Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Selçuk Tepeli ile Fox Haber'de, Kahramanmaraş merkesli depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kahramanmaraş'ta yaşanan depremle ilgili, "Bu deprem göz göre göre, bağıra bağıra geldi" diyen Görür, "Bunu sadece ben değil aklı başında jeofizikçiler depremin geldiğini söyledik" diye konuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
2020' yılında gerçekleşen Elazığ depremini hatırlatan Görür, "İlk kez Elazığ depremi olduğu zaman bana uzatılan mikrofonlara şu an da hedef Kahramanmaraş’tır dedim. Buradaki yerel yöneticiler hızla depreme hazırlanmak için faaliyette bulunun dedim. Dün akşam depremden 3 saat önce de bir tweette bunları söyledim2020'den bu zamana kadar oradaki yerel yöneticiler ne en ufak bir tepki verdi ne de "Hocam ne yapabiliriz? diye sordu. Geri dönüş almadık" dedi.
"Dilimde tüy bitti"
Bütün yerbilimcilerin depremin geleceğini söylediğini aktaran Görür, "Ben defalarca söyledim, dilimde tüy bitti" ifadelerini kullandı.
Bingöl, Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Maraş için daha önce bir proje hazırladıklarını söyleyen Görür, "DPT'ye sunduk, reddedildi. TÜBİTAK'a sunduk, reddedildi. TV'lerde söyledik, her yerde söyledik, çırpındık" diye konuştu.
"Devletin görevi halkın can güvenliğini sağlamaktır" diyen Görür şöyle devam etti:
Depremin, ülkenin en somut gündem maddesi olduğunu herkes anlamak zorunda. Bu gerçeği engelleyemeyiz ama etkisini azaltabiliriz. Deprem bölgesini deprem dirençli kentler haline getirmeliyiz. İstanbul gibi bir kentte 500 bin kişi ölümle karşı karşıyaysa, ülkenin yöneticileri o şehri deprem dirençli hale getirir, ülkenin güvenliğini artırır.
"Kentsel dönüşümü, bir müteahhitlik projesi bir rantsal dönüşüm projesi olarak algıladık"
Görür, hükümetin kentsel dönüşüm projelerini de eleştirerek, "Kentsel dönüşümü, bir müteahhitlik projesi bir rantsal dönüşüm projesi olarak algıladık" dedi ve şunları kaydetti:
Ülke yöneticileri yeter ki istesin, 20 senede Türkiye'yi deprem dirençli hale getirebiliriz
Deprem bölgelerinin tedbir alınması için İRAP belgelerinin olduğunu ve hükümetin bu konuda yönetmelik koyduğunu belirten Görür, "Kahramanmaraş'ta ölenlerin aileleri, yerel yöneticileri, mahkemeye verebilir, tazminat davası açabilir. Delil olarak da şehrin "İRAP belgesi"ni gösterebilir" diye konuştu.
Görür ayrıca, "Bir yerbilimci olarak bu depremlerden dolayı Adana'ya, Hatay'a dikkat diyorum" dedi.
Independent Türkçe