Trump protesto çağrısında bulundu ama protestocular tutuklanmasını talep etti

Eski ABD Başkanı hakkında iddianame hazırlanmasının an meselesi olduğu bildiriliyor

(Alexi J. Rosenfeld/AFP)

Yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels'a ödeme yapmasındaki rolü nedeniyle hakkında iddianame hazırlanmasının an meselesi olduğu bildirilen eski ABD Başkanı Donald Trump, destekçilerini salı günü Manhattan Ceza Mahkemesi'ne giderek protesto yapmaya çağırdı.

Bu destekçilerden bazıları oraya gitti. Ancak iddianame hazırlanmasını destekleyen göstericilerin sayısı daha fazlaydı. Eski ABD Başkanı 2020 seçimlerinde, memleketi olan Manhattan bölgesinde yüzde 12'nin biraz üstünde oy almıştı.

Trump'ın tutuklanması çağrısında bulunan göstericiler, "Hiç kimse hukukun üstünde değil" sloganları attı. Bazı gözlemcilere göre bu, pek de Trump'ın umduğu türden bir protesto değildi.

Eski lider hafta sonu yaptığı açıklamada salı günü tutuklanmayı beklediğini söylese de salı günü mesai bitimine kadar Trump'ın yasal durumuyla ilgili yeni bir haber gelmedi.

Geçmişteki Trump yanlısı ve karşıtı mitinglerin büyüklüğü göz önüne alındığında göstericilerin toplam sayısı nispeten azdı ve herhangi bir şiddet olayı bildirilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son birkaç gündür New York yetkilileri, iddianame hazırlanırsa ya da hazırlandığında meydana gelebilecek muhtemel protestolara ve kargaşaya karşı hazırlık yapıyor.

Trump'ın yasal suçlamalarla karşı karşıya kalabileceği Manhattan Ceza Mahkemesi'nin etrafına barikatlar kuruldu ve yerel, eyalet ve federal kolluk kuvvetleri güvenlik hazırlıkları için bir araya geldi.

Halihazırda büyük jürinin çarşamba günü öğleden sonra Manhattan'da toplanıp en az bir tanığı daha dinlemesi bekleniyor.

Bu tanığın kimliği tam olarak bilinmiyor.

O günün bitimine kadar Trump hakkında cezai suçlamalarla iddianame hazırlanabilir.

Eğer iddianame hazırlanırsa eski ABD Başkanı'nın gelecek haftaya kadar mahkemeye çıkması beklenmiyor. Bunun öncesinde Trump'ın avukatlarıyla ABD Gizli Servisi'nin, Trump'ın teslim olmasıyla ilgili savcılarla ayarlamalar yapacağı düşünülüyor.

Trump hakkında beklendiği gibi iddianame hazırlanması halinde, ilk kez bir suç için eski bir ABD Başkanı hakkında iddianame hazırlanmış olacak. Trump'ın sadece eski ABD Başkanı değil aynı zamanda 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin önde gelen başkan adayı olduğu düşünüldüğünde iddianame daha da önem kazanacak.

Manhattan savcıları, Trump'ın eski avukatı ve "iş bitiricisi" Michael Cohen'in 2016 seçimlerinden günler önce Daniels'a 130 bin dolarlık ödeme yaptığında Trump'ın, Trump Organization şirketinin muhasebe kayıtlarında tahrif yapıp yapmadığını soruşturuyor.

Savcılar bu paranın Daniels'ın, Trump'la yaşadığı iddia edilen ilişki hakkında konuşmasını engellemek için kullanıldığını öne sürüyor.

Trump'ın eski iş bitiricisi ve kişisel avukatı Cohen vergi kaçırmak, Kongre'ye yalan söylemek ve Daniels'a yapılan ödemelerle ilgili kampanya finansmanı yasalarını ihlal etmekten suçlu bulunmuştu. Cohen üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Geçen hafta soruşturma hızlanırken Cohen ve Daniels, büyük jüri önünde ifade verdi.

 

Trump'ın umduğu protesto bu değildi.


Pazartesi günüyse Trump'ın müttefiki ve Cohen'in rakibi Robert Costello, eski ABD Başkanı'nın ekibinin talebi üzerine, Cohen'in ifadesinin inandırıcılığını çürütme amacıyla ifade verdi.

Donald Trump da ifadeye çağrıldı fakat beklendiği gibi bu daveti geri çevirdi.

Trump, Manhattan'daki davanın kabulü olasılığının yanı sıra 2020 seçimlerinin sonucunu tersine çevirme çabaları ve emlak anlaşmalarıyla ilgili bir dizi başka cezai ve hukuki sorunla da karşı karşıya.

Olası bir iddianamenin gelecek yıl tekrar seçilme şansına zarar vermemesini uman Trump, Cumhuriyetçilerin daha yoğun olduğu bazı eyaletlerde popülerliğini korusa da New York'ta kesinlikle popüler değil: Son anketlerde eyaletteki onay oranı sadece yüzde 38'di.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU