Esad rejimini eleştiren Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi: Ciddi adımlar istiyoruz

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Arap zirvesinde alınan kararların uygulanmasında Suriye'deki çözüm girişimi konusunda şimdiye kadar olumlu bir adım atmadığı için Şam'a doğrudan ve açık eleştirilerini yöneltti

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Arapların Şam'a öfkeli olduğu mesajını iletti / Fotoğraf: SANA

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, 3 Temmuz'da Suriye'nin başkenti Şam'a yaptığı ziyarette, Arapların yaklaşık iki ay önce Cidde'de yapılan Arap zirvesinde alınan kararların uygulanmasında Suriye'deki çözüm girişimi konusunda şimdiye kadar olumlu bir adım atmadığı için Şam'a doğrudan ve açık eleştirilerini yöneltti. 

Aynı zamanda, ABD yönetimi tarafından Şam'a karşı içerdiği ekonomik araçlar ve yaptırımların yanı sıra, uyuşturucu kaçakçılığından etkilenen ülkelerin eğitimi ve finansmanına yönelik ayrıntılı bir strateji sayılan Captagon yasası çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sert ton

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi'nin Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile düzenlediği basın toplantısında sert bir ton kullandığı görüldü.

Safedi, mültecilerin dönüşü ve yeniden yapılanma konusuna geçmeden önce, Suriye krizine kapsamlı bir çözüm getiren, yani mevcut rejimin özgür seçimler yoluyla ayrılması anlamına gelen siyasi bir değişim çağrısında bulunan 2254 sayılı uluslararası kararı hatırlattı.

Şam'ın bugüne kadar mültecilerin dönüşünü kolaylaştıracak herhangi bir önlem almadığı değerlendirmesinde bulunan Safedi, gerekli olanın güvence ve yaşam garantilerinin yanısıra uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi tartışmak üzere Amman ile Şam arasında bir ortak komite toplantısı olduğunu vurguladı. 


"Şimdiye kadar bir şey yapmadınız"

Perde arkasında yaşananlara gelince, Ürdünlü kaynakların bildirdiğine göre Safedi, bu görüşmede Şam'a Arap diplomatik baskısı uygulama ve Suriye rejiminin davranışlarını izleme görevini üstlendi.

Independent Arabia'ya konuşan Ürdünlü kaynakların belirttiğine göre, Bakan Mikdad ise Captagon yasasının Cidde'de üzerinde anlaşmaya varılan anlayışlardan geri çekilmesi durumunda ülkesi üzerindeki sonuçlarını defalarca kez ima eden Safedi'yi dinlerken alışılmadık şekilde kendisine hakim oldu. 

Mikdad, Suriye'nin mültecilerin dönüşü için koşullar yaratmak ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele etmek için büyük bir mali paket elde etme arzusuna değinirken Safedi ise sözünü keserek "Şimdiye kadar bir şey yapmadınız" vurgusunda bulundu.

Aynı zamanda Cidde'deki görüşmeyi, Arap dışişleri bakanları toplantısının ardından Arap Birliği'nin yayınladığı Amman bildirisini ve 8914 sayılı kararı hatırlattı.

Safedi'nin ifade ettiğine göre, Arap girişimi, bu konudaki uluslararası kararlara, yani Suriye'ye ilişkin 2254 sayılı karara dayanıyor.

2015 yılında oylanan karar, barış görüşmelerinin başlatılmasını, ülkenin geleceğine Suriye halkının karar vermesini şart koşuyor.

Aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde bir geçiş hükümeti kurulması ve seçimlerin yapılması çağrısında bulunuyor. 
 


İlk gösterge

Ürdünlü kaynaklar, "Şam'ın niyetinin bir göstergesi olarak Ürdün'deki Suriyeli bin mültecinin geri gönderilmesi fikrini bir kez daha ortaya koyan Safedi, geri dönüşleri için uygun atmosfer ve koşulların hazırlanmasını talep etti. Mikdad ise net bir yanıt vermedi. Bu, Suriye rejiminin uluslararası insani ve güvenlik izleme hususları dahil olmak üzere mültecilerin dönüşü için belirli mekanizmalara ve adımlara bağlı kalmanın sonuçlarından kaçınmak için hala zaman kazanmaya çalıştığını gösteriyor" vurgusunda bulundu. 

Aralarında Suriye meseleleri uzmanı Salah Malkavi'nin de bulunduğu gözlemciler, Suriye rejim güçleri ve güvenlik birimlerinin Dera'nın batı kırsalındaki üçgende (el-Yadudiye, Muzayrib ve Tafas) yürüttüğü askeri operasyon ve takip operasyonlarının Safedi'nin ziyaretinin eş zamanlı bir yorumu olduğuna inanıyor.

Malkavi, çoğu Arap ülkesinin BM Genel Kurulu'nda kayıp Suriyelilerin akıbetlerini ortaya çıkarmak için bir mekanizma oluşturulması kararı lehinde oylamada çekimser kalmalarının krizin çözümü girişimine taraf olduğunu, oy kullandıkları taktirde Şam'a çelişkili sinyaller vermiş olacaklarını düşünüyor. 


Şam memnuniyetsiz

Şam, Safedi'nin son ziyaretinden ve yaptığı açıklamalardan açıkça memnun kalmadı. Nitekim ziyaretin basın toplantısı televizyonda yayınlanmadı.

Ürdünlü Bakan'ın resmi medyadaki açıklamaları, bilhassa uluslararası kararlarla ilgili olanlar aktarılmadı. 

Kaynaklara göre Şam bir sonraki adımı atana kadar Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılmayacağı hususunda Mikdad'a güvence veren Safedi, Arap girişimine yönelik uluslararası yetkiye ve Rusya tarafından onaylanmasına işaret etti.

Ayrıca, "Arap İletişim Komitesi'nin Ağustos ayındaki toplantısından önce pratik adımlar atmak istiyoruz. Arap girişimi ciddi ve pratik. Peki Suriye tarafı?" diye konuştu. 

Planlanmamış olduğu söylenen bir ziyaret kapsamında Şam'dan doğrudan Ankara'ya geçen Safedi, Türkiye ve Ürdün'ün bu dosyadan en çok etkilenen ülkeler olduğunu göz önünde alındığında Suriyeli mülteciler konusunu görüşmek için geldiğini belirtti. 

Şam'ın içeriği henüz bilinmeyen bir mesajı Safedi aracılığı ile Türkiye'ye ilettiği düşünülüyor. Bu mesajın içeriği önümüzdeki günlerde belli olabilir. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU