Ermeni Türkologlar yanıtladı: "Seçimler Erivan-Ankara ilişkilerini nasıl etkiler?"

"Muhalefet seçimleri kazanınca Bakü'den vazgeçmeyecektir"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 2012'de siyaset atılmadan önce Ermenistan'ın en çok satan günlük gazetesi Haykakan Jamanak'ın editörlüğünü yapıyordu (AA)

Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri, dünyadaki birçok ülke gibi Ermenistan'da da yakından takip ediliyor.

Birçok Ermenistan vatandaşı Türkiye'yi düşman ve tehdit olarak görse de, Türkiye'yle ilişkilerin onarılması ülke için inkar edilemez ekonomik fırsatları da beraberinde getirme potansiyeli taşıyor.

Türkiye'deki seçimleri değerlendiren Ermeni uzmanlarsa Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerdeki olası yenilgisinin Türkiye'nin bölgeye yönelik dış politikasında önemli bir değişikliğe yol açmayacağını belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eurasianet'e konuşan Türkolog Ruben Safrastyan, Erdoğan'ın seçimleri kazanması durumunda Azerbaycan'a verdiği desteği artırabileceğini belirterek, "Türkiye, Ermenistan'la sınırları açma karşılığında sadece Karabağ'daki sorunun Azerbaycan lehine çözülmesini istemiyor, aynı zamanda da iki ülke arasında şu anki sınırları belirleyen 1991 Kars Anlaşması'nın tanınmasını ve Ermenistan'ın soykırımın uluslararası şekilde tanınması için verdiği çabalardan feragat etmesini istiyor" diye konuştu.

Özellikle Ermeni diasporası, Türkiye topraklarının bir bölümünü Ermenistan'a ait olarak görseler de, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 3 Mayıs'ta mecliste yaptığı açıklamada hiçbir komşu devletten toprak talepleri olmadığını söylemişti.

Türkiye'deki seçimleri muhalefetin kazanması ihtimalini de değerlendiren Safrastyan, "Muhalefet kazanırsa, Ermenistan üzerindeki Türkiye baskısının biraz hafiflemesini bekleyebiliriz. Çünkü Türkiye muhalefeti ABD'yle işbirliğini güçlendirmek istiyor ve ülkenin AB üyeliğini destekliyor. Batı ise bir bütün olarak Ankara'yla Erivan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini istiyor. Yine de ben Bakü'yle Ankara arasındaki ilişkilerde ciddi bir değişim olmasını beklemiyorum. İki ülke arasındaki askeri, siyasi ve ekonomik entegrasyon çok derin ve muhalefet seçimleri kazanınca bundan vazgeçmeyecektir" dedi.

Bir diğer Türkolog Nelli Minasyan ise yaklaşan seçimlerle ilgili, "Erdoğan Türkiye'ye ve ülkenin jeopolitik çıkarlarına faydalı olan  büyük bir siyasi miras bırakacak. Muhalefetin bunu reddetmesi düşük ihtimal. Bazı açılar değişecektir ama keskin bir yeniden yapılandırma zor. Bu Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkileri için de geçerli" dedi.

Sınır kapısı 1993'te kapanmıştı

Türkiye'nin tarihi bir rakip ve "kötü adam" olarak görüldüğü Ermenistan'da halkın yüzde 89'u Türkiye'yi "siyasi tehdit" olarak tanımlıyor. Bu rakam Azerbaycan için yüzde 93'e kadar çıkıyor.

Ancak ilişkilerin normalleşmesi ve kapının açılmasının iki ülke arasındaki ticareti ciddi şekilde artıracağı düşünülüyor.

Türkiye'yle Ermenistan arasındaki sınır kapısı, Birinci Karabağ Savaşı'nın yaşandığı 1993'ten bu yana kapalı olsa da ikinci savaşta Azerbaycan'ın elde ettiği zafer iki ülke arasında yeni bir sayfa açılması için fırsat sunmuştu.

Ankara ve Erivan arasında gerçekleşen müzakerelerde iki ülke arasındaki havayolu trafiği ve üçüncü ülke vatandaşları için kara geçişinin açılması konusunda fikir birliğine varılmıştı.

Ancak geçtiğimiz günlerde Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Nemesis Anıtı'nın dikilmesi ikili ilişkilerde yeniden gerginliğe neden olmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ermenistan uçaklarına hava sahasının kapatıldığını açıklamıştı.

Çavuşoğlu, "Diktikleri anıt bizim diplomatlarımızı şehit eden terör örgütlerini, teröristleri, 1920'lerde Azerbaycanlı kardeşlerimizi ve bizim vatandaşlarımızı şehit eden terör örgütlerini yüceltmek için yaptılar. Dolayısıyla güvenlik kurumlarından sonra en çok şehit vermiş bir kurumun, Dışişleri Bakanlığının başında bakan olarak benim bunu kabul etmem mümkün değil" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, Eurasianet, AA

DAHA FAZLA HABER OKU