Görme engelli Suudi bir sporcu, Japon dövüş sanatı Judo'da kendini keşfetti

Sporcu, Judo müsabakalarında ülkesine iki altın madalya kazandıran ilk görme engelli kadın sporcu oldu

Sporcu, 2020’de Suudi Şampiyonası'nda ilk altın madalyasını, ardından Mısır’daki yarışmada ikinci altın madalyasını aldı / Fotoğraf: Independent Arabia

Görme engelli kadın sporcu, rakibi karşısında mükemmel bir beceriyle yarışıyor ve bir sonraki hamlesini tam olarak kafasında canlandırıyor.

Sporcuyla yaptığı röportajda, tekrar tekrar 'bağımsızlık' kelimesini duyuyoruz.

Bahsettiğim kişi, Suudi Judo Federasyonu yarışmalarına katıldığı sırada iki altın madalya kazanan ilk görme engelli kadın sporcu olan el-Cuid.

Judo da dahil olmak üzere tüm Paralimpik sporcuları içeren Suudi Görme Engelliler Federasyonu, Paralimpik oyuncularının yerel ve uluslararası yarışmalara katılımına hazırlık olarak, nisan ayı başlarında açıldı.
 

IMG-20230411-WA0008.jpg
Cuid, ülke tarihinde judo dalında iki altın madalya kazanan ilk görme engelli sporcu oldu / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Bu bağlamda Cuid kendini, iradesi hiçbir engelle sarsılmayan bağımsız bir kız olarak buldu.

Tıbbi olarak nadir bir genetik mutasyon olarak sınıflandırılan engeli, pigment hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanıyor.

Ancak engeli, hayatında verdiği en önemli karara giden yolda engel olmadı. Cuid durumu hakkında "Bana beklemediğim kapılar açan bir bağımsızlık oldu" dedi. 


Normalin dışına çıkarak hırslarının peşinden gitti

Bizimle yaptığı röportajda, sporcu hukuk okumak için Abha şehrinden başkent Riyad'a taşındığını anlatıyor.

Röportajda "Biraz tereddüt etsem de çok geçmeden bunun hayatımda verdiğim en iyi karar olduğunu anladım. Bu bana hayatla irade ve tutkuyla yüzleşme potansiyelimi geliştirmek için bir güç verdi" diye konjuştu.

Cuid, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kısacası kendimi değiştirip sıfırdan başladım ve kararım, hayatımın eğrisini olumlu yönde etkiledi. Engelliliğin sadece bir unvan ve sınıflandırma olduğuna ve başka bir şey olmadığına tam bir inançla ikna oldum. Bağımsız olmaya karar verdiğimden beri, seçimlerim çok çeşitli oldu ve bunun özel hayatımdaki etkisini de gördüm, Judo alanında enerjimin patlaması da buna dahil. Bu, hedeflerimi yenilememe ve onları geliştirmeme yol açtı. 
 


Kendini ve eşitliği aradı 

Ancak Cuid, meselenin dışarıdan göründüğü kadar kolay olmadığını belirterek "Biraz endişelendim çünkü kısmen görme engelliyim ve yardıma ihtiyacım var. Bazı insanlar dar bir açıdan bakıyorlar" dedi. 

Cuid "Yine de zorluklarla kendim mücadele ettim ve egzersizler sırasında büyük çaba gösterdim. 2020'de Suudi Şampiyonası ile ilk altın madalyamı elde ettim. Daha sonra Mısır Arap Cumhuriyeti'nde Görme Engelliler için Judo Şampiyonası'na katılarak ikinci altın madalyamı aldım" ifadelerini sözlerine ekledi.  

Aynı bağlamda, sporcu paralimpik sporcuların ve özellikle görme engellilerin kendileri ilgili işlemlerde eşitlik beklediğini belirtirken, "Oyun ve antrenman zamanlarında bizi bütünleştirerek diğer oyuncularla eşit olarak bizimle ilgileniyor. Ayrıca, oyun farklılıklarını ortadan kaldırmak için genel olarak dahili yarışmalar ve turnuvalarda da durum böyle. Entegrasyon, müsabaka ve sporcuların çıkarına olur ve engelli olup olmadığına bakılmaksızın herkesin yeteneklerini geliştirir" dedi.

Kendi kategorisindeki oyuncular için fırsatların, müsabakalara girmek ve faaliyet göstermek için dikkate değer bir dönüşüme tanık olduğuna dikkat çekti.

Spor bloglarına göre, Judo, herhangi bir silah olmadan kendini savunmaya dayanan kelime anlamı olarak 'yumuşak, zarif' anlamına gelen bir Japon sporu.

MS 1882 civarında Japon Jigoro Kano tarafından icat edildi ve daha sonra dünya çapında en çok uygulanan dövüş sanatlarından biri haline geldi.

Ünlü oyun, erkekler için 1964'ten beri Olimpiyat Oyunlarında yer alırken 1992'ye kadar kadın sporculara yer verilmedi. Judo sporu, rakibi sabitleyerek veya yere atarak kontrol etmeye dayanıyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU