Kadınlar TikTok'ta anlattı: Toplu taşımada tacizden korunmak için kıyafetlerinin üzerine gömlek giyiyorlar

Bir kadın, bu güvenlik önlemi için "üzücü ama gerekli" diyor

Kıyafetleri üzerinden rahatsız edilen birçok kadın, tacizcilere tepki gösterdi (TikTok / @rae.hersey)

Kadınlar toplu taşıma araçlarını kullanırken aldıkları güvenlik önlemlerini belgeliyor. Bazıları kıyafet seçimleriyle ilgili istenmeyen ilgiden korunmak için ekstra büyük tişörtler, diğer bir deyişle "metro gömlekleri" giydiklerini söylüyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte bu trend, TikTok'ta bir sohbet konusu haline geldi. Trende uyum sağlayan kadınlar kıyafetlerinin üzerine büyük boy gömlekler giyerek metroya binerken kendilerini filme aldı.

@rae.hersey kullanıcı adını kullanan Rae, TikTok'ta çektiği bir videonun altına "Gideceğiniz yere vardığınızda metro gömleğinizi çıkarırsınız" diye yazdı. Videoda Rae, bir kafede montunu çıkarırken kendini videoya çekti. TikToker daha sonra giydiği büyük beyaz düğmeli gömleği çıkararak altındaki kesik detaylı siyah bluzu gözler önüne serdi.

O zamandan beri 600 binden fazla kez izlenen videonun altına şunları yazdı:

Beni beyaz bir düğmeli gömlekle görürseniz, gerçek kombinimin altında olduğunu bilin.

Video izleyiciler arasında büyük yankı uyandırdı ve pek çok kişi bu önlemi, istenmeyen bakışlar konusunda endişelenmek zorunda kalmadan istediklerini giyebilmelerini sağlayan bir yol olarak gördüklerini açıkladı.

Yorumlarda bir kişi "Moda güvenliği katmanı" diye yazarken, bir diğeri bu trendi "üzücü ama gerekli" diye nitelendirdi.

Bir başkası ise "Bu çok üzücü ama tamamen anlıyorum" dedi.
 

@rae.hersey Just know if you see me in a white button down, the real fit is underneath  #subwayshirt #nyc Applesauce - Mark Fabian & Alexander Smith & George King & RK Masters

 

Diğerleri de Uber veya Lyft gibi araç paylaşım platformlarını kullanırken bu trende başvurduklarını açıkladı. Bir kişi "Evet, Uber ve Lyft için eşofman altlarım var" derken, bir başkası "Giydiğim bir Uber gömleğim var" diye belirtti.

Rae'nin videosu bu akıma yönelik tek video değil; TikTok'ta @fionaylin kullanıcı adını kullanan Fiona adlı bir kadın da kadınlara metro gömleklerini yanlarında getirmelerini hatırlatan bir video paylaştı.

Fiona, elbisesinin üzerine giydiği büyük boy blazer ceketi gösterdiği bir videonun üzerine "Artık New York'ta havalar nihayet ısınmaya başladığına göre, bu size kendinizi korumak için sevimli kıyafetinizin üzerine her zaman bir metro gömleği/ceketi giymeniz gerektiğini hatırlatıyor" notunu düştü.
 


@hanselkai adını kullanan Mya adlı bir kadın da metro gömleklerine ve bu giysilerin "sürüngenlerden korunmak" için nasıl kullanılabileceğine dair bir "kamu spotu" paylaştı.

Mya videonun üzerine "Kamu spotu: Hanımlar, hava ısındığına göre, metro/yol gömleğinizi yanınıza almayı unutmayın. Hem ateşli hem seksi hem de sürüngenlerden uzak kalın!" diye yazdı.
 

 

TikTok'ta @ideal.grace kullanıcı adlı Grace de, havalar ısındıkça kadınlara toplu taşıma araçlarında büyük beden gömlek giymelerini hatırlatan bir video paylaştı.

Grace, "New York'ta hava 29 derece, bu yüzden hanımlar metro gömleğinizi getirmeyi unutmayın!" diye yazdığı videoda, büyük boy siyah düğmeli bir gömlekle bir metro platformunda dururken görülüyor.

Kıyafet yumuşatan diye de bilinir. Trende yabancı erkekler sizi rahatsız etmesin diye sevimli kıyafetlerimizin üzerine giydiğimiz büyük boy bir gömlek.

 


Kullanıcı, iki milyondan fazla kez izlenen videonun altına ise "Dışarıda güvende kalın" diye yazdı.

Videoya gelen yorumlarda birçok izleyici bu akımın var olmasından ve kadınların kendilerini korumak için önlem almak zorunda kalmalarından duydukları üzüntüyü dile getirdi. Bir yorumda, "Otobüs ya da trenle seyahat ederken 'daha basit giyinmek' zorunda olmamız üzücü değil mi? Size yüzde 100 katılıyorum" ifadeleri yer aldı.

Diğerleri ise "metro gömleği" giymenin her zaman istenmeyen ilgiyi engellemediğini ifade ederken, bir izleyici bu akımın "gerçekte öyle olmadığı halde ne giydiğinin önemli olduğu mantığına dayandığını" savundu.

Bu görüşe yanıt olarak Grace şunları söyledi:

Hiç kimse giydiği bir şey yüzünden tacize uğramamalı. Haklısınız, ne giydiğimiz önemli değil, yine de tacize uğrayacağız.

Öte yandan bu, kadınların kendilerini güvende tutma yöntemlerini paylaştıkları ilk olay değil. 

Mary isimli bir kadın da kısa süre önce "biri tarafından eve kadar takip edilenlerin eve vardığında ışıkları açmaması gerektiğini, çünkü o kişinin hangi dairede oturduğunu anlayabileceğini" fark ettiğini söylemişti. Mary, bunu anladıktan sonra, eve döndüğünde dairesinin ışıklarını açmadığını belirtmişti.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU