Taylandlıların sevgilisi yavru dugong plastik yuttuğu için hayatını kaybetti

Deniz uzmanı "Plastikleri yenilebilir sanmış olmalı" dedi

Tayland'ın güneyinde bir sahil yakınlarında kurtarıldıktan sonra tüm ulusun sevgilisi haline gelen yavru dugong, plastik yutmasının ardından hayatını kaybetti.

Yetim kalmış Marium adındaki dugong, biyologlara göre yuttuğu plastiğin ve geçirdiği şokun birleşmesiyle yaşamını yitirdi. Yalnız başına, kaybolmuş halde bulunan hayvan tüm ulusun gönlünü fethetmişti.

Sekiz aylık iri deniz memelisinin veterinerleri tarafından kucaklanmış ve yosun ve sütle beslenirken çekilen fotoğrafları sosyal medyada viral olmuştu.

Tayland'ın Deniz ve Kıyı Kaynakları Dairesi (DMCR) yavruya "ulusun sevgilisi" ismini vermişti. Veterinerler ve bazı gönüllüler Marium'u günde 15 defaya kadar besliyor ve yavru dugongun sağlık kontrollerini yapıyordu.

Fakat yavru dugong geçen hafta yara bere içinde bulunmasının ardından tedavi amacıyla Krabi bölgesinin Libong Adası'ndaki yapay denize getirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar Marium'un çiftleşme sezonunda erkek bir dugongun saldırısına uğramış olabileceğine inanıyor.

Dugong, Amerikan deniz ineğine benzeyen ve yaklaşık 3,4 metreye kadar büyüyebilen bir tür deniz memelisi.  Koruma statüsü halihazırda korunmasız şeklinde listelendi.

DMCR'nin genel müdürü Jatuporn Buruspat "Kendi yaşam alanından çok uzaklaştığını ve ona ilgi gösteren başka bir erkek dugong veya dugonglar tarafından kovalanıp saldırıya uğradığını düşünüyoruz" dedi.

Bruspat yapılan otopside bağırsağında çok miktarda plastik bulunduğunu, bu plastiklerin neden olduğu mide iltihabı ve kandaki enfeksiyonun da ölümünde rol oynamış olabileceğini söyledi. 

Buruspat "Bu plastikleri yenilebilir sanmış olmalı" diye ekledi.

AP'den de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU