Doğu ve Güneydoğu’da 3 yıl aradan sonra yaşanan kayyum atamaları bölge genelinde tansiyonu yeniden yükseltti.
HDP Genel Merkezi, üç kent için kriz masası oluştururken, vekillerinin bir çoğunu da bu kentlere gönderdi.
HDP yetkililerinden alınan bilgiye göre eylemler bir süre daha her gün devam edecek.
Sokak eylemleriyle hem karardan dönülmesi hem de olası diğer elinde bulunan belediyelere de kayyum atanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
HDP, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimleri’nde Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri ile birlikte 8 kentte birinci parti olmuştu.
İçişleri Bakanlığı, üç gün önce Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarını geçici olarak görevden almış, yerlerine vekaleten il valilerini başkanvekili olarak atamıştı.
HDP'de kriz masası oluşturuldu, yol haritası belirlendi
Bu karar sonrası teyakkuza geçen HDP’de çeşitli alternatifler masaya yatırıldı.
Genel Merkez’de olağanüstü toplanan HDP yönetimi, tabandan gelen sine-i millete dönme, sokak eylemleriyle tabanını sokağa dökme, diplomasi yollarıyla içerde diğer muhalefet partilerini harekete geçirme, dışarıda ise Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi başta olmak üzere Batı ülkelerine Türkiye’yi şikayet etme konularını ele aldı.
DEP eski Milletvekili Hatip Dicle’nin 2011 seçimlerinde Diyarbakır’da vekil seçilmesine rağmen mazbatasının AK Partili Oya Eronat’a verilmesinden sonra ilk kez sine-i millete dönme tartışması son kayyum atamalarında da gündeme geldi.
Ancak bu öneri, HDP yönetiminden kabul görmedi. Bunun yerine Meclis’te kalarak, demokratik mücadele yollarının esas alınması benimsendi.
HDP’de bir diğer önemli konu ise kayyumlara karşı sokak eylemleri kararıydı.
HDP yönetimi, kayyum atamasının yapıldığı Diyarbakır, Van ve Mardin için kriz masası oluşturdu ve bu üç kentte 25 milletvekili görevlendirdi.
HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli bu üç kent için görev alırken, diğer eşbaşkan Pervin Buldan batı illerinde ve Ankara’da kalarak, muhalefetle temas kuracak isim olarak belirlendi.
HDP’nin gündemi arasında bir diğer konu ise kayyum atanan yerlerde Belediye Meclis üyelerinin bundan sonra nasıl bir yol haritası izleyeceği oldu. Parti yönetimi bu konuyu sürecin gidişatına göre yeniden ele alınmasını kararlaştırdı.
Belediye Meclisleri işlevsiz olacak, kayyumlar tek yetkili olacak
HDP cephesinde bunlar yaşanırken, gözler kayyumların atandığı Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine başkan vekili olarak atanan valilere çevrildi. Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, meclis üyelerine gönderdiği yazıyla belediye meclisinin feshedildiğini duyurdu.
Bilmez’in gönderdiği yazıda, şu ifadeler yer aldı:
İçişleri Bakanlığı’nın 19/08/2019 tarih ve 14291 sayılı onayı ile İlimiz, Büyükşehir Belediye Başkanı görevden uzaklaştırılmış ve 5393 sayılı kanunun 45’inci ve 46’ıncı maddeleri gereği Bakanlık Makamı’nın 19/08/2019 tarih ve 14293 sayılı onayı ile İl Valisi; Mehmet Emin Bilmez, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir. 5393 sayılı Kanunun 45. maddesinin 2’inci fıkrası gereğince bundan böyle Belediye Meclisinin görev ve yetkileri Belediye Encümeni tarafından yürütülecektir. Bu nedenle 19/08/2019-23/08/2019 tarihleri arasında yapılacağı ilan edilen Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin katılacağı toplantının yapılmayacağı bilgilerinize.
71 üyeden oluşan Van Büyükşehir Belediye Meclisi, HDP’den 44, AK Parti’den ise 27 üye ile temsil ediliyordu.
Kayapınar Belediyesi Meclis Üyesinin yerine kayyum atandı
Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın yerine atanan Vali Hasan Basri Güzeloğlu henüz bu yönde karar almadı.
Ancak Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin üyesi olan Kayapınar Belediyesi Meclis Üyesi Adnan Akgül’ün yerine Kayapınar Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Mehmet Zülküf Güler’in kayyum olarak atanmasını onayladı.
Güzeloğlu’nun da Van Valisi’nin aldığı kararının benzerini aynı gerekçelerle alarak, Belediye Meclisi’ni feshetmesi bekleniyor.
92 üyeden oluşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, HDP’den 68, AK Parti’den 21, Saadet Partisi’nden 3 üye ile temsil ediliyordu.
Diyarbakır’da görevden alınan Selçuk Mızraklı geçici olarak görevden alındığı için hakkındaki karar iki ayda bir yeniden ele alınacak.
Bu konuda Anayasanın 127. maddesinde “Görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir” hükmü yer alıyor.
Belediye Kanunu’nun 45. maddesinde de “Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir. Görevden uzaklaştırma kararı iki ayda bir gözden geçirilir. Devamında kamu yararı bulunmayan görevden uzaklaştırma kararı kaldırılır. Görevden uzaklaştırılanlar hakkında; kovuşturma açılmaması, kamu davasının düşmesi veya beraat kararı verilmesi, davanın genel af ile ortadan kaldırılması veya görevden düşürülmeyi gerektirmeyen bir suçla mahkûm olunması durumunda görevden uzaklaştırma kararı kaldırılır” deniliyor.
Diyarbakır’da üç gündür devam eden sokak eylemlerine katılan Mızraklı, bugün yaptığı açıklamada iki aylık süreyi beklemeden karara itiraz edeceğini açıkladı.
© The Independentturkish