Yeni araştırma: İnsanlar her hafta "kredi kartı kadar" mikroplastik soluyor

Mikroplastikler burun boşluğunda veya boğazın arka kısmında yoğun halde toplanma eğilimi gösteriyor

(AP)

İnsanlar saatte 16,2 zerre zehirli mikroplastik parçacığı soluyor olabilir. Bu miktarın bir hafta boyunca tüm bir kredi kartını solumaya denk geldiği söyleniyor.

Yakın zamanda Physics of Fluids adlı bilimsel dergide yayımlanan bulgularda, plastik ürünlerin ayrışması sonucu ortaya çıkan küçük parçacıkların solunum sistemine etkisi de dahil, ciddi sağlık riskleri yaratabileceği uyarısında bulunuldu.

Avustralya'daki Sidney Teknoloji Üniversitesi'nden isimlerin de aralarında yer aldığı bilim insanları, mikroplastiklerin üst solunum yolunda taşınması ve birikmesini analiz eden bir bilgisayar modeli geliştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mikroplastikler, çoğunlukla daha büyük plastik ürünlerin zaman içinde parçalanmasıyla ortaya çıkan ve genelde 5 mm'den kısa maddeler olarak sınıflandırılan küçük plastik parçacıklardır.

Mikroplastiklerin bisfenol ve ftalatlar gibi kimyasal bileşenlerinin hormonları bozduğu ve kanser, kısırlık ve erken ergenlikle bağlantılı olduğu bilindiğinden bilim insanları son yıllarda, bu parçacıkların vücuda alınmasının bir dizi muhtemel sağlık riski taşıdığı uyarısında bulunuyor.

Son çalışmalar da insanların solunum yollarının derinliklerindeki mikroplastiklerin solunum sağlığı üstünde önemli tehlikeler arz edebileceğini gösteriyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından Mohammad S. Islam yaptığı açıklamada şöyle dedi: 

Suda, havada ve toprakta bu mikroplastiklerden milyonlarca ton bulundu. Küresel mikroplastik üretimi hızla yükseliyor ve havadaki mikroplastik yoğunluğu da önemli ölçüde artıyor.

Araştırmacılar 1,6 ila 5,56 mikrometre boyutlarındaki ve farklı şekillerdeki (küresel, dörtyüzlü ve silindirik) mikroplastiklerin yavaş ve hızlı soluma koşullarındaki hareketini araştırdı.

Yeni çalışma zehirli kirleticiler içeren bu plastik parçacıkların burun boşluğu ve boğazın arkasında yoğun halde toplanma eğilimi gösterdiğini ve birikme oranlarının solunum koşullarına ve parçacık boyutuna bağlı olduğunu ortaya koydu.

Dr. Islam, "Hava yolunun karmaşık ve son derece asimetrik anatomik şekliyle burun boşluğu ve orofarinksteki karmaşık akış hareketi, mikroplastiklerin akış yolundan sapıp bu bölgelerde birikmesine yol açıyor" dedi.

Akış hızı, parçacık eylemsizliği ve asimetrik anatomi genel birikimi etkiliyor ve burun boşluklarıyla orofarinks bölgesindeki birikme yoğunluğunu artırıyor.

Bilim insanları akış hızındaki artışın daha az birikmeye yol açtığını ve yaklaşık 5,56 mikrometre boyutundaki en büyük mikroplastiklerin, küçük versiyonlarına göre solunum yollarında daha sık biriktiğini tespit etti.

Bulgular özellikle yüksek düzeyde plastik kirliliğinin veya sanayi faaliyetinin görüldüğü bölgelerde yaşayanlar arasında mikroplastiklere maruz kalma ve bunları soluma yönünde "gerçek bir endişe" duyulduğunun altını çiziyor.

Çalışmanın yazarlarından YuanTong Gu, "Bu çalışma soluduğumuz havadaki mikroplastiklerin varlığı ve sağlık üzerindeki potansiyel etkilerine dair daha fazla farkındalığa duyulan ihtiyacı vurguluyor" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU