Bilim insanları uyardı: "Zehirli yılan tarafından ısırılma riskiniz giderek artıyor"

Sıcaklıktaki her bir derecelik yükselme, yılan ısırıklarında yaklaşık yüzde 6 oranında artışa yol açıyor

Yılan zehri çok sayıda sağlık sorununa, uzuvların kesilmesine ve diğer kalıcı sakatlıklara neden olabilir (Wikimedia Commons)

Yeni bir araştırmaya göre, daha sıcak hava zehirli yılan ısırıklarını daha olası hale getiriyor.

ABD'deki Emory Üniversitesi'nden bilim insanları çalışmayı 17 zehirli yılan türüne ev sahipliği yapan Georgia eyaletinde gerçekleştirdi.

Hakemli bilimsel dergi GeoHealth'te yayımlanan analizde sıcaklıktaki her bir derecelik yükselmenin yılan ısırıklarında yaklaşık yüzde 6 oranında artışa yol açtığını ortaya koydu.

Araştırma ekibinden çevre bilimci Noah Scovronik, "Hava durumunun, yani meteorolojideki kısa vadeli değişikliklerin insan-yılan etkileşimini nasıl yönlendirdiğine dair pek bir şey bilmiyoruz. Çünkü kısmen hastalık ve ölüm nedenlerine ilişkin kaliteli verilerin bulunmadığı yerlerde çok sayıda tehlikeli yılan ısırığı meydana geliyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanı, "Ancak epey mütevazı verilerle ve yerleşik epidemiyolojik yöntemlerle bile yılanların ısırma modellerine dair çok şey öğrenebiliriz. Bu çalışma bunu gösteriyor" diye de ekledi.

Scovronick ve meslektaşları, 2014 ve 2020 arasını kapsayan, zehirli yılan ısırıklarıyla ilgili 3 bin 908 vakayı inceledi. Bu vakalar, bölgedeki hastane kayıtlarından elde edildi.

Daha sonra vakaların yaşandığı günlerdeki hava sıcaklığı ve yağış miktarı gibi ayrıntılar analiz edildi.

Bunun sonucunda en fazla ısırık olaylarının yaz aylarında yaşandığı kaydedildi.

Sıcaklık ve ısırık artışı arasındaki tam ilişki henüz çözülemedi. Ancak yılanların çevresel sıcaklıklardan son derece derinden etkilenen hayvanlar olduğu biliniyor.

Mevsimsel hava değişikliklerine tepki vererek kış uykusuna benzer bir duruma da girdikleri bilinen yılanların, yazları sıcaklıklar daha yüksek olduğu zamanlarda halsizleştiği gözlemlenmişti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre yılda toplam 5 milyondan fazla yılan ısırığı vakası kayda geçiyor.

Yılanlar her yıl 138 bin kişinin ölümüne yol açıyor.

Emory Üniversitesi'nden herpetolog Lawrence Wilson, "Olumsuz sonuçlanan insan-yılan karşılaşmalarını azaltmanın temel yolu eğitim" ifadelerini kullanıyor.

"İnsanlar, yılanların hangi habitatları tercih ettiğini bilirse buralarda daha dikkatli olabilir. Örneğin zeminin yoğun bitki örtüsüne sahip olduğu yerler bu habitatlardandır" diyen bilim insanı, şöyle ekliyor:

Yaşam alanlarına ve ihtiyaçlarına saygı gösterdiğimiz ve anladığımız sürece, zehirli yılanlarla bile uyumlu bir şekilde yaşayabiliriz.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Amerikan Jeofizik Birliği

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU