Avrupa İran'ın nükleer bomba denemesi yapmasından korkuyor

İstihbarat raporları, “İran'ın, potansiyel ilk nükleer test seçeneğine yaklaştığını” iddia ediyor

İran'ın güneyindeki Buşehr nükleer tesisi / Fotoğraf: AFP

Avrupa istihbarat raporları, İran'ın nükleer bomba denemesi yapmak amacıyla, nükleer silah programı teknolojisini güvence altına almak için ABD ve Avrupa yaptırımlarını aşmaya çalıştığını ortaya koyuyor. İstihbarat belgelerinin çevirilerini internet sitesinde ilk yayınlayan Ortadoğu Medya Araştırma Enstitüsü'ne (MEMRI) göre İsveç, Hollanda ve Almanya güvenlik servisleri, 2023 yılının ilk altı ayında İran rejiminin yasa dışı nükleer silahlanma faaliyetlerine ilişkin hassas veriler ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli Fox News kanalına göre raporlar, esas olarak İran'ın 2022 yılı boyunca yaptığı iddia edilen yasadışı davranışları kapsıyor. Şok edici ifşaat, Hollanda Genel Güvenlik ve İstihbarat Servisi tarafından yayınlanan ve İran'ın uranyumu silah üretimi için yeterli seviyeye doğru zenginleştirmesinin “İran'ın, potansiyel ilk nükleer test seçeneğini yaklaştırdığını” belirleyen bir dizi istihbarat verisinde yatıyor.

Hollanda raporunda, “İran geçen yıl nükleer programını uygulamaya devam etti. Zenginleştirilmiş uranyum stokunu yüzde 20'den yüzde 60'a çıkardı Bu, santrifüjler tarafından uranyum zenginleştirme oranını nükleer bir silah üretmek için gereken yüzde olan yüzde 90 seviyesine çıkarmak için bir adım” ifadeleri yer aldı.

Hollanda istihbarat raporuna göre İran, “uranyum zenginleştirmek için daha gelişmiş santrifüjler konuşlandırarak, nükleer anlaşma çerçevesinde imzalanan anlaşmaları görmezden gelmeye devam etti.”

Ortadoğu Medya Araştırma Enstitüsü'ndeki İran Medya Projesi Direktörü Ayelet Savion, İran'ın “nükleer silah üretme girişimlerinden hiçbir şekilde geri adım atmadığını, aksine bu hedefe ulaşmak için teknolojik yeteneklerini geliştirmek amacıyla tüm fırsatlardan yararlandığını” söyledi. Savion, “İran, yıllarca uluslararası toplumu niyetleri konusunda yanılttı ve aynı zamanda nükleer enerjiyi meşru bir şekilde elde etme hedefini geniş çapta desteklediğini” belirtti.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU