Bilim insanları, farklı dünyaların üzerinde kendi Dünya'mızdan çok daha fazla canlılık bulunabileceğini söylüyor.
Bu yeni çalışma, Dünya dışı yaşamı arama yöntemlerimize önemli katkılarda bulunabilir. Araştırma aynı zamanda ötegezegenlerde yaşam bulma olasılığımızın düşündüğümüzden daha yüksek olabileceğini öne sürüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Bu şaşırtıcı bir sonuç" yorumunda bulunan araştırmanın başındaki isim Dr. Stephanie Olson "(Çalışma,) bize daha elverişli okyanus devridaim motifleri bulunan bazı ötegezegenlerdeki koşulların, Dünya üzerindeki yaşamdan daha etkin ve yaygın bir yaşamı desteklemeye uygun olabileceğini gösteriyor" dedi.
Bilim insanları son zamanlarda çok sayıda ötegezegen, yani Güneş dışında bir yıldızın etrafında dolaşan yeni dünyalar keşfediyor. Ancak bu ötegezegenlerin hepsi en hızlı uzay araçlarının bile ulaşamayacağı kadar uzakta bulunuyor ve ayrıntılı bir görüntüsünü elde etmek bile epey zor.
Araştırmacılar, bu dünyalar hakkında bilgi edinmeyi sağlayacak çeşitli yöntemler üzerinde çalışıyorlar, bu yöntemlerin arasında atmosferlerini "koklayarak" gezegenlerin hangi maddelerden yapıldığını gösterecek özel teleskoplar da bulunuyor. Fakat bilim insanlarının teleskoplardan gelen bilgileri değerlendirebilmesi için bu gezegenlerin nasıl oluştuğunu ve atmosferlerinin nasıl işlediğini açıklayan ayrıntılı ve karmaşık modellere ihtiyaçları var.
Bilim insanları, bu model ve gözlemleri bir araya getirerek, bahsedilen uzak gezegenlerden hangilerinin Dünya dışı yaşama ev sahipliği yapabileceğini belirlemeyi amaçlıyor.
Dr. Olson ve ekibi yeni çalışmalarında, ötegezegenlerin koşullarını anlamaya uğraşan bu bilimsel çalışmaları bir araya getirdi. Bu Dünya dışı yaşam arayışına dair bilgi edinilmesine yardım edecek. Yeni çalışma Barselona'daki Goldschmidt Jeokimya Kongresi'nde sunuldu.
Dr. Olson şunları söyledi:
NASA'nın Evren'de yaşam arayışı Yaşanabilir Bölge denilen (kuşaklardaki) gezegenlere odaklanıyor, bunlar sıvı su okyanusları bulundurma ihtimali olan dünyalar. Ancak tüm okyanuslar aynı derecede yaşamaya elverişli değildir ve bazı okyanuslar küresel devridaim modellerine bağlı olarak yaşamaya diğerlerinden daha elverişlidir.
Ekip çalışmayı yürütürken ötegezegenlerdeki şartları simüle etmeye imkan tanıyan bir NASA yazılımını kullanarak, bu gezegenler için yeni modeller oluşturdu. NASA'nın bu yazılımı sayesinde araştırmacılar, bahsedilen ötegezegenlerin sahip olabileceği olası iklim ve okyanus modellerini yaratma imkanına sahipti.
Çalışma, gezegenlerin çoğunun Dünya'dan bile daha fazla yaşamaya ve yaşamın gelişmesine elverişli yerler olabileceğini ortaya koydu. Ekip Dünya'daki okyanuslarda yaşamın ortaya çıkmasına olanak sağlayan süreçleri inceledi ve benzer bir sürecin Evren'in başka bir yerinde yaşanıp yaşanamayacağını değerlendirdi.
Dr. Olson açıklamasında şunlara değindi:
Çalışmamız küresel çapta yaygın ve etkin bir yaşama yüksek seviyede ev sahipliği yapabilecek ötegezegen okyanuslarını tanımlamayı hedefliyordu. Dünya okyanuslardaki yaşam, okyanusun karanlık derinliklerindeki yapı maddelerini fotosentetik canlıların yaşadığı okyanusun güneş alan kısımlarına taşıyan yukarı derin suların yüzeye yükselişine dayanır." Derin suların daha fazla yüzeye yükselişi daha fazla yapı maddesi ve dolayısıyla daha fazla biyolojik etkinlik anlamına gelir. Ötegezegenlerde araştırmamız gereken koşullar bunlardır.
Farklı ötegezegenlerdeki bu çeşitliliği modelleyen araştırmacılar, canlılığı ortaya çıkarmak ve ardından sürdürmek için en elverişli gezegen türlerinin hangileri olabileceğini düşünme olanağına kavuştu. Ekip, Dünya'nın türünün en iyisi olmadığını fark ettiğinde şaşırdı ve bir yerlerde yaşamın başlaması için çok daha iyi başka dünyaların olabileceğini düşünmeye başladı.
Dr. Olson durumu şöyle açıklıyor:
Hangi gezegenlerin en verimli yukarı doğru akıntıya ve bunun sonucu olarak çok daha yaşama elverişli okyanuslar sunacağını tanımlamak için bir okyanus devridaim modeli kullandık. Daha yüksek atmosfer yoğunluğu, daha yavaş dönüş hızı ve kıtaların varlığı (özelliklerinin) hepsinin daha fazla derin suların yüzeye yükselişi oranıyla sonuçlandığına ulaştık. Daha ileri bir çıkarım Dünya'nın yaşam için en uygun yer olmayabileceği, başka bir yerdeki canlılar bizimkinden çok daha yaşama elverişli bir gezegenin keyfini çatıyor olabilir.
Bu çalışma, teknolojimizin düzeyi yeni her şeyi görme imkanımız bulunmadığı için önem kazanıyor: Neredeyse kesin bir biçimde Evren'de en güçlü teleskoplar ve diğer araçlarla görebileceğimizden çok daha fazla yaşam var. Bu bilim insanlarının araştırmalarını yaşamın en kolay biçimde kendi için bir yuvaya dönüştürebileceği gezegenlere daraltarak daha verimli hale getirmeye ihtiyaç duyacakları anlamına geliyor.
Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden, bu çalışmada yer almayan Chris Reinhard, çalışmayı şöyle yorumladı:
Okyanusların, yaşanabilir dünyalardaki en ikna edici yaşam belirtilerini uzaktan tespit etmeyi kolaylaştırmasını umuyoruz, ancak şu anda Güneş sistemimiz dışındaki okyanuslara dair kavrayışımız tam olarak olgunlaşmış değil. Dr. Olson'ın çalışması, ötegezegenlerin okyanus bilimini kavramamız için ileriye yönelik önemli ve heyecan verici bir adımı temsil ediyor.
Bu yeni araştırma hangi gezegenlerin araştırmak için türünün en iyileri olacağı bilgisine katkı sağladığı için yeni teleskopların neleri önceleyerek inşa edileceği konusunda yardımcı olabilir. Dr. Olson "Artık ne aradığımızı biliyoruz, o zaman şimdi aramaya başlamamız gerekiyor” diyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech
Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız
© The Independent