Cumartesi Anneleri'ne Galatasaray Meydanı'nda polis müdahalesi: Gözaltılar var

Cumartesi Anneleri'nin açıklamasında AYM'nin "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği" yönündeki kararı işaret edilerek "AYM kararına uyulmadı! Bütün engellemelere rağmen hakikati söylemeye devam edeceğiz" ifadesi yer aldı

Fotoğraf: Twitter @CmrtesiAnneleri

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği" yönündeki kararına rağmen kayıp yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'ndaki 941. hafta buluşmasına da polis müdahale etti, 15 kişi gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri, eylemde, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin ile Besna Tosun, Maside Ocak, Ali Ocak, Hanife Yıldız, Sebla Arcan, Gülseren Yoleri, Eren Keskin, İrfan Bilgin, İkbal Eren, Deniz Zeybek, Aylin Tekiner, Feyyaz Yaman, Ayşe Tepe, Mikail Kırbayır, Leman Yurtsever7in gözaltına alındığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"AYM kararlarına uyun"

"AYM kararına uyun, toplanma ve basın açıklaması yapma özgürlüğümüzü ihlal etmeye son verin, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın" çağrısı yapılan Cumartesi Anneleri'nin konuya ilişkin açıklamasının bir kısmı şöyle:

Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetlerinin açıklanması ve suçun faillerinin yargı önünde cezalandırılması talebiyle başlattığımız, Türkiye tarihinin en uzun soluklu adalet eylemimiz 700. haftamızda ağır polis şiddeti ile engellendi. 

Anayasa Mahkemesi, Maside Ocak’ın başvurusu üzerine verdiği kararla, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkımızın ihlal edildiğine hükmetti. AYM kararında, Galatasaray’daki buluşmalarımızın demokrasinin gereği olduğuna vurgu yaptı. AYM, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’nda sürdürdüğü eylemin hukuka uygun olduğunu bildirerek, engellenmemesi konusunda Beyoğlu Kaymakamlığı’na açık bir ödev yükledi.

Buna rağmen kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı'ndaki abluka kaldırılmadı. AYM kararına uyulmadı!

Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Toplanma ve basın açıklaması yapma özgürlüğümüzü ihlal etmeye son verin, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın! Bir mekânın yasaklanması toplanma özgürlüğünün ihlalidir. Tam da bu hukuki dayanakla söylüyoruz; Galatasaray yasaklanamaz. Galatasaray bizimdir, Galatasaray hepimizindir. 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU