Ukraynalı öğrenciler ve Rus işgalinin ‘zihinsel hasarı’

İşgalin başlamasından bu yana ağır hasar gören 800 okulun onarımları için bağış toplama kampanyaları düzenlendi

Ukrayna’da okullar bombardımanlarda hasar gördü. Fotoğraf: AFP

Ukraynalı yıldız futbol oyuncusu Oleksandr Zinchenko, “Çernihiv Oblastı'nda Rus işgali altında yaşayan Ukraynalı çocukların gözlerine baktığınızda hayatlarının geri kalanında taşıyacakları zihinsel hasarı anlıyorsunuz” diyor. İşte Zinchenko’yu okulları onarmak ve yeniden inşa etmek için bağış toplamaya motive eden şey bu.

Arsenal’de oynayan Ukrayna milli futbol takımı oyuncusu, Şubat 2022'de Rusya'nın ülkesini işgalinden bu yana ilk kez geçtiğimiz mayıs ayında ülkesine döndü. Ülkenin kuzeyindeki bir okula yaptığı ziyaretin ardından AFP’ye verdiği demeçte “Hava bile farklı kokuyor” dedi.

275842.jpeg

Oleksandr Zinchenko ve Ukraynalı futbol efsanesi Andriy Shevchenko, yıkılan bir okulda. (AFP)


4 Mart 2022 tarihinde 62 yaşındaki bir temizlikçi kadının ölümüne neden olan füze saldırısı sırasında okul ciddi şekilde hasar gördü. Okulun sığınağında en küçüğü henüz iki aylık olan yaklaşık 100 sivil varken ölü sayısı çok daha fazla olabilirdi.

Okul müdürü Mikola Shpak şu açıklamada bulundu:

“Saldırıya gerçekten üzüldüm. Bunu ahlaki açıdan anlamak benim için çok zordu. Yıkım seviyesini gördüğümde, onu yenilemek (tahmini maliyet 1,7 milyon dolar) ve eğitime devam etmek için gereken iş miktarını anladım.”

Bu ziyarette kendisine eşlik eden Zinchenko ve Ukraynalı futbol efsanesi Andriy Shevchenko, yaklaşık 412 öğrenciyle futbol oynayarak onlara deneyimlerini anlattılar.

Zinchenko ve Shevchenko, United 24 hayır kurumu ile birlikte okulu yeniden inşa etmek amacıyla para toplamak için Shevchenko'nun bir dönem formasını giydiği İngiliz kulübü Chelsea'nin Stamford Bridge Stadyumu’nda 5 Ağustos'ta bir maç düzenlemeye karar verdi.

275843.jpeg

Oleksandr Zinchenko ve Andriy Shevchenko, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. (AFP)


Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkesini işgal etmeye başladığından beri harap olmuş bir ülkeyi savunma, mayın temizleme, tıbbi yardım ve yeniden inşa etme gibi Ukrayna'nın en acil ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan bir bağış toplama kurumu kurdu.

Zinchenko, bu ayın başlarında AFP'ye verdiği demeçte “Yaklaşık 800 okul Ruslar tarafından yıkıldı ve 200'den fazlasını yeniden inşa edemedik. Bu okul konumu itibariyle önemliydi. Çünkü 10 köy burayı kullanıyordu” dedi.

Zinchenko üzerinde etki bırakan tek şey okul değildi. Çocukları ve onların Rus işgali altındaki hayata dair hikayelerini dinlemekten büyük ölçüde etkilendi.

Zinchenko bu konuda şunları söyledi:

“Bazıları bize evlerinde Rus ordusunu anlattı. Gözlerinin içine bakıyorsunuz ve hayatlarının geri kalanında yaşayacakları zihinsel hasarı anlıyorsunuz. Bu korkutucu.”

Şarku’l Avsat’In edindiği bilgilere göre ne Shevchenko ne de Zinchenko'nun okulla herhangi bir kişisel ilişkisi yok. Aksine, alaycı bir gülümsemeyle söylediğine göre Zinchenko okulunu üç kez değiştirmiş. Bu da yıldız futbolcunun girişimini okul müdürü için daha önemli hale getiriyor.

275848.jpeg

Bombardımanda yıkılan okulun içten görünümü. (AFP)

 

Okul müdürü Shpak bu konuda şunları söyledi:

“Bir insanın umut aldığında hissedebileceği şeyleri ben de hissediyorum. Elbette bu umut, Zinchenko ve Shevchenko gibi insanlar tarafından başlatıldığında harikadır. Füzelerle yıkılan stadyumda kız ve erkek çocuklarımızla futbol oynadıklarında içim daha çok umutla doldu.”

Shpak, okulla derin bağları olan birinin duygularıyla konuştu. Zira onun anne babası burada öğretmendi. Kendisi de üniversite öğreniminden sonra 1993'te coğrafya öğretmeni olarak bu okula döndü ve 2015'te okul müdürü oldu. Akşam eve gelmesine rağmen günleri uzundu ve her zaman sığınaktaki 100'e yakın kişiyi doyurmaya özen gösterirdi.

Shpak sözlerine şöyle devam etti:

“Neyse ki Rusların okula ziyaretleri çok azdı. Ancak bölgemizin bombalanmasından sonra okula girdiler. Neden okula geldiklerini söyleyemem, ama sanırım yaptıklarının sonuçlarını görmek istiyorlardı. Çocuklarımıza yemek olarak yaklaşık 30 sandviç hazırlamıştık. Ancak onlar okulu ziyaret ettikten sonra bir parça ekmek dahi bulamadık. Çünkü hepsini aldılar.”

Ekmek çalmak kötü bir şey ama hiçbir şey iki çocuk babası Shpak'ın bu işgal yüzünden eski öğrencilerini görememe ihtimalinin verdiği korkuyla kıyaslanamaz.

275850.jpeg

Ağır hasar alan okulun sınıflarından biri. (AFP)


Shpak sözlerinin devamında “Bu okuldan mezun olan ve bir daha asla görmeyeceğim pek çok öğrencim var. Bu korkunç. Ne yazık ki bu savaş mezun olan birçok öğrencimin ölümüne yol açtı” dedi.

Hiçbir yakın arkadaşını kaybetmemesine rağmen bu işgale halen anlam veremeyen Zinchenko da şunları söyledi:

“Asla anlayamayacağım. Bir insan, her taşını ve ağacını bildiği bir toprakta doğup büyüdüğünde ve bir gün başka bir yerden biri geldiğinde, her istediğini yapabiliyor. Kadınları, erkekleri ve çocukları öldürebiliyor, etrafındaki her şeyi yok edebiliyor. Ve bu 21’inci yüzyılda oluyor. Gerçekten inanılmaz.”

Eşi Vlada ile ikinci çocuklarını bekleyen Zinchenko, silaha sarılmadığı için mutlu ve en iyi bildiği alanda ülkesine karşı görevini yerine getiriyor. Zinchenko, “Umarım çocuklarım bana ‘Baba, savaş sırasında ne yaptın? Nasıl yardım ettin?’ diye sorarsa gözlerinin içine bakabilir ve elimden gelenin en iyisini yaptığımı söyleyebilirim” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU