Netflix ve diğer yayın platformları sevilen dizileri neden art arda iptal ediyor?

"Bu ay en az 5 harika diziyi rafa kaldırdık"

Yapımcıları 1899 iptal edilmeden önce yaptıkları bir söyleşide dizinin Dark gibi 3 sezon sürmesini planladıklarını belirtmişti (Netflix)

Son yıllarda Netflix ve HBO Max gibi yayın platformlarının yaygınlaşmasıyla sektör içinde "içeriğin altın çağı" diye anılan dönem, yerini art arda iptal edilen dizilere bıraktı. 2022'nin ikinci yarısından bu yana sevilen pek çok yapımın iptal haberleri gündeme oturdu.

HBO'nun olumlu eleştiriler alan Westworld'ü 4. sezonundan sonra iptal etmesi ve çekimleri tamamlanan Batgirl'ü Warner Bros.'la birleşmelerinin ardından rafa kaldırması şaşkınlıkla karşılandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peşisıra yeni diziler yayımlayan Netflix ise bu yapımların onlarcasını ilk sezonlarından sonra iptal etti. Bunun yanında Snowpiercer ve Inside Job gibi sevilen dizileri de birkaç sezondan sonra bitiren Netflix'in bu kararı nasıl verdiği merak ediliyordu.

Britanya'nın ünlü gazetelerinden Telegraph bu konuyu ele aldı.

Haberde yapımların art arda iptal edilmesi "artan maliyetlere"  ve "piyasanın aşırı doymasına" bağlandı.

Netflix'ten adı açıklanmayan bir kaynak, durumu şöyle aktardı:

Bu ay iptal etmek zorunda kaldığımız en az 5 dizi sayabilirim. Hepsi de iyi yapımlardı ama hiçbirinin adını bile duymamışsınızdır.

Aynı kaynak, dizilerin devam edebilmesi için çok fazla reklama ve daha yayımlanmadan bir kitleye ulaşması gerektiğini söyledi ve "Bunlar yoksa yapım havuzun dibine batıyor ve kimse onu göremiyor" dedi.

Britanya merkezli medya ajansı C21 Media'nın yetkililerinden Ed Waller da oyunculara verilen ücretlerin çok yükseldiğini ve iyi bir dizi çekmenin çok zorlaştığını ifade etti.

Bunların dışında Facebook ve YouTube gibi dev şirketlerin yayın platformlarının orijinal içeriklerine yatırım yapmayı bırakmasıyla finansal sorunların baş gösterdiği belirtildi.

Habere göre Disney, yakın zamanda 7 bin kişiyi işten çıkardı ve film-dizi bütçesinden 3 milyar dolar kesinti yaptı.

Netflix, yakın zamanda ünlü bilimkurgu-gizem dizisi Dark'ın yapımcılarının son projesi 1899'u iptal etmişti. Yayımlandığı dönem uzun süre platformun listelerinde başı çeken dizinin iptal edilmesi üzerine Forbes da konuyu mercek altına almıştı.

Forbes, dizilerin kaç saat izlendiğine değil; diziye başlayanların sezona ne kadar süreyle devam ettiğine önem verildiğini yazmıştı.

Haberde First Kill'i iptal eden Netflix'in ondan daha az izlenen Heartstopper'ın devamına yeşil ışık yakması da bu kriterle açıklanmıştı. Forbes'un yayımladığı verilere göre First Kill'den daha az izlenen Heartstopper'ın devamlılık oranı yüzde 73'tü. Netflix'in First Kill'i daha çok izlenmesine rağmen devamlılık oranı yüzde 43 olduğundan rafa kaldırdığı belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Telegraph, Forbes

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU