Putin muhalifi siteden sansasyonel iddia: Rus istihbaratı eski IŞİD militanlarını Türkiye'ye sızması için görevlendirdi

Rusya'nın Ukrayna saflarında savaşan Kırım Türkleri ve Çeçenleri takip ettiği biliniyor

Suriye İç Savaşı boyunca 3 bine yakın Rus vatandaşının IŞİD saflarına katıldığı tahmin ediliyor (Reuters)

Rus istihbarat servisi FSB'nin eski IŞİD militanlarını istihdam ederek Ukrayna, Türkiye ve ABD'ye sızmalarını istediği iddia edildi.

Haber Rusça ve İngilizce yayım yapan Letonya merkezli Meduza internet sitesinde yayımlandı. Muhalif bir Rus gazetecinin kurduğu site "Kremlin'i üz" sloganıyla yayım hayatına devam ediyor.

Meduza'nın konuştuğu Rus vatandaşı eski bir IŞİD militanı, 20 yıllık hapis cezasının 4 yılını çektikten sonra Ukrayna'da FSB adına çalışma karşılığında serbest bırakıldığını söyledi.

Baurzhan Kultanov isimli IŞİD'li, FSB'nin kendisini 2022 baharında Türkiye'ye gönderdiğini ve burada Ukrayna'ya gönderilecek savaşçılara ilişkin bilgi toplanmasının istendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kultanov, FSB yetkililerinin kendisine, "Bizim oradaki gözümüz ve kulağımızsın ama oradaki tek kişi sen değilsin. Seni çifte, hatta üçlü ajan yapmamız güzel olur. Diğer istihbarat servisleri de seninle çalışmak isteyebilir" dediklerini söyledi.

Kultanov, Alexander Guşin isimli bir FSB yetkilisinin kendisine, "Hiçbir şey icat etmeyeceksin. Sen zaten gerçek bir terörist ve burada zaman geçirmiş bir Müslümansın. Onlara sadece Rusya'yı ve FSB'yi sevmediğini ve yardım etmek istediğini söyle. Seni kollarını açarak karşılayacaklar" dediğini öne sürdü.

Meduza'da haberde Kultanov'un göç kurallarını ihlal ettiği için Türkiye'de cezaevinde bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Kultanov'un ayrıca Rusya'ya gönderilirse hapse gireceği ve öldürüleceğini söyleyerek Türkiye'ye sığınma başvurusu yaptığı iddia edildi.

Meduza'nın konuştuğu bir diğer eski IŞİD'li Kultanov'la birlikte Suriye'de savaştığını söyledi. Rusya'nın Dağıstan bölgesinden olan Kerim isimli IŞİD militanı, Rusya'nın Ukrayna'ya göndermek üzere eski IŞİD'lilerin peşine düşmesini "herkesin bildiği bir sır" olarak tanımladı ve "Bu nedenle Rus Müslüman diasporası içinde kimse birbirine güvenmiyor" dedi.

Meduza'nın konuştuğu terörizm araştırmacısı Vera Mironova, ABD'li yetkililerin Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ABD-Meksika sınırında 50'ye yakın Rus vatandaşını FSB ajanı oldukları şüphesiyle gözaltına aldığını belirtti.

Mironova, "Birçoğu aktivist, sivil toplum çalışanı ya da gazeteci olduğunu söylüyor. Bir gösteriye katıldıkları için yargınlandıklarını ve ABD'ye sığınmak istediklerini belirtiyor" ifadelerini kullandı.

Daha önce de Rus istihbaratının Ukrayna'nın gönüllü tugaylarında savaşan Kırım Tatarları ve Çeçenlerin peşine düştüğü yönünde haberler çıkmıştı.

Ukrayna yönetimi Ocak 2023'te yaptığı açıklamada, kendi saflarında savaşan 600'den fazla Rus ajanını açığa çıkardıklarını açıklamıştı.


Independent Türkçe, Meduza, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU