Nükleer tehlikesine karşı İran ve Rusya’yla yapılan anlaşmaların askıya alınmasının ardından, balistik füze denemeleri devam ediyor. ABD’nin 18 Ağustos’ta yaptığı uzun menzilli füze denemesinden sonra, Rusya, İran ve Kuzey Kore de füzelerini ateşledi.
Denizaltıdan fırlatıldı
Rusya, hafta başında uzun menzilli füze denemesi gerçekleştiren ABD’ye yanıt vermekte gecikmedi. Rusya Savunma Bakanlığı, kıtalararası balistik füzelerin başarı ile test edildiğini duyurdu. Açıklamada füzelerin, Barents Denizi'nde bulunan iki denizaltıdan atıldığı belirtildi.
Açıklamada, “24 Ağustos’ta savaş eğitim planına göre, stratejik denizaltı Tula’dan Sineva balistik füzelerinin fırlatılması başarıyla gerçekleştirildi. Ayrıca diğer bir stratejik denizaltı olan Yuri Dolgoruki'den de Bulava füzesinin başarılı denemeleri yapıldı” denildi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD’nin 18 Ağustos’ta Kaliforniya’daki bir adada uzun yıllardır ilk defa 500 kilometreden uzun menzilli füze denemesinin ardından, orduya simetrik bir misilleme yapmaları yönünde emir vermişti.
‘Caydırıcı gücümüzü artırmaya yönelik hamlelerdir’
İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim’e konuşan Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami, başarılı bir füze denemesi gerçekleştirdiklerini söyledi. Selami, füze denemesi için "Bunlar caydırıcı gücümüzü artırmaya yönelik durmaksızın sürdürülen hamlelerdir. Dün de bu milletin başarılı günlerinden biriydi" değerlendirmesini yaptı.
Denemeyi Kim Jong-Un da izledi
Kuzey Kore de bir ay içinde yedinci füze denemesini gerçekleştirdi. Ülkenin resmi haber ajansı KCNA, yeni "süper büyük" çoklu füze fırlatma silahının deneme atışının Devlet Başkanı Kim Jong-Un'un gözetiminde yapıldığını duyurdu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin, kuzeydoğusundaki Güney Hamgyong eyaletinden iki balistik füze fırlattığını, 97 kilometre irtifaya ulaşan füzelerin 380 kilometre uçtuktan sonra Japonya ile Kore Yarımadası arasındaki Doğu Denizi'ne düştüğünü belirtti.
Füze denemelerinden endişe duyduğunu belirten Güney Kore, Pyongyang yönetimine askeri gerginliği arttıracak eylemlerden kaçınma çağrısında bulunuldu. Japonya da, füze denemelerinin uluslararası toplum için ciddi bir sorun olduğunu belirtti.
Amerikan Başkanı Donald Trump ise, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kararını savundu. Kısa menzilli füze denemelerini yasaklamadıklarını söyleyen Trump, ''Kim füzelerini denemeyi seviyor'' dedi.
Independent Türkçe