Müzik tarihinden silinmesi gereken 10 parça

"Heavy metal hayranlarının, metal kalplerinde bir şeyler kırıldı. Muhtemelen Metallica konserlerine sadece bu şarkıyı söylemek için gelen pop hayranlarıyla tanıştılar"

Nirvana'nın solisti Kurt Cobain'in 1993'teki MTV Unplugged konserinde çaldığı gitar 6 milyon dolara satılmıştı (Reuters)

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais, milyonlarca kişinin severek dinlediği ünlü grupların hangi şarkılarının müzik tarihinden artık silinebileceğini kaleme aldı. İki gün önce yayımlanan ve uzmanların görüşlerine danışılan listedeki 10 şarkı şöyle:

Eagles - Hotel California (1976)

El Pais'in erkek dergisi ICON'da yazan Íñigo López Palaciós, 1998 yapımı Büyük Lebowski'nin (The Big Lebowski) kahramanı Jeffrey Lebowski'nin (Jeff Bridges) "Lanet Eagles'tan nefret ediyorum adamım" demesini hatırlattı.
 


Palaciós, başka şarkıcı ve gruplar tarafından defalarca farklı versiyonlarının seslendirildiğini belirtti. Pazar araştırma şirketi Nielsen, 2014'te Hotel California'nın ABD'deki radyolarda 11 dakikada bir çalındığını ortaya koymuştu.

Palaciós şu ifadeler ikullandı:

Her şey için geç kalan ve öncülerin hak ettiği başarıyı elde eden gruplar, müzikte tiksindirici oluyor. Yarı hippi, yarı ucuz kovboy Eagles tam da böyleydi. Ve hiçbir şey bunu Hotel California'nın melodik yavanlığından daha iyi gösteremez.

Deep Purple - Smoke On the Water (1972)

Müzik sektöründe görev yapan gazeteci David Esquitino, "Bir insan bıkana kadar bir şarkıyı kaç kez dinleyebilir? Aynı şarkıyı bir grubun ve diğerinin, onların uydu sanatçılarının, onların neslinden gelenlerin repertuarında kaç kez duyabiliriz?" dedi.
 


Smoke On the Water'ın harika, akılda kalıcı ve etkili olduğunu kabul eden Esquitino, "Ama artık bunu dinlememeliyiz" diye konuştu:

Deep Purple'ın 50 yılı aşkın geçmişinde bilinen ya da bilinmeyen harika şarkılar varken, neden her zaman Smoke On the Water'ı duymak zorundayız?

Scorpions - Still Loving You (1984)

Rock müziğe odaklanılan bir podcast sunan Pablo Mayoral, heavy metal grubu Scorpions'ın dramatik öğeler içeren bu baladının pek çok kişi tarafından beğenildiğini söyledi. Still Loving You'nun "Baladlar dışında heavy metal sevmem" ifadesinin ortaya çıkmasına yol açtığını söyleyen Mayoral, "Bunlar, Scorpions'ı haritadan silmek için yeterli sebepler" ifadesini kullandı.
 


Mayoral ayrıca Still Loving You'nun, Scorpions'ın bütün müzikal üretimini gölgede bıraktığını savundu.

Queen - Bohemian Rhapsody (1975) 

Müzik dergisi Rockdelux'de yazan David Saavedra, Queen'in solisti Freddie Mercury'nin harika bir solist olduğunu söyledi. Ancak Saavedra'ya göre Mercury'nin Queen'e müzikal açıdan katkıları yarardan çok zarar verdi. Gazeteci, grubun en meşhur şarkısını "rock operası formunda gösterişli bir baş belası" diye niteleyerek parçaya "grotesk, gülünç ve abartılı" dedi.
 


Saavedra, Muse ve My Chemical Romance gibi pek çok grubun bu şarkının aranjmanını yaptığını, bunun işleri daha da kötüleştirdiğini savundu.

John Lennon - Imagine (1971)

El Pais'te görev yapan gazeteci Fernando Navarro, "Kötü olmayan ancak rahatsız edici bir yanı bulunan şarkılar var" dedi:

John Lennon'ın Imagine şarkısı her kulağa uygun görünen güzel şarkılardan biri ancak tatlılığı, hazımsızlığa ve şeker krizlerine neden olabiliyor.
 


Navarro, şarkının sözlerinin lise kamp gezisine ya da pahalı ruhani inziva etkinliklerine uyduğunu ifade etti:

Şarkının ruhani karması o kadar çalışılmış bir beste ki bulutların pamuktan yapıldığına inanmayan dinleyiciyi reddediyor. Image sinir bozucu çünkü genellikle bu tür bir balad için gerekli olan ironi ya da duygu yoğunluğuna bile sahip değil.

Adele - Someone Like You (2011)

Babelia dergisinde yazan Silvia Hernando, Adele'in şarkılarının "biraz rahatsız edici" olduğunu savundu:

Sattığı milyonlarca albüme bakılırsa, kalabalıklar hayır diyecektir. Ama biri kalkıp şarkılarının kulağa hep aynı geldiğini söyleyebilir mi? İğrenç, yoğun, mızmız, abartılı, yorucu ve narkoleptik. Someone Like You bunların hepsi ve daha fazlası.
 


Britanyalı şarkıcının sesinin çok güzel olduğunu vurgulayan Hernando, şöyle konuştu:

Ama birinin haberi vermesi gerekiyor: Adele, uğruna ağladığın beyler bunu hak etmiyor. Biz de gerçekten hak etmiyoruz.

Guns N' Roses - Sweet Child O' Mine (1987)

Rock dergisi Rockdelux'un yazarlarından Santi Carrillo ise hedef tahtasına Guns N' Roses'ı oturttu. Carillo, "rock kumarbazları" diye nitelediği grubun "karikatürize rockçılığına hiç katlanamadığını" söyledi. 
 


Yazar, solist Axl Rose'un Sweet Child O' Mine'da "blues satmak ve aşkını idealleştirmekle ilgili sözlerine ruh vermek için sesini çarpıtmasına" dayanamadığını belirtti.

Oasis - Wonderwall (1995)

Wonderwall'un 90'larda çok meşhur olduğunu kabul eden gazeteci ve yazar Laura Fernandez, "Ama dayanılmazdı" dedi.
 


Fernandez şarkıya, Oasis grubunun kurucuları Gallagher Kardeşler'in "aşırı egosundan kaynaklanan kibrin" sindiğini savundu.

Eminem ve Rihanna - Love the Way You Lie

Müzik gazetecisi Bea G. Aranda, "Etkili bir müzisyenin şiddetin doğası ya da aramızdaki ilişkiler hakkında söyleyeceklerini duymak her zaman ilgimi çekti, özellikle de bu kişi Oscar ödüllü rapçi Eminem ise" dedi.
 


Aranda, şarkılarında sadece silah, kadın ve limuzinden bahsetmeyen Eminem'in Love the Way You Lie'la kendisini büyük hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci, "Eğer bir daha gitmeye kalkarsa/Onu yatağa bağlayıp bu evi ateşe veririm" gibi ifadelerin sorunlu olduğunu belirtti.

Aranda ayrıca "Şarkı özellikle de bir yıl önceki gürültülü Chris Brown-Rihanna kavgası hakkında ucuz bir sansasyon gibi göründüğü için her şey kötü hissettirdi" ifadesini kullandı.

Metallica - Nothing Else Matters (1991)

El Pais editörü Carlos Marcos, Metallica'nın zamanla özünden uzaklaştığını savundu: 

Metallica'nın (muhtemel) otantikliğini kaybetmesi, otantik heavy metale ihanet etmesi hakkında çeşitli mimler var. Kaliforniyalı grup ne zaman kendini sattı? Asıl soru bu. Bu şakalardan birinde ‘Metallica kurulduğunda satıldı. Gerçek gruplar asla kurulmaz' deniyor. Bakalım bu argümanı kim çürütecek. 
 


Marcos, 1981'de kurulan grubun 90'larda "bir şeyler kaybettiğini" söyledi:

Metallica daha önceki çalışmalarında bazı slow şarkılar kaydetmişti. Ama Nothing Else Matters bir baladdı, ağır bir balad… Heavy metal hayranlarının, metal kalplerinde bir şeyler kırıldı. Muhtemelen Metallica konserlerine sadece bu şarkıyı söylemek için gelen pop hayranlarıyla tanıştılar.

 

Independent Türkçe, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU