Araştırmacılar her iki yüzüyle de Güneş enerjisinden elektrik üretebilen çift taraflı bir güneş paneli icat etti.
ABD Enerji Bakanlığı'nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'nda (NREL) geliştirilen çift yüzlü güneş pili, cihazın arkasına yansıyan Güneş ışığını toplayarak daha az alan ve maliyetle daha yüksek enerji verimi elde etmede alışılmadık bir yol sunuyor.
Güneş pili verimlilik oranlarındaki klasik ilerlemeler, Güneş'e bakan tarafa yönelik tekrarlı gelişmelere odaklanıyor. Bu yeni yaklaşım, güneş panellerinin enerji toplama becerilerini teorik sınırlarının ötesine taşıyabilir.
Araştırmayı yöneten, NREL'deki Kimya ve Nanobilim Merkezi'nden bilim insanı Kai Zhu şöyle diyor:
Bu perovskit pil her iki tarafta da çok etkili bir şekilde çalışabilir.
Yarı iletken malzeme olarak silikon kullanan mevcut güneş pili teknolojileri, yaklaşık yüzde 26'lık bir verimlilik oranına sahip. Bu oran, yeni panelin ön yüzünün laboratuvar testlerinde elde ettiği yüzde 23'ten daha yüksek.
Öte yandan panelin arka tarafı ön kısmın yaklaşık yüzde 91-93'ü kadar verimlilik sağladığından, yansıyan güneş ışığını değerlendirirken toplamda yüzde 20'ye kadar daha fazla güç elde ediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Perovskit son yıllarda güneş pilindeki gelişmelerin kilit önemdeki bir itici gücü haline geldi, yeni verimlilik rekorları kırdı ve yeni nesil teknolojiler üretmeye yönelik yeni yollar açtı.
Önceki günlerde araştırmacılar, alçak Dünya yörüngesindeki radyasyondan zarar gördükten sonra kendisini iyileştirebilen perovskit bazlı güneş pillerini tanıtmıştı.
Çok eklemli silikon-perovskit güneş pilleri, laboratuvar ölçümüne göre yüzde 30'dan fazla verimliliğe ulaştı ve teorik sınırı, tamamen silikon pillerden çok daha yüksek. Bunların geliştirilmesindeki hızlı ilerlemeyle, iki ayrı girişim yeni nesil panellerin ticari üretimini duyurdu.
Çift yüzlü güneş panelleri üretmek, tek yüzlü modüllerden daha pahalıya mal olabilir fakat daha çok güç üretme kapasiteleri onları zaman içinde ekonomik açıdan daha uygun hale getirebilir.
Son araştırmanın detayları, Joule adlı bilimsel dergide yayımlanan "Highly efficient bifacial single-junction perovskite solar cells" (Yüksek derecede verimlilik sağlayan ve tek bağlantı yeri olan çift yüzlü güneş panelleri) başlıklı çalışmada anlatıldı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/tech
Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin
© The Independent