Çin'in zımbalı vize hamlesine kızan Hindistan, Dünya Üniversite Oyunları'ndan çekildi

Çin, Hindistan'ın Arunaçal Pradeş üzerindeki egemenliğini tanımayı uzun süredir reddediyor

(AFP)

Çin'in Arunaçal Pradeş'ten gelen sporculara zımbalı vize (ülkeye girişte pasaportu damgalamak yerine ayrı bir belgenin pasaporta zımba veya iğneyle tutturularak verildiği ve kişinin pasaportunda ziyaretin izini bırakmayan uygulama -ed.n.) verme kararını protesto etmek için Hindistan, Dünya Üniversite Oyunları'ndan çekildi. Arunaçal Pradeş, Pekin'in hak iddia ettiği ihtilaflı sınır bölgesinde yer alıyor.

Çin, Hindistan'ın doğusundaki Arunaçal Pradeş eyaletinden üç sporcuya damgalı vize yerine zımbalı vize verdi.

Pekin'in bu hamlesi Arunaçal Pradeş'le Cemmu ve Keşmir'den gelen Hindistan yurttaşlarına damgasız vize verme uygulamasıyla örtüşüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu uygulama Çin'in, "Güney Tibet" veya diğer adıyla "Zangnan" topraklarının parçası olduğunu iddia ettiği Arunaçal Pradeş üzerinde Hindistan'ın egemenliğini tanımadığını göstermeye yönelik bariz bir girişimi olarak görülüyor.

Üç sporcu, iki senelik bir aradan sonra Çengdu'da başlayan ve her yıl düzenlenen Dünya Üniversite Yaz Oyunları'na katılacak 8 sporculu "Wushu" dövüş sanatları kafilesinin parçasıydı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı perşembe günü, "Çin'deki uluslararası bir spor etkinliğinde Hindistan'ı temsil eden bazı yurttaşlarına zımbalı vize verilmesi" üzerine Çin'i "güçlü bir şekilde protesto" ettiklerini bildirdi.

Bakanlık sözcüsü Arindam Bagçi olağan basın açıklamasında "Bu kabul edilemez" dedi.

Hindistan bu tür eylemlere uygun şekilde karşılık verme hakkını saklı tutar.

Bağçi bu meselenin Çin'le uzun süredir devam ettiğini ve Hindistan'ın, "geçerli Hindistan pasaportuna sahip Hintli yurttaşlar için vize rejiminde ikametgah veya etnik köken temelinde ayrımcılık veya farklı muamele yapılmaması gerektiği" yönündeki tutumunun tutarlı olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dövüş sanatları kafilesi, vizelerle ilgili yaşanan gerilimin ardından geri çekildi.

Nükleer güce sahip iki komşu arasındaki bu son diplomatik gerilim, 2020'den bu yana orduların birçok noktada karşı karşıya geldiği Himalaya bölgesi Ladakh'taki şiddetli sınır ihtilafı nedeniyle Çin ve Hindistan arasındaki ilişkilerin kötüleştiği bir dönemde yaşandı.

Hindistan hükümeti tarafından yönetilen ve Fiili Kontrol Hattı diye adlandırılan 3 bin 440 km uzunluğundaki ihtilaflı fiili sınırda yer alan Arunaçal Pradeş'in sınırları düzgün çizilmediğinden, Çin bölge üzerinde hak iddia ediyor.

Daha önce bölge, Çin'in nisanda Arunaçal Pradeş'teki 11 yerin adını değiştirme çabasının bir parçası olmuştu.

Zımbalı vize verilen Arunaçal Pradeşli üç oyuncu, Çin'in Hangzhou kentinde düzenlenmesi planlanan Hindistan'ın Asya Oyunları'na da katılıyor. Oyunlar 23 Eylül'de başlayacak.

Hindistan hükümeti bu gerilimde Çin'in karşısında güçlü bir duruş sergilerken bu durumun, Çengdu'da ve Hangzhou'daki yaklaşan oyunlarda madalya kazanmayı uman dövüş sanatları takımının hedeflerine büyük darbe vurduğu düşünülüyor.

Hangzhou
Hangzhou'daki Asya Oyunları'nda turnuvaya ev sahipliği yapacak Hangzhou Olimpik Spor Merkezi Stadyumu (arkada) ve Tenis Merkezi (önde) (AFP)


Ancak bu, Çin'in Hint oyuncuları ve yurttaşlarına damgalı vize vermeyi ilk reddedişi değil. Haberlere göre 2008-2009'da Cemmu ve Keşmir sakinlerine zımbalı vizeler verilmişti.

2011'de de Quanzhou'daki bir spor müsabakasına katılacak Arunaçal Pradeşli 5 karateciye zımbalı vizeler tahsis edilmişti.

İki yıl sonraysa Arunaçal Pradeş'ten iki okçuya Wuxi'deki Dünya Gençler Okçuluk Şampiyonası için zımbalı vizeler verilmesi üzerine Hintli yetkililer bu sporcuları geri çağırmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU