27 milyon kişinin internetinin günlerce kesilmesine neden olan ayrılıkçı Sih vaiz yakalandı

Amritpal Singh'in Pencap'ın Mirasçıları örgütünün lideri olduğu iddia ediliyor

Henüz 30 yaşındaki Singh, Sih ayrılıkçılarının ideologlarından biri olarak görülüyor (Prabhjot Gill/AP)

Hindistan'daki Pencap eyaletinde polis, uzun süredir aranan bir Sih ayrılıkçıyı sonunda yakaladığını Twitter hesabından bugün duyurdu.

Paylaşımda yurttaşlara huzuru bozmama ve yalan haberlere rağbet etmeme çağrısında bulunuldu. 


Ülke nüfusunun yüzde 1,7'sine yakınını oluşturan Sihlerin dini liderlerinden Jasbir Singh Rodde, 30 yaşındaki ayrılıkçının sabah dua ettikten sonra polise teslim olduğunu söyledi. 

Vaiz Amritpal Singh'in yüzlerce destekçisi, Pencap'taki Ajnala kasabasında tutuklu bulunan bir kişinin serbest bırakılması için polis merkezini kılıçlar ve tabancalarla şubatta basmıştı.

18 Mart'tan beri aranan ayrılıkçı Halistan hareketinin popüler lideri Amritpal Singh cinayet teşebbüsü, hukukun işlemesine engel olmak ve toplumda düzensizliğe neden olmakla suçlanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN, ülkenin kuzeybatısındaki Pencap eyaletine bağlı Moga'da tutuklanan liderin ülkenin doğusundaki Assam'a götürülerek yüksek güvenlikli cezaevine nakledileceğini bildirdi. 

Ayrılıkçıların kontrol etmek istediği 27 milyon nüfuslu Pencap eyaletinin interneti, Singh'i yakalamak için günlerce kesilmişti. Yüze yakın destekçisi gözaltına alınırken geçen hafta eşinin de ülkeden ayrılması yasaklanmıştı. 

Vaiz Singh'in ayrılıkçı grup Waris Punjab De'nin (Pencap'ın Mirasçıları) lideri olduğu iddia ediliyor.

Halistan hareketinin İngiltere'deki destekçileri, Pencap'taki operasyona tepki göstererek başkent Londra'daki Hindistan Yüksek Komiserliğinin önünde toplanıp "Halistan" yazılı dövizler taşımış ve binanın balkonundaki Hindistan bayrağını indirmişti. Hindistan Dışişleri Bakanlığı da İngiltere'nin Hindistan Yüksek Komiseri Yardımcısı Christina Scott'ı bakanlığa çağırmıştı.

ABD'nin California eyaletine bağlı San Francisco kentindeki Hindistan Konsolosluğuna düzenlenen saldırılarda da binanın bazı camları kırılmış, çalışanlardan yaralananlar olmuştu. Saldırıyı yapanların Sih protestocular olduğu iddia edilmişti.

Sihlerin bağımsızlık arayışı 

Singh'in liderlik ettiği Halistan hareketi, Pencap eyaletinde Sih inanışına mensup kişiler için Halistan isimli bağımsız bir devlet kurmak istiyor.

Bağımsızlık için Hindistan devletiyle uzun yıllardır mücadele eden Sihler, uzun yıllar boyunca yaşanan çatışmaların da bir parçası oldular.

Çatışmaların zirve noktasına ulaştığı 1984'te, Hindistan ordusu Sihlerin kutsal olarak kabul ettiği Altın Tapınak'a bir baskın düzenlemiş, silahlı ayrılıkçılarla çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Operasyonda tapınağın önemli bir bölümü de enkaza dönmüştü.

Operasyonun ardından dönemin Hindistan Başbakanı Indira Gandhi, Sih korumaları tarafından öldürülmüştü.

Halistan hareketi Hindistan'da yasadışı olmasının yanı sıra, Hint hükümeti tarafından da en ciddi ulusal güvenlik tehditlerinden biri olarak görülüyor. Buna karşın hareket hem ülke içerisindeki hem de tüm dünyadaki Sihlerden önemli ölçüde destek alıyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, The Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU