Gövde hacmi bakımından Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci barajı olan Ilısu Barajı'nda su tutma testleri başladı. Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf sular altında kalacak. Bir yandan çevrecilerin ve bölge halkının baraja karşı protestoları sürerken, yapımı süren yeni Hasankeyf de bitmek üzere.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeni ilçe merkezinde yapımı tamamlanan 710 konut ve 98 iş yerinin anahtarlarının hak sahiplerine dağıtıldığını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, yeni Hasankeyf’in inşa çalışmalarının sona geldiğini ifade etti. Kamulaştırma, inşaat ve yeniden yerleşim çalışmalarının yaklaşık 12,3 milyar liraya mal olacağı hesaplanan projenin, 5 yılda bu maliyeti karşılayacak potansiyeli olduğu öne sürülüyor.
GAP'ın vizyon projesi ve dolgu hacmi bakımından kendi sınıfında dünyanın en büyük barajı olan Ilısu ve HES, yılda ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecek ve sadece elektrik enerjisi üretiminden kaynaklı olarak ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlayacak.
Çok sayıda kurum hizmet vermeye başladı
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bakan Pakdemirli, projeyle Hasankeyf'in Türkiye'nin gözde ilçelerinden olmasını hedeflediklerini belirtti. Pakdemirli, yeni ilçenin eskisinden 6 kat büyük olduğunu belirtti:
Eski Hasankeyf'in yerleşim alanı 500 dekar iken, yeni yerleşim yeri yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki 3 bin dekar alana inşa edildi. Yeşil alan miktarının arttığı yeni yerleşim yerinde, kaymakamlık, belediye hizmet binası, ilçe jandarma komutanlığı, ilçe emniyet müdürlüğü, Batman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, 25 yataklı Hasankeyf Devlet Hastanesi gibi çok sayıda kurum hizmet vermeye başladı.
Evler 160 metrekare ve tek katlı
Yeni yerleşim yerinin bölge mimarisine uygun inşa edildiğini aktaran Pakdemirli, "Yatay mimarinin uygulandığı alanda Hasankeyfliler, 30-40 metrekarelik evler yerine 160 metrekarelik tek katlı müstakil modern evlerde yaşamlarını konforla sürdürecek" dedi.
Bakan Pakdemirli, yeni Hasankeyf'te tarihi eserlerin sergileneceği kültürel ve eğitim alanı oluşturulduğunu, böylece tarihe de sahip çıkıldığını belirterek, inşaatı tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edilen alanın, yörenin tarihi ve kültürel geçmişinin sergileneceği büyük bir turizm yeri olarak planlandığını bildirdi.
Başta Zeynel Bey Türbesi olmak üzere, birçok tarihi eserin taşındığını belirten Pakdemirli, yeni Hasankeyf'te tarihi eserlerin sergileneceği kültür ve eğitim alanı oluşturulduğunu, böylece tarihe sahip çıkıldığını da aktardı. Pakdemirli inşaatı tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edilen alanının, yörenin tarihi ve kültürel geçmişinin sergileneceği, büyük bir turizm yeri olarak planlandığını aktardı. Pakdemirli, 500 milyon tutarındaki yeniden yerleşim ödeneğinin TOKİ Başkanlığı’na aktarıldığını da sözlerine ekledi.