Çin'in ismini geçirmemek adına bu şekilde kurgulandığını söyledi.

Benzer şekilde ABD Kongresi de 2019'da Pentagon'un Çin'den drone parçası almasını yasaklamıştı.

2023-24'te ordu modernizasyonu için yaklaşık 20 milyar dolarlık kaynak ayıran Hindistan'ın, bu miktarın yüzde 75'ini yerel savunma endüstrisinde kullanmayı planladığı biliniyor.


Independent Türkçe, Reuters, SCMP

DAHA FAZLA HABER OKU