Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon ormanlarındaki yangınlara müdahale etmesi için orduyu devreye soktu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Orduya görev veren Devlet Başkanı, Avrupa ülkelerinden gelen tepkileri eleştirdi.
Bolsonaro, yaptırım açıklamalarına karşı “Bu tür yangınlar cezalandırıcı yaptırımlar için bahane olarak kullanılamaz” sözlerini kullandı.
Dünyanın en büyük yağmur ormanlarındaki yangınlar haftalardır devam ederken, uluslararası tepkilerin sayısı da artıyor.
Dünya oksijeninin yüzde 20’sini üreten Amazon ormanlarında her dakika bir futbol sahası alan yanıyor.
Resmi makamların aktardığına göre yılbaşından bu yana 76 bin 720 orman yangını çıktı. Bu da geçen seneye oranla yüzde 83’lük bir artış anlamına geliyor.
Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’ne (INPE) göre son üç günde toplam 700 yangın çıktı.
Bu yangınlar, Sao Paulo’da ciddi hava kirliliğine neden oldu.
Dün Bolsonaro başkanlığında toplanan bakanlar kurulunda, yangını söndürmeye yardımcı olması ve bölgedeki asayişi sağlaması için ordu güçlerinin konuşlandırılmasına izin veren bir kararnama yayınlandı.
Bolsonaro’nun kararı “dünyanın akciğerindeki” yangınlarla ilgili dünyadaki protestolar ve eleştirilerin ardından geldi.
Binlerce protestocu, Sao Paulo ve Rio de Jeneiro’da toplanarak yangınla ilgili gerekli tedbiri almadığı gerekçesiyle hükümeti suçladı.
ABD Başkanı Doland Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson yangınları uluslararası bir kriz olarak tanımladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yağmur ormanlarındaki yangınların G7 Zirvesi’Nde öncelikli konu olarak ele alınmasını teklif etti.
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise, Macron’un bu teklifini “Sömürgeci düşüncenin bir göstergesidir” şeklinde nitelendirdi.
Bolsonaro, “Tüm dünyada orman yangınları var, bu yangınlar uluslararası yaptırımlar için bahane olarak kullanılamaz” dedi.
Diğer yandan Brezilya'da savcılar Amazon ormanlarındaki yangınlarla ilgili soruşturma başlattı.
Yerel gazeteler, bazı bölgelerde halkın, tarım arazisi elde etmek için "orman yangını günleri" düzenlemeye başladığını yazmıştı.
Çevreci gruplar, Bolsonaro hükümetinin Amazon ormanlarını endüstriyel tarım, madencilik ve kerestecilikle ekonomik faaliyete açma politikasının, ormanların yakılmasını teşvik ettiğini söylüyor.
Jair Bolsonaro ise, yangınları "hükümeti zor durumda bırakmaya çalışan çevre örgütlerinin çıkarıyor olabileceğini" iddia etmişti.
Bolsonaro'nun, Amazon bölgesini tarım ve madencilik bakımından geliştirme sözü vermesi yurtiçinde ve yurtdışında ormanların tahrip edileceği endişelerine yol açmıştı.
Almanya ve Norveç bu nedenle Amazon ormanı için yaptıkları mali yardımları kesmişti.
Independent Türkçe