Almanya'nın Ostelsheim kasabasında belediye başkanı seçilen Suriyeli mülteci Ryyan Alshebl, bunu nasıl başardığını anlattı. Alshebl, New York Times'ta dün yayımlanan röportajda başından geçenleri ve seçim sürecini paylaştı.
2015'te Angela Merkel hükümeti Suriye'deki savaştan kaçan mülteciler için açık kapı politikası uygulamış ve on binlerce mülteci Almanya'ya sığınmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Alshebl de 2015'te 21 yaşındayken askere çağrılınca Suriye'nin güneyindeki nüfusun çoğunluğu kendisi gibi Dürzi olan Süveyda kentini terk ettiğini söyledi.
Arkadaşı Ghaith Akel'le Türkiye'ye kaçan adam, yürüyerek, tren ve otobüse binerek Almanya'ya ulaştı.
Alshebl, yetkililerin kendilerini ülkenin güneybatısında yer alan Ostelsheim'in yanındanki Althengstett'e yolladığını ifade etti. Buradaki pek çok kişi ya tarımcılıkla uğraşıyor ya da otomobil fabrikalarında işçilik yapıyor.
Bölgede çoğunlukla beyaz Almanların yaşadığını ve farklı lehçelerin hakim olduğunu belirten Alshebl şöyle konuştu:
Sınırlar koyuyorlar. Onlara ulaşmak için bu engellerin her birini geçmeniz gerekiyor. Yeni ya da tuhaf olan her şeyi endişe verici buluyorlar. 'O sarışın değil, Svabya lehçesini konuşmuyor' diyorlar.
Alsebhs, mültecilerin biraz Almanca öğrenip fırın ya da kasap olarak çalışmasına entegrasyon dendiğini ancak böyle olmaması gerektiğini savundu.
"Bana bir şans verdiler"
Suriyeli politikacı, arkadaşıyla yerel topluluklara katılarak halkın kendilerini kabul etmesini sağladıklarını belirtti. 29 yaşındaki Suriyeli, bir eğlence merkezinde gönüllü çalıştığını vurguladı:
İnsanlar 'Hayır, burası hakkında hiçbir şey bilmeyen bu Suriyeliyi alamayız' diyebilirdi. Ama bana bir şans verdiler.
Böylece siyasete ilgi duymaya başlayan Alshebl, kamu yönetimiyle ilgili bir mesleki programa kaydoldu ve Althengstett Belediyesi'nde staja başvurdu. Althengstett Belediye Başkanı Clemens Götz, Alshebl'i işe aldı.
Alshebl bir yandan da Alman yemekleri sayesinde bölge sakinleriyle iyi ilişkiler kurdu. Ulrich Gellar adlı bir emekli, Alshebl'in yemekleri keyifle yediğini söyledi:
Bizimle bira da içiyor. Böyle küçük şeyler büyük etki yaratır.
Alshebl, 2 bin 500 nüfuslu kasabadaki seçimlere katılması için Althengstett Belediye Başkanı Clemens Götz'in kendisini cesaretlendirdiğini de açıkladı. Ancak arkadaşı Akel, Alshebl için endişeleniyordu. Zira asıl rakibi, zengin bir Ostelsheimlıydı. Akel, "Burası küçük bir kasaba. Mülteciler hakkındaki düşünceleri her zaman iyi olmuyor" dedi.
Ancak Akel, arkadaşının seçim kampanyasına "Herkesle konuş" stratejisini katarak destek oldu. Alshebl sadece kapı kapı dolaşmakla kalmadı, istek üzerine ev ziyareti yaptığını belirten reklamlar kullandı.
Suriyeli politikacı, 1 Mayıs'ta baharın gelişinin kutlandığı festivalde annelerin kreş problemini, yaşlıların huzurevi şikayetlerini dinledi.
Öte yandan Alshebl bazı tepkilerle de karşılaştı. Sanal alemde bazı kişiler, "Mülteciye nasıl oy vereceksiniz?" yorumları yaptı. Alshebl'in şeriat hukukunu uygulamaya koyacağı söylentileri yayıldı.
Almanya'ya geldikten 8 yıl sonra belediye başkanı olmayı başaran Suriyeli mülteci, 2 bin 500 nüfuslu Ostelsheim'da geçerli oyların yüzde 55,41'ini almayı başardı.
Althengstett Belediye Başkanı Götz, "Almanya'nın göçmen ülkesi kimliğini benimsemesinin bu kadar uzun sürmesinin komik olduğunu" söyledi:
Almanya'da uzun zamandır gerçek buydu. Ancak halk nihayet Almanya'nın eskisi gibi olmadığının farkına vardı.
Muhasebeci Yvonne Boeckh ise şöyle konuştu:
Eyalet seçimlerine bakarsanız, Ostelsheim'ın daha çok muhafazakar oyların çıktığı bir yer olduğunu görürsünüz. Alshebl'ın işinin çok ama çok zor olacağını düşünmüştüm. Bu çok büyük bir başarı.
Almanya'da vatandaşlık alabilmek için en az 8 yıl ülkede yaşamak gerekiyor olsa da, Suriyelilerin büyük çoğunluğu yoğun entegre olma çabası, güçlü Almanca bilgisi ve topluma bağlılık gibi nedenlerle daha erken sürelerde vatandaş olma hakkı kazandı.
Suriyeli mültecilerin ortalama 6,5 yıl sürede Almanya pasaportu aldıkları biliniyor.
Mart 2021 rakamlarına göre Almanya'da yaklaşık 800 bin Suriyeli bulunuyor. Bu rakam Suriyelileri, Türkler ve Polonyalılardan sonra Almanya'daki en büyük üçüncü yabancı topluluğu yapıyor.
Almanya'daki Suriyeli nüfusunun çok büyük çoğunluğu 2010'dan sonra ülkeye göç eden kişilerden oluşuyor.
Independent Türkçe, New York Times