NASA, Ay'a gidecek astronotlara özel araçlarını tanıttı

Minibüsler, gelişmiş uzay giysileri içindeki 4 astronotu, destek personelini ve özel ekipmanı taşımak üzere tasarlandı

Artemis görevleri için özel tasarlanan, tamamen elektrikli, çevre dostu üç mürettebat taşıma aracı NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne ulaştı (NASA/Isaac Watson)

NASA, Artemis göreviyle Ay'a gidecek astronotları uzay araçlarına taşıyacak ve aynı zamanda ajansın tarihine de saygı duruşu niteliği taşıyacak özel araçları tanıttı.

Bu özel araçları üretme ihalesini kazanan Kaliforniya merkezli Canoo Technologies, tamamen elektrikli, mürettebat taşıyıcı üç "astrovan"ı NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne salı günü teslim etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'dan yapılan açıklamada "çevre dostu" bu araçların, gelişmiş Orion mürettebat yaşam sistemi uzay giysileri içindeki 4 astronotun yanı sıra bir uzay giysisi teknisyeni dahil destek personelini de taşımak üzere tasarlandığı belirtildi.

Minibüsler, NASA'nın Artemis görevleri için belirlediği benzersiz özelliklere uygun biçimde tasarlandı ve Ay'a gerçekleşecek fırlatma öncesinde 39B no'lu Fırlatma Platformu'na giderken kullanılacak özel ekipmanlar için de yer sağlandı.

Araçların aynı zamanda NASA'nın insanlı uzay uçuşu ve uzay keşfi çabaları mirasına da saygı duruşunda bulunduğunu belirten ajans, araçların iç ve dış çizgileriyle renkleri gibi tasarım unsurlarının yaratıcı bir ekip tarafından seçildiğini de ekledi.

Aralarında NASA'nın Houston'daki Astronot Ofisi ve Artemis fırlatma direktörünün de bulunduğu temsilciler, Canoo'nun geçen nisanda üretimi için sözleşme imzaladığı aracın tasarımına dair görüşlerini bildirdi.

NASA'nın Artemis fırlatma direktörü Charlie Blackwell-Thompson, "Canoo ve NASA temsilcilerimiz arasındaki işbirliği, mürettebatın Ay'a yolculuğu öncesinde platforma giden yolda güvenliği ve konforuna odaklandı" dedi.

Bu yeni araçları gören herkesin, mürettebatlı Artemis görevlerinin bu yeni girişimi için duyduğum gururla aynı şeyi hissedeceğinden hiç şüphem yok.

Artemis II, Artemis programı kapsamında 4 astronotu Ay'ın yörüngesine gönderip tekrar eve getirecek ilk mürettebatlı görev olacak.

NASA görev öncesinde, astrovan filosunun "astronot eğitim tatbikatları" için uzay üssünde kullanılacağını açıkladı.

Artemis II'nin fırlatılışını, NASA'nın Ay'a ilk kadının ve beyaz olmayan ilk insanın ayak basmasını ve gelecekte daha fazla Ay yüzeyi görevinin önünü açmasını planladığı Artemis III görevi izleyecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU