Sri Lanka, başkanlık sarayından çalınan eserleri protestoculardan geri istiyor

Binden fazla eser ve arkeolojik parça hâlâ çalınmış durumda

Arşiv: Protestocular başkanın sarayını bastıktan sonra havuzda yüzmüştü (AFP)

Sri Lanka bir yıl önce başkanlık sarayını basıp 5 gün boyunca elinde tutan protestoculardan yağmalanan tarihi hazineleri iade etmelerini istedi.

Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe'nin ofisi, ülkenin en kötü ekonomik krizinin ortasında protestocuların sarayı ve başbakanın resmi konutunu yağmalamasıyla binden fazla değerli eserin ve arkeolojik parçanın kaybolduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temmuz 2022'de ülkenin dört bir yanından gelen protestocular güvenliği aşarak 5 gün boyunca başkent Kolombo'daki Colombo Fort Başkanlık Sarayı'nı ele geçirmiş ve eşi benzeri görülmemiş manzaralar oluşmuştu.

Şoke edici fotoğraf ve videolar, protestocuların saraydaki havuza atladığını ve bazılarının başkanlık bayrağıyla örtülü bir yatağa uzandığını, diğerlerininse mutfağı ve ofisi yağmaladığını gösteriyordu.

22 milyonluk ada ülkesindeki siyasi kriz, onlarca yıldır görülen en kötü ekonomik krizi çözemediği iddiasıyla Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa yönetimindeki hükümeti protesto eden ve Rajapaksa'nın istifasını talep eden onbinlerce yurttaşın aylarca süren gösterileriyle doruğa ulaşmıştı.

Pazar günü yetkililer, aralarında 1622'de adayı yönetmek üzere atanan 7. Portekiz Valisi Jorge de Albuquerque'ye ait olan dahil halen kayıp 5 armanın resimlerini yayımladı.

Başkanın sekreteri Saman Ekanayake, bu parçaların 31 Temmuz'a kadar Başkanlık Sekreterliği'ne teslim edilmesini istedi.

Ekanayake bir aylık affın ardından nişanları elinde bulundurduğu tespit edilenlerin yasal sonuçlara ve cezalara katlanmak zorunda kalacaklarını, zira devlet malını yasadışı olarak bulundurmanın bir suç teşkil ettiğini söyledi.
 

Sri Lanka
Göstericiler başkanlık sarayını yağmalamıştı (Reuters)


Ranil Wickremesinghe'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Sri Lanka'nın eski valileri ve başkanlarıyla ilişkili armalar da dahil çeşitli değerli eserler ve arkeolojik parçalar kayboldu" dendi.

Aktivistler, eski başkanın yatak odasında bulunan 6 bin doların üzerinde nakit parayı teslim etti. Ülkedeki bir mahkeme o zamandan beri Rajapaksa'nın bu parayı nasıl kazandığını ve neden yatak odasında sakladığına bakıyor. 

Martta Uluslararası Para Fonu (IMF), nakit sıkıntısı çeken ülkeye 3 milyar dolarlık kredi programı için onay verdi. Bu, mali açıdan sıkıntılı ülkenin ekonomisini istikrara kavuşturması ve borçların yeniden yapılandırılması sürecini başlatması için kritik bir dönüm noktası oldu.

Merkezi Washington'da bulunan IMF'nin yönetim kurulu, 48 aylık programı onayladı ve yaklaşık 333 milyon dolarlık ilk ödemeyi duyurdu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU