Enerji kriziyle boğuşan Küba çareyi "eski dost" Rusya'da buldu

Rusya, Küba'ya günde 30 bin varil ham petrol sağlayacak

Rusya, Küba'ya yılda 1,64 milyon ton petrol tedarik edecek (Reuters)

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, haftalardır yakıt krizi yaşayan Küba'nın çözümü Rusya'da aradığını yazdı.

Uzun yıllardır Amerikan ambargosuyla mücadele eden ve koronavirüs pandemisiyle birlikte turizm gelirleri de büyük ölçüde eriyen Küba'da son aylara yüksek enflasyon ve enerji krizi damgasını vurdu.

Ancak bu durum bazı Rus şirketleri adına ülkeye yatırım yapmak için fırsat oluşturdu.

Geçen ay Havana'da yapılan ticaret forumunda Rus şirketleri turizmden tarıma kadar birçok alanda anlaşmalar imzaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmzalanan anlaşmalar içinde turizm altyapısının yenilenmesi, ülkedeki şeker fabrikasının işlevsel hale getirilmesi, rom ve çelik üretimine yatırım yapılması gibi önemli anlaşmalar bulunuyor.

Ancak benzin istasyonlarının önünde uzun kuyrukların oluştuğu ülkede bu anlaşmalardan en dikkat çekicisi benzin üzerine olandı.

Havana ve Moskova arasında varılan anlaşma kapsamın Rusya, Küba'ya günde 30 bin varil ham petrol tedarik etmeyi kabul etti. Bu rakamın Küba'ya olan sevkiyatı 80 bin varilden 55 bin varile düşüren Venezuela'nın eksikliğini gidermesi bekleniyor.

Küba'da aylardır benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşuyor ve yurttaşlar kısıtlı miktarda benzin alabiliyor. BBC'ye göre son dönemde Küba polisi, benzin kuyruklarında sıra numarası dağıtıyor ve sırası gelen şoförlere Whatsapp üzerinden haber veriyor.

Bu koşullar altında Rusya'yla yapılan petrol anlaşması Küba medyasında iki ülke ilişkilerinin halen iyi olduğu şeklinde yorumlandı.


Ancak ekonomistler, Rusya'dan gelen yatırımların kısa vadede etkili olabileceğini ancak orta ve uzun vadede sıkıntıların devam edeceğini vurguluyor.

Küba'nın önde gelen ekonomistlerinden Omar Everleny, iki ülke arasındaki ittifakın Sovyetler Birliği dönemindeki gibi olmadığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Bunlar hükümet kredileri dağıtan Sovyet şirketleri değil. Bunlar yatırımları için bir geri dönüş talep edecek özel sermayeli Rus şirketleri. Kübalı aileler için daha fazla fedekarlık yapmak isteyecekler mi? Veya bir gün borçları affedecek başka bir Putin figürü olacak mı?"

Küba'nın ekonomik yapılanma için sadece tek bir güçten faydalanma hatasına tekrar düşmemesi gerektiğini söyleyen Everleny, "Bu önce İspanya'yla, sonra ABD'yle, ardından Sovyetler Birliği'yle, sonra da Venezuela'yla yaşandı. Sadece tek bir pazara bağımlı kalamazsınız. Kuüba'nın küçük ve orta ölçekli özel şirketlerin kilit rol oynayacağı kendi üretim stratejisini oluşturması gerektiğini düşünüyorum" dedi.


Independent Türkçe, BBC, TASS 

DAHA FAZLA HABER OKU