Donald Trump’ın Twitter üzerinden verdiği “desteğin” ardından ABD Kongresi’nin Demokrat üyeleri İlhan Ömer ve Rashida Tlaib’in ülkeye girişini yasaklayan İsrail yönetiminin fikrini değiştirdiği ve Tlaib'in "bazı şartlar altında" ziyaretine izin verileceği belirtildi. Tlaib'in bu U dönüşüne tepkisi sert oldu.
İsrail basını, kararını gözden geçiren İçişleri Bakanlığı'nın Tlaib’in Batı Şeria’daki yakınlarını görmesi için girişine izin vereceğini ileri sürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Haberlerde bu kararın “insani gerekçelerle alındığı” vurgusu ön plana çıkarılırken, bakanlığın karar değişikliğinde Tlaib’in “yasaklama kararı sonrası bir mektup gönderip İsrail’in uyguladığı koşullara saygı duyacağını” söylemesinin etkili olduğu kaydedildi.
Tlaib’in Batı Şeria'da yaşayan 90 yaşlarındaki büyükannesini görmek istediği ve “Bu benim onu görmem için son şansım olabilir. Uyguladığınız kısıtlamalara riayet edeceğim ve ziyaretim sırasında İsrail’in boykot edilmesini teşvik edici bir davranışta bulunmayacağım” dediği de iddia edildi.
Ancak Tlaib’in bu haberlere cevabı, “İsrail devletinin aşağılamasına ve büyükanneme sevgimi kullanmasına izin veremem” şeklinde oldu.
“Kazanmam Filistinlilere umut vermişti”
ABD Kongresi’ne seçilen ilk Filistin kökenli Amerikalı olan Tlaib, İlhan Ömer’le birlikte yapacakları ziyaretin yasaklanması sonrası paylaştığı bir tweet’te, “Kazanmam Filistin halkına, sonunda birilerinin çıkıp insanlık dışı koşullar hakkındaki gerçeği anlatacağına dair umut verdi. İsrail devletinin beni aşağılayarak bu ışığı elimden almasına; baskıcı ve ırkçı politikalarına boyun eğmem için büyükanneme duyduğum sevgiyi kullamasına izin veremem” dedi.
Silencing me & treating me like a criminal is not what she wants for me. It would kill a piece of me. I have decided that visiting my grandmother under these oppressive conditions stands against everything I believe in--fighting against racism, oppression & injustice. https://t.co/z5t5j3qk4H
— Rashida Tlaib (@RashidaTlaib) August 16, 2019
Tlaib gün içinde yaptığı bir diğer paylaşımdaysa şu ifadeleri kullandı:
Onun (büyükannemin) benim için istediği, bana bir suçluymuşum gibi davranıp beni susturmaları değildir. Bu, benden bir parçamı koparır götürür. Büyükannemi baskıcı koşullar altında ziyaret etmenin, ırkçılık, zulüm ve adaletsizliğe karşı mücadelemde inandığım her şeye aykırı olduğuna karar verdim.
İsrail parlamentosu Knesset 2017’de çıkardığı yasayla, İsrail’i boykota destek veren kişilerin bu ülkeye girişlerinin engellenmesine karar vermişti.
“Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar" (BDS) adıyla bilinen harekete destek veren Kongre üyeleri Tlaib ve Ömer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ziyaretlerini engelleme hamlesi sonrası yaptıkları açıklamada, böyle bir kararın “demokrasiye hakaret” olduğunu belirtmişti.
“İnsan haysiyetine yakışır bir hayatı hak ediyor”
Batı Şeria’da yaşayan büyükannesinin fotoğrafını Twitter’da paylaşan Tlaib, “O, huzur içinde ve insan haysiyetine yakışır şekilde yaşamayı hak ediyor. Ben onun sayesinde şu an olduğum kişiyim” demişti.
ABD’de Yahudi kuruluşların ve bazı Cumruyetçilerin de tepkisini çeken kararın öncesinde Trump, Twitter hesabında yaptığı bir paylaşımda İsrail’in, İlhan Ömer ve Rashida Tlaib’in bu ay özel bir araştırma ziyaretinin parçası olarak İsrail’i ziyaret etmelerine izin vermesinin “büyük zayıflık göstergesi” olacağını söylemişti.
Ömer ve Tlaib’in İsrail karşıtı BDS hareketine desteğine atıfta bulunan Netanyahu da kadın Kongre üyelerinin ülkeye girişinin yasaklanacağını duyurmuştu.
Derleyen: Elvide Demirkol