Hartum halkı yiyecek ve ilaç için yalvarıyor

Hızlı Destek Kuvvetleri tutuklu polisleri serbest bıraktı.

Hartum'da fırınların önünde kuyruklar olağan hale geldi. Fotoğraf: Reuters

Her gün binlerce kişiyi Hartum'dan kaçmaya iten büyük gıda ve tıbbi malzeme kıtlığı nedeniyle savaş bölgelerinde mahsur kalan sivillerin çektiği acı artıyor. Çatışmaların devam etmesi nedeniyle abluka altına alınan Kalakla el-Qobba bölgesi sakinleri, Ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasında devam eden savaşlar sebebiyle bölgede yiyecek ve ilaç kalmamasından dolayı sivil toplum kuruluşlarına imdat çağrıları yaptı.

Bölgenin acil servisi, "Alarm çalıyor ve Kalakla al-Qobba bölgesinin yaşanmaz bir bölge haline geldiğini üzüntüyle duyuruyoruz. Bölge sakinlerinin hayatlarını korumak için nüfusun ülkenin eyaletlerindeki güvenli yerlere taşınması için yardım çağrısında bulunuyoruz. Facebook üzerinden yapılan çağrıda; bölge halkı, gıda ve ilaç olmadan gerçek bir trajedi yaşyor ve hayatın olduğu yerlere sığınmak için her gün yardım istiyor" açıklamasında bulundu.

Yer değiştirme dalgaları

Son birkaç gün içinde, Hızlı Destek Kuvvetlerinin bu bölgelerdeki orduya ait önemli askeri yerlerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, Hartum'un güneyindeki geniş alanlar, çatışmalar, artan şiddet ve yağma eylemleri nedeniyle kitlesel yerinden edilme dalgalarına tanık oldu. Birçok yerel kaynak, Hızlı Destek Kuvvetlerinin yerleşim yerlerinde sürekli olarak sivillere saldırdığını ve evlerini derhal terk etmelerini talep ettiğini belirtti.

Savaşan iki taraf, ordu ve Hızlı Destek Güçleri, Cidde şehrinde Suudi-Amerikan arabuluculuğuyla imzalanan ateşkes anlaşmasına uymayarak, çatışma bölgelerinde mahsur kalanlara insani yardımı engellemek ve sivilleri korumamakla suçlanıyor. Birleşmiş Milletler geçen hafta Sudan nüfusunun yarısının (yaklaşık 20 milyon insan), yaşanan çatışmalar nedeniyle acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Sivillere askeri eğitim

Bu arada Sudan ordusu, Ordu Başkomutanı Korgeneral Abdel Fattah Al-Burhan’ın daha önce daha önce yaptığı çağrıya uygun olarak "hızlı destek" güçlerine karşı askeri operasyonlarda yer almaları için sivil gönüllüleri eğitmeye devam etti.  Bu, sivilleri harekete geçirmenin ve onları ülkede devam eden savaşa dahil etmenin tehlikesi konusunda uyarıda bulunan çevrelerde büyük tartışmalara yol açan bir çağrı. Ordunun Facebook'taki resmi sayfasında, askeri birimlerdeki genç gönüllülere silah kullanma ve ateş etme eğitimlerinin verildiği videolar yayınladı.

Tutuklu polislerin serbest bırakılması

Hızlı Destek Kuvvetleri dün (Pazar), son dönemde ordu güçleriyle yaşanan çatışmalarda yakalanan çok sayıda polisin serbest bırakıldığını duyurdu. Açıklamada, tutukluların serbest bırakılmasının, Hızlı Destek Kuvvetleri komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hemideti) tarafından yayınlanan direktifler çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtildi. Hızlı Destek Kuvvetleri, Sudan Kızılhaçı ile koordineli olarak temmuz ayında birçok yaralı ordu mahkumunu serbest bıraktı. Hızlı Destek Kuvvetleri, Silahlı Kuvvetler Genel Müfettişi Mübarek Kudi ve birçok kıdemli subay, astsubay ve asker de dahil olmak üzere çok sayıda ordu personeli ve subayını hâlâ elinde tutuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU