10 soruda "Evim Yuvam Olsun" kampanyasının detayları

"Evim Yuvam Olsun" kampanyasının detayları, kimlerin faydalanabileceği ve şartları belli oldu

Fotoğraf: AA

6 Şubat Maraş depremlerinden etkilenenlerin barınma sorununun çözümü için "Emin Yuvan Olsun" kampanyası başlatılmıştı.

Sözkonusu kampanyanın detayları, kimlerin faydalanabileceği ve şartları belli oldu.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, kampanyada aile fertlerini kaybeden çocuklu ailelere, kronik hastalığı, engelli, yaşlısı olanlara öncelik verilecek. 

Ev sahiplerine ilave gider oluşmaması için konutların elektrik, doğalgaz, su faturalarını kaymakamlık ödeyecek. 

Kampanyada sürecin işleyişi, destek ödemelerine ilişkin soruların yanıtları şu şekilde:

Kimlik kartı olmayanlar nasıl yararlanır?

Depremden etkilenenler kimlik kartı başvurusuna gerek kalmadan geçici olarak e-Devlet üzerinden kimlik belgesi alabilir. Geçici kimlik belgesinden depremden etkilenen illerde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olanlar yararlanabilecek.

Evim yuvan olsun kampanyası nasıl işleyecek?

Boş/kullanmadığı evini depremzedeler için en az 3 ay süre ile açan ev sahibi, yönlendirilen emlak sitelerinde başvuru formunu dolduracak. Emlak siteleri doğrulanmış bilgileri kamu kurumlarına iletecek. Ev ziyaret edilerek uygunluk tespiti yapacak.

Mülk sahipleriyle bir kontrat olacak mı?

Kaymakamlık ile ev sahibi arasında "Ödünç Sözleşmesi" imzalanacak. Evini indirimli bedelle 1 yıllığına kiraya vermek isteyenlerle de kira sözleşmesi imzalanacak. Ev için belirlenen kira bedeli AFAD hesabında toplanan kira bağışlarıyla karşılanacak.

Yararlanacak depremzede nasıl belirlenecek?

AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenecek. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı olanlar ve depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecek.

Evlerin faturalarını kim ödeyecek?

Evlerin elektrik, su, doğalgaz faturaları, depremzedelerin kaldığı dönem için Kaymakamlık tarafında ödenecek. Depremzede ailelerin kullanımları nedeniyle evde veya evdeki eşyalarda bir zarar oluşması ihtimaline karşın Türkiye Sigorta güvence sunacak.

Kampanyada kimler rol alacak?

Emlakjet.com, hepsiemlak. com, sahibinden. com" destek verecek. Bu platformlar, sahip oldukları büyük müşteri havuzlarını bu kampanyaya yönlendirecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyon ile İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.

Deprem bölgesinden ayrılanlar hak kaybına uğrar mı?

Deprem bölgelerinden kendi imkânlarıyla ya da AFAd koordinasyonunda tahliye olanlar için bir hak kaybı söz konusu olmayacak.

Depremden etkilenen yapılara ilişkin hasa durumu nereden öğrenilir?

Binanın hasar durumuna ilişkin bilgiler http:// hasartespit.csb.gov.tr adresinden öğrenilebilir. Hak sahipliği işlemleri hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra başlayacak.

Nakdi kira yardımı yapmak da mümkün mü?

Evi ile kampanyaya katılamayanlar nakdi kira desteğinde bulunabilir. Yardım yapmak isteyenlerin vereceği destekler indirimli kiralanacak evlerin ödemesinde kullanılacak.

Henüz hesabıma para yatmadı ne yapabilirim?

Hasar tespit işlemleri tamamlandıkça ödemeler yapılacak. Yardım desteği evi hasar alan her vatandaşa TC kimlik numarası üzerinden yapılacak.

 

Independent Türkçe, Sabah

DAHA FAZLA HABER OKU